reklama

Montážní pěna v kusu hmoty: Proč nejíst párek v rohlíku

Kdo by odolal? Na hlad, na chuť - a třeba jen "pro oko" je párek v rohlíku spolehlivý svůdce. Pro děti i pro dospělé. Odolejte! Tady jsou důvody!

Foto: Profimedia.cz

Kdo by odolal? Na hlad, na chuť - a třeba jen "pro oko" je párek v rohlíku spolehlivý svůdce. Pro děti i pro dospělé.

I přes varování odborníků na výživu, že "uzeniny po česku" patří k nejhorším potravinám vůbec, se lidé v ČR svých zvyků nevzdávají a patří k jejich největším konzumentům na světě. Je to nejspíš i  důvod smutného rekordu ve výskytu rakoviny tlustého střeva.

Proč? Protože to je párek v rohlíku!

Jiné výzkumy prokázaly také spojitost uzenin a nádorů močového měchýře a dokonce i plic. Americké studie dále potvrzují, že v uzeninách a obzvlášť párcích bývá spousta listerií. Tyto bakterie přispívají k riziku potratu. Tady je pár dalších důvodů, proč byste si měli dát zajít chuť napořád nebo párek v rohlíku aspoň brali jako výjimečnou záležitosti.

Je to párek: O obsahu masa a naopak jeho nepřítomnosti v uzeninách a a o jeho nahrazování různými látkami, často doslova nebezpečnými, už byly popsány stohy papíru.

Je to rohlík: Bílá, vymletá mouka bez jakýchkoliv výživných hodnot, zato se spoustou jednoduchých sacharidů.

Je to párek v rohlíku: Jde o to, že právě kombinace tuků se sacharidy je nejméně vhodná z hlediska zdravé výživy. Tloustne se z ní a v důsledku vede k rakovině, cukrovce a dalším nemocem.

Jíme izolační pěny!

Nová studie, zveřejněná v odborném listu Environmental Health Perspectives, však navíc upozorňuje, že tučné potraviny, jako jsou právě párky, šunky a další uzeniny,  obsahují toxickou chemikálii hexabromocyclodekan (HBCD). Používá se jako zpomalovač hoření, hlavně v polystyrénových pěnách, které se využívají jako obalový nebo izolační materiál.

Doporučujeme: Téma: Uzeniny

Projevuje se v půdě, ale kumuluje se i v tkáních ryb, ptáků a savců. Ve střední a východní  Evropě se tyto látky používají ve velkém množství k zateplování, ale uvolňují se i do ovzduší v okolí továren. Jak se taková hrůza dostane do párku? Snadno! Logika je neúprosná: tato látka je rozpustná v tucích, tudíž se vyskytuje v potravinách, které obsahují tuky.

"Jde o součást potravinového řetězce, a proto hladina HBCD závisí na tom, z jakých zvířat pocházela surovina (záměrně neuvádíme maso), kde se zpracovávala, jak byla potravina balená," říká autorka studie, doktorka Linda Birnbaumová z amerického Národního institutu pro výzkum vlivu životního prostředí na zdraví.

Další 3 důvody proti

Třeba nad tím vším mávnete rukou a říkáte si, že jsou to jen takové přehnané řečičky. Tady jsou tedy jen tři nejzákladnější důvody:

Spousta tuku: Něčím se maso nahradit musí, ne? Taková spousta tuku vás obohatí o 999 kJ, neboli 236 kcal.

Spousta soli:  tím jsou pověstné všechny uzeniny. Pokud sáhnete po těch "lepších" - krůtích nebo kuřecích, pak si ale vůbec nepomůžete. V těch bývá soli ještě víc.

Spousta dusičnanů (nitrátů): Přispívají k pěkné barvě, která vás naláká, a prodlužují jako konzervanty trvanlivost. Zelený párek v rohlíku by nikoho nenadchnul. Ale nitráty způsobují prokazatelně rakovinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak v obchodě poznáte dobrý párek? Poradíme

Jídlo proti jarní únavě a na dobrou náladu - 10 tipů!

Výrobci dávají do cigaret nové látky. Zabíjejí víc

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama