reklama

Nemusíte jíst 5x denně. Další tabu padlo

Jezte po dvou až třech hodinách pravidelně, slýcháme léta od odborníků. Co když je to ale úplně špatně (jako už tolik jiných věcí)? Nová studie tomu jednoznačně nasvědčuje.

Foto: Isifa/Thinkstock

Jezte po dvou až třech hodinách pravidelně, slýcháme léta od odborníků. Co když je to ale úplně špatně (jako už tolik jiných věcí)? Nová studie tomu jednoznačně nasvědčuje.

Víc se zhubne, pokud člověk jí méněkrát za den, ale zato dosyta, prokázal výzkum z českého IKEMu pod vedením předsedkyně České diabetologické společnosti prof. MUDr. Terezie Pelikánové, DrSc. O jeho výsledcích informoval i britský server Dailymail a další zahraniční periodika.

Jíst pořád - je to zdravé?

Jíst každou chvíli přináší riziko: jíme, i když nemáme hlad. Zároveň se ale málokdy ovládneme, abychom snědli opravdu jen minimální množství - je to proti přirozenosti. Navíc takřka neustálý přísun jídla organismus zatěžuje a mate produkci hormonů souvisejících s příjmem a zpracováním potravy. Ty také řídí pocit hladu i sytosti a rovněž proces ukládání energie. Tedy česky řečeno tloustnutí.

Doporučujeme:  Téma: Diety a hubnutí

Rozdělit jídlo do pěti až šesti dávek za den se doporučovalo především diabetikům. Jenže studie českých vědců prokázala, že jim prospívá jíst jen 2x denně!  A je vyzkoušeno, že dieta při cukrovce je vlastně ten nejlepší a nejzdravější způsob stravování.

Zhubnout bez hladu?

Osoby zkoumané v uvedené studii, které se dvakrát denně pořádně najedly, nepociťovaly hlad. Na rozdíl od těch, kteří se při menších dávkách nikdy nenajedli dosyta. Přitom však za tři měsíce více zhubly (průměrně o 1,4 kg víc než v režimu šesti jídel), obvod pasu se jim zmenšil v průměru o čtyři centimetry, obsah tuku v játrech více klesl rovněž při režimu dvou jídel denně. Také se jím více zlepšila hladina krevního cukru

Účastníci studie jedli podle svých časových možností - snídali klidně třeba až v deset, oběd jako druhé hlavní jídlo dne pak bez obav odsunuli až do půli odpoledne, třeba na 16. hodinu. Důležité však bylo složení stravy - obsahovala velké množství vlákniny (30 až 40 g), takže žádné přejídání nezdravými jídly se rozhodně nekonalo. 

Delší přestávky mezi jídly prospívají tělu

Výsledky zkoumání českých vědců se tak přiblížily postupu OMG diety, která se stala před nedávnem hitem - ale zároveň taky terčem kritiky. Právě proto, že na rozdíl od dosavadních doporučení omezuje počet porcí jídla za den a prodlužuje přestávky mezi jednotlivými jídly.    

Podle této diety se poprvé jí až kolem desáté hodiny, další jídlo je po poledni, poslední v podvečer, tedy jen 3x denně. Sladkosti včetně ovoce a džusů a uzobávání (chipsy apod.) jsou tabu, strava má být především bílkovinná, doplněná zeleninou. Den také začíná cvičením a studenou koupelí.

Větší počet porcí během dne byl už dlouho některými vědci podezříván jako jeden z důvodů současné celosvětové epidemie obezity. Neustálý přísun potravy nejen zvyšuje celkový příjem jídla, ale i hladinu cukru v krvi, což může vést - a také často vede - k cukrovce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Diety: Která je pro vás nejhorší

Masturbace: V minulosti hřích, a co dnes?

7 zlodějů životního elánu: Poznej a znič!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama