reklama

5 důvodů, proč zahodit velikonoční koledu

Roztomilí zajíčci, kuřátka a vajíčka, kterých máme po včerejší koledě spousty, jsou jen maskovaní útočníci. Dejte si na ně pozor! Jsou totiž z čokolády!

Foto: Profimedia.cz

Roztomilí zajíčci, kuřátka a vajíčka, kterých máme po včerejší koledě spousty, jsou to však jen maskovaní útočníci. Dejte si na ně pozor! Jsou totiž z čokolády!

Je to tak ale opravdu? K jejich výrobě se totiž stále častěji nepoužívá čokoláda, ale levnější náhražka. "Kakaová hmota" (tak bývá dokonce i uvedena na obalu) se jako čokoláda jen tváří, ale ve skutečnosti s ní má jen málo společného. Pěkně zrádné jsou ale i ty kvalitní výrobky - čtěte dál!

Jsou bez mléka i bez cukru

Na trhu se stále častěji objevují výrobky, které vůbec neobsahují kakaové máslo. Ty se samozřejmě nesmějí nazývat čokoláda a výrobci pro ně volí různá označení, např. "čokoládová pochoutka".  I to je hodně nadnesené: sušené mléko je velmi často zastoupeno náhražkami, cukr umělými sladidly a přirozené aroma umělými (hlavně vanilkovou) vůněmi kryjícími zápach laciných surovin.

Doporučujeme: Téma: Sladkosti

Jako náhrada kakaového másla jsou v nich mnohdy použity částečně ztužené tuky (nezaměňovat s margaríny či rostlinnými tuky dostupnými v obchodě), v nichž jsou ale často ve vysokém množství škodlivé trans nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou považovány za jeden z hlavních faktorů, které přispívají k ucpávání cév, zvyšování cholesterolu, způsobují aterosklerotické změny a přímo tak škodí srdci.

Jsou bez kakaa

Používá se také kokosový nebo palmojádrový tuk s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin - zejména kyseliny laurové a myristové, které jsou z hlediska srdečně-cévních onemocnění daleko nebezpečnější než jiná nasycená kyselina - stearová, obsažená v kakaovém másle.

Pokud ale původně zdravý rostlinný tuk projde při průmyslové výrobě ztužováním, stane se z něj zdraví škodlivá nebezpečná látka, která ničí kardiovaskulární systém.  

Jednu věc mají s "pravou" čokoládou společnou: zvyšují návyk na sladkosti, a přispívají tak k tloustnutí a rozvíjejí riziko vzniku cukrovky.

Závislost na sladkém

Čokoholiků, tedy lidí doslova závislých na čokoládě, je víc, než byste řekli. Čokoholikem se stanete, když bude jíst často čokoládu:  nakonec skončíte tak, že pak už bez ní nedokážete existovat.

Mnoho lidí náchylných k depresívním stavům používá čokoládu jako prostředek první pomoci, na který nepotřebují předpis. Působí totiž bez nadsázky na mozek jako droga.

Doporučujeme: Jak se naučit odolat chuti na sladké? Zaručený návod

Čokoláda obsahuje kanabinoidy, které z ní dělají cosi jako sladkou marihuanu. Obsahuje dva chemické příbuzné anandamidu, což je kanabinoid produkovaný samotným lidským mozkem. Touhu jíst čokolády stále víc způsobuje i neuropeptid enkefalin. Jde o opioid, který je uložen v mozku a míše, přesněji v zadních míšních rozích a v šedé hmotě mozkové. Enkefalin vyvolává u obratlovců naprosto nekontrolovatelnou touhu po jistých druzích poživatin.

Zdravá čokoláda neexistuje

Pokud sázíte na "dobrou" tmavou čokoládu s vyšším procentem kakaa, stejně si moc nepomůžete. V podstatě se jedná o dobře vymyšlenou strategii výrobců, ale skutečnost je jiná. Údajně obsahuje - podobně jako víno - antioxidanty, které jsou prospěšné  pro zdraví. Platí to však jen o původním suchém extraktu z kakaových bobů. Tu by ale nikdo nejedl, protože by mu nechutnala.

Na výroční konferenci Americké asociace pro zdraví srdce zazněla důležitá připomínka: pomáhat mohou denně dvě kávové lžičky tmavé čokolády v její nejčistší podobě. Varuje však, že běžná čokoláda obsahuje hodně cukru a másla.

Prestižní světový lékařský časopis Lancet upozorňuje, že řada výrobců z hořké čokolády tyto prospěšné flavonoly stejně odstraňuje.  Způsobují totiž příliš trpkou chuť. Taková čokoláda je i přes vysoký obsah kakaa ze zdravotního hlediska téměř bezcenná. Stává se z ní jen nezdravá cukrovinka bohatá pouze na nasycené tuky a cukry.

Navíc obsahuje kofein - proto má povzbudivé účinky, ale zároveň dráždí mozek - zejména u dětí - a rovněž vzbuzuje určitý druh závislosti. 

Jistá cesta k tloustnutí

V ČR se ročně zkonzumuje 60 000 tun čokolády, což je zhruba 6 kilogramů na osobu. Čokoládu neodmítne skoro žádný Čech, 55 % z nás ji konzumuje i několikrát týdně. Na Velikonoce se spotřeba  zvyšuje téměř o 100 %. Nadměrná konzumace sladkostí přitom vážně ohrožuje zdraví dospělých, ale především dětí, které na sladkosti často navykají jejich rodiče.

Nevhodné stravovací návyky, skladba jídelníčku a životní styl rodiny patří k hlavním a přitom poměrně snadno ovlivnitelným rizikovým faktorům obezity. Rok od roku přibývá dětí s nadváhou i obezitou a s nimi spojenými zdravotními komplikacemi. Pod tíhou nadbytečných kilogramů trpí pohybový aparát, stoupá riziko hypertenze a vzniku metabolického syndromu s rozvojem cukrovky II. typu. Při těžší obezitě jsou ohroženy téměř všechny tělesné orgány.

"Ani svátky by neměly představovat zátěž pro zažívací ústrojí, nicméně tradic se nemusí vzdávat dospělí ani děti. Stačí se držet zásady ,všeho s mírouʻ, vybírat kvalitní potraviny včetně sladkostí a nezapomenout na pohyb," radí Hana Knížková, nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sladkosti bez cukru? Taky nejsou řešením

Kyselina močová a dna: Komu hrozí a co pomáhá?

Jak se zbavit jizev: Hojení ran zlepší gely a lepidla

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama