reklama

Alkalická dieta: Zásadujte tělo, kyselost škodí

Zkuste zásaditou stravu, zhubnete a budete zdravější!

Foto: Isifa/Thinkstock

Zkuste zásaditou stravu, zhubnete a budete zdravější!

Podle mnoha odborníků nelze při zachování acidobazické rovnováhy (pH organismu) příliš výrazně onemocnět. Pokud je však  tělo překyselené, "lepí" se na něj choroby a nezabírají ani žádné snahy o  zhubnutí. Jak by to tedy na našem talíři mělo vypadat?

Co jsou zásadité potraviny?

Poučit se můžeme u mnoha celebrit, které na alkalickou dietu nedají dopustit - doporučuje ji i královna diet a štíhlé postavy Victoria Beckhamová. Tento způsob stravování vychází z toho, že je potřeba dostat naše vnitřní prostředí do rovnováhy a nepřekyselovat ho.

Doporučujeme: Nemůžete překonat únavu? Zásadujte tělo!

Je třeba omezit kyselé potraviny a jíst převážně zásadité, tedy alkalické. Výběr není velký, ale žít se s ním dá: vhodná je zelenina, ořechy, esenciální oleje, některé druhy ovoce a klíčky, krůtí maso, zvěřina a většina druhů ryb. Kupodivu: i když citrusy chutnají nakysle, v těle působí právě opačně, takže si můžete popřát pomerančů, mandarinek a citrónů, co hrdlo ráčí. S grapefuity už ale musíte být opatrnější.

Absolutně zakázaný je cukr, sladidla, alkohol, mléčné výrobky, vepřové i hovězí maso, kofein, energetické a slazené nápoje (včetně džusů), bílé pečivo a sůl.

Nebezpečné kyseliny v našem těle

Tělo vlivem nezdravého životního stylu vylučuje kyselinu chlorovodíkovou, močovou, octovou, mléčnou, solnou, či odpadní dusíkaté látky jako je močovina, které jsou velmi agresivní.  Pokud máte v průběhu dne pH moči pod 7, můžete být vaše zdraví nějak poškozeno. Pokud má moč naopak již od samého rána nepřetržitě vysoké pH (7,4) mohlo by to znamenat, že ledviny špatně vylučují kyseliny.

Náš tip: Obědy a večeře? Jen zvyk, radí žena, která hubne hlavou

Pro zachování zdraví, dosažení ozdravujícího efektu a především pro vytoužené zhubnutí se však nemusíme hned vzdát všech potravin, které v těl působí nahromadění kyselin. Stačí stravu vyvážit tak, aby zásadité složky tvořily její tři čtvrtiny.

Jak podpořit alkalickou dietu?

Účinky tohoto stravování podpoří také celkový životní styl. Co bychom tedy pro "zásadování" organismu měli ještě udělat?

  • Otužujte se. Acidózu organismu umí vyrovnat i studená koupel
  • Každou hodinu vypijte sklenici alkalické vody. Tu si připravíme tak, že ji necháme projít filtrační konvicí a přidáme do ní půl lžičky sody bikarbony
  • Hýbejte se! Pohyb napomáhá vylučování odpadních kyselin
  • Omezte živočíšné bílkoviny především z červeného masa, ale i mléčné bílkoviny, tučné sýry a vejce. Ryby poskytnou mnohem lepší variantu!
  • Zeleninu si dopřávejte ke každému jídlu, a dokonce ji vyměňte za celou večeři.
  • Vybírejte výrobky s co nejnižším obsahem emulgátorů a umělých přísad, favoritem je přírodní strava
  • Buďte pozitivní a příjemní. Vztek přispívá k překyselení!

V čem všem pomáhá zásaditá strava?

Když se v těle nahromadí odpadové kyseliny, organizmus se je snaží vyloučit potem, močí, dýcháním i stolicí. Když jich je ale příliš, stává se, že kyseliny se z tlustého střeva vrací zpět do krevního oběhu a odtud do tkání. 

Překyselený organizmus reaguje nejrůznějšími zdravotními problémy - od "banálních", jako je únava, malátnost, fyzická nepohoda, přes marný souboj s ručičkou váhy, až k těm závažnějším.  Vliv alkalické diety dokáže pomoci i v boji s cukrovkou či rakovinou. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vyzkoušejte měsíční dietu a další vlivy lunárního cyklu

Cyklistika vede k potížím s erekcí

Nevíte, co chcete? Máme 5 tipů, jak to zjistit


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama