reklama

Dejte si pivo: Na ledviny, na zažívání i na spaní

Říkat, že máme pít pivo, je u nás asi dost zbytečné. Lepší je si říct, PROČ ho pít - a jaká je správná míra.

Foto: Profimedia.cz

Říkat, že máme pít pivo, je u nás asi dost zbytečné. Lepší je si říct, PROČ ho pít - a kolik je správná míra.

Nejde o to, že by si jich dal člověk deset v montérkách cestou z šichty. Jedno velké pro muže a jedno malé pro ženy - to je zdravá míra, doporučovaná  lékaři!

Ledvinám i zažívání pivo prospívá

Skvělé na žízeň, báječné po obědě - o pozitivním vlivu piva na zažívání asi ví každý. Hořké chmelové látky totiž stimulují tvorbu trávicích enzymů v žaludku a urychlují metabolismus tuků.

Vedle toho pivo pomáhá udržovat žaludek v kondici i tím, že snižuje riziko překyselení žaludku. Může mít blahodárné účinky na trávicí trakt a v přiměřené dávce se může podílet na zlepšení trávení a chuti k jídlu. Zabírá proti  pálení žáhy a dalším žaludečním obtížím.

Doporučujeme. Ochucená piva: 8 novinek, které jsme vyzkoušeli za vás!

Známý je také fakt, že močopudný efekt piva prospívá vylučovacímu ústrojí, a působí tak nejen proti infekcím. Podle American Dietetic Association výrazným způsobem snižuje vytváření ledvinových kamenů. 

Jdeme na jedno - proti infekci!

A teď něco, co jste možná ještě nevěděli. Pivo opravdu obsahuje minerály (vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, chlorid), vitaminy skupiny B a stopové prvky. To z něj sice dělá výborný iontový nápoj, ale to není všechno!

Výzkumný tým vedený profesorem Dietmarem Fuchsem z Innsbrucké lékařské univerzity dokázal, že pivo zpomaluje biochemické procesy v krvi, které by jinak vedly k zánětům. Není proto úplně vedle staré hospodské moudro, že pivo vyléčí nachlazení, chřipku i počínající angínu.

Náš tip: Pivo a ženy: Místo prsou roste břicho

Polyfenoly obsažené ve výtažcích z ječmene a chmelu mají na organismus podobný účinek, jako obdobné látky v červeném víně a zeleném i černém čaji. Mírně chrání srdce a zvyšují hladinu "hodného" HDL cholesterolu.

Chmel působí jako přírodní sedativum, které zklidňuje nervy. Sklenička piva jako prostředek na spaní dokáže nahradit i pilulku z lékárny.

Pivo pro ženy

Víte, proč se říká, že po pivu rostou prsa? Je to kvůli rostlinným estrogenům, jež pivo obsahuje. S tím růstem poprsí to pravda sice není, roste z něj spíš břicho, ale jinak ženám pivo svědčí ze specifických důvodů. Tyto fytoestogeny využijí zejména ženy v klimakteriu, které často trpí celou řadou metabolických změn z nedostatku ženských hormonů.

Jejich obsah společně s ostatními prvky a antioxidačnímimi účinky piva také ženám pomáhá bojovat proti onemocněním, jako je například osteoporóza nebo artróza s rizikem zlomenin a podobně.

Ženám prospívá i obsah kyseliny listové, která je nezbytná především v těhotenství pro vývoj plodu. Její nedostatek totiž způsobuje až o 50 % vyšší riziko neurologických poruch u novorozenců.

Takže už víte, proč jít na jedno. Ale jen na to jedno!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Alkohol, nikotin, marihuana? Jaké drogy berete vy?

Potrat doma a v klidu? Kolik stojí tabletka?

Horoskop srpen 2013: Co vás asi čeká v druhé polovině prázdnin?


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama