reklama

Hubnete? Co takhle zkusit nějakou pilulku nebo koktejl?

Hubnete? Co takhle zkusit nějakou pilulku nebo koktejl? Ale který účinkuje?

Foto: Thinkstock

Hubnete? Co takhle zkusit nějakou pilulku nebo koktejl? Ale který účinkuje?

Každého, kdo chce shodit pár kilo to určitě napadlo -a nebo už dokonce nějaký ten zázrak vyzkoušel.   S jakým výsledkem?

Věda říká spalovačům NE

Doplňky stravy jsou složeny z různých účinných látek, jako je chrom, chitosan, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, inulin, zinek atd. Ovšem samotná přítomnost těchto látek nezaručuje úbytek kil! Pravdou je, že skutečný účinek na redukci váhy nebyl žádnou studií potvrzen.

Spalovače fungují jen málo

Nadváha a obezita je v 95 % bilanční problém příjmu a výdeje energie. Vzniká tehdy, když je příjem energie dlouhodobě vyšší než její výdej.

"Bez významné změny životosprávy není účinek volně prodejných doplňků stravy téměř žádný - ani jeden nedokáže vytvořit takový deficit energie, na základě kterého bychom dosáhli negativní energetické bilance a následného snížení hmotnosti," vysvětluje Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Doporučujeme: Hubnutí podle DNA: Poznejte své geny a začněte

Obsah určité látky může znamenat zvýšení výdeje energie, ale jde o nepatrné hodnoty, které v celkovém denním výdeji energie nemají žádný význam. Doplňky stravy proto nepomáhají hubnout vám, ale spíše vaší peněžence. Stejného výdeje energie totiž můžete dosáhnout třeba tím, že budete jeden den více stát nebo ujdete o pár metrů víc než jindy.

Podívejme se blíž na nejznámější ze "spalovačů", jak je známe z reklamy.

Chitosan

Chitosan je polysacharid, který se získává z chitínu, obsaženého ve skořápkách mořských živočichů. Využívá se jako hnojivo pro rostliny. Má antibakteriální a antimykotické účinky. Používá se při filtaraci vody na vychytávání fosforu, těžkých kovů a olejů. V medicíně má využití pro své srážecí a anibakteriální účinky. Mluví se o něm také jako o vychytávači tuků v přípravcích pro redukci váhy, protože absorbuje tuky a minerály.

Náš tip: Diety a procedury: Jak hubnou slavné ženy?

Podle vědeckých studií je nemodifikovaný chitosan schopný absorbovat 30 kcal z energie, přijaté stravou během jednoho dne. Modifikovaný chitosan dokáže absorbovat množství látky, odpovídající šestinásobku jeho hmotnosti. Vzhledem k tomu, že obsah chitosanu v tabletách na hubnutí je řádově v desítkách miligramů, podobně tomu je i v množství absorbovaného tuku. Proto ani vliv na energetickou bilanci nemůže být nijak významný

Výtažky ze zeleného čaje

Extrakt ze zeleného čaje obsahuje kofein, který na organismus působí stimulačně. Má také určitý termogenní účinek, takže způsobuje mírné zvýšení teploty organizmu v přímé úměře se zvýšenou aktivitou, způsobenou stimulací sympatiku kofeínem a jeho metabolity. Ve velkých množstvích snižuje špatný LDL- cholesterol a zvyšuje buněčný metabolizmus.To je vysvětlením pro deklarovaný zvýšený energetický výdej po aplikací čajového extraktu. Obsahuje také zdraví prospěšné antioxidanty, které vychytávají volné radikály.

Vláknina

Jde o neškrobový polysacharid složený z celulózy, chitínu, pektínu, inulínu, vosků, betaglukanu a oligosacharidů. Obsahuje složky, jež lidský organizmus z větší části nedokáže strávit. Vlákninu najdeme  v ovocí, zelenině, celozrnných výrobcích. Má schopnost vázat vodu, čímž zvětšuje svůj objem. Zaplňuje tak žaludek a střeva a zároveň mechanicky přispívá k pročištění. Vláknitá buničina je schopná kromě vody absorbovat i jiné látky. Vedle příznivých účinků má tak i negativa: zachycuje účinné látky z léků, takže snižuje jejich účinnost.

Doporučená denní dávka vlákniny je 20- 30 g. V kapslích na hubnutí jí jsou řádově miligramy, čemuž je úměrný i účinek.

Omega -3 nenasycené mastné kyseliny

Tyto mastné kyseliny se nacházejí zejména v rostlinných olejích, v tuku ryb a v ořeších. Patří sem kyselina linolová (CLA), eikosapenténová (EPA), dokosahexénová (DHA). Jde o esenciální mastné kyseliny, které tělo samo vyrobit neumí, takže je musíme přijímat stravou. 

Snižují obsah lipidů (tuku) v krvi, čím organismus chrání před kardiovaskulárními nemocemi. Účinné jsou zřejmě v koncentraci okolo 4 g denně, přičemž výživové doplňky jich obsahují maximálně 1 g. Jejich vliv na redukci podkožního tuku nebyl vědecky dokázaný.

A co léky na hubnutí?

Výsledky jsou tedy jednoznačné: změnu stravovacích návyků a navýšení pohybu žádnou pilulkou nahradit nelze.

Vedle doplňků stravy je také povolen prodej léků na hubnutí.. Léky na rozdíl od doplňků stravy rychlost hubnutí mohou ovlivnit, ale jejich užívání bývá často spojeno s nežádoucími účinky.

"Někteří z našich klientů měli dřívější zkušenost s léky na hubnutí, ale očekávaných výsledků nedosáhli - buď nezhubli vůbec, nebo shodili několik kilogramů a poté se jim redukce váhy zastavila. Podle našich dlouholetých zkušeností je změna životního stylu jediným přijatelným způsobem, jak může zdravý člověk zredukovat svoji hmotnost na ideální váhu," uzavírá odbornice Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Obědy a večeře? Jen zvyk, radí žena, která hubne hlavou

Zlomené srdce je oficiální diagnóza. Dá se z něj zemřít

Jezte syrové jídlo: Zkrásníte a omládnete. Máme důkaz

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama