reklama

Těstoviny? Mohou být horší než knedlíky

Dáme si něco lehkého - třeba těstoviny, říká si spousta lidí. Jenže mezi "světáckým" těstovinami a českým knedlíkem není žádný rozdíl.

Foto: Profimedia.cz

Dáme si něco lehkého - třeba těstoviny, říká si spousta lidí a neuvědomuje si, že mezi "světáckým" těstovinami a českým knedlíkem není žádný rozdíl. Dokonce knedlík vychází o něco lépe!

Rozdíl je, jak už to bývá, v lidech. Záleží totiž na tom, co si dáme k těmto dvěma moučným jídlům - a taky kolik jsme toho zvyklí sníst.  

Rozum a přílohy vezměte do hrsti

Přílohy jsou obecně při hubnutí problém. Podle vědců  jsou sacharidy pro tloustnutí  horší než tuk. Jejich omezení či úplné vypuštění je většinou nejkratší cestou k redukci váhy, ale také nejlepším způsobem, jak mít pořád hlad - a být neustále v pokušení dietu porušit.

Kalorické tabulky mluví jasnou řečí:

  • 100 g houskového knedlíku 1 011 kJ, neboli 241,63 kcal
  • 100 g bramborového knedlíku 886 kJ neboli 211,75 kcal
  • 100 vařených těstovin 549 kJ neboli 131,21 kcal

To pro knedlíky nevypadá dobře, zvlášť když  si to představíme na talíři

  • 4 plátky houskového knedlíku  1496 kJ, neboli 356 kcal
  • 4 plátky bramborového knedlíku - 1060 kJ neboli 250 kcal

Jenže taková porce už je považována za oběd pro horníka, zkrátka velké a patřičně kalorické jídlo. Naproti tomu ona dietní dávka těstovin o váze 100 g má v suchém stavu pouhých 42 g, což je malá hrstka. Po uvaření na talíři nebo v misce nevypadá o moc větší a málokomu stačí - i těm, kdo drží dietu a snaží se zhubnout. Běžně jich sníme mnohem víc.

Za jak dlouho byste snědli dvě šíšky?

Stačí také porovnat recepty pro přípravu. V případě těstovin dáváme 500 g mouky (1500 kcal), pět vajec (400 kcal) a cca 50 ml oleje (200 kcal). Celkem suroviny tvoří 2100 kcal. Knedlík ze stejného množství mouky 1500 kcal, 1 vejce (80 kcal),  trošky mléka (160 kca)l, housky (200 kcal), cukru (25 kcal) a droždí (20 kcal) má výslednou energii 1985 kcal.

Doporučujeme:  Nástrahy rozvařených brambor aneb Hubneme s přílohami

Což je méně - a to ještě porovnejme výsledný výrobek. Budou to na jedné straně dvě opravdu velké šišky knedlíku, na druhé straně množství, odpovídající zhruba půl druhému pytlíku těstovin. Jak dlouho byste jedli jedno nebo druhé? Tolik "knedlí" vydrží čtyřčlenné rodině na čtyři jídla, těstoviny sotva na dvakrát.

Jen v knedlíku to není

Pokud k těstovinám přidáme jen rajčata (ne sladký kečup) a trochu sýra na posypání, pak to pořád ještě vychází dobře. Ale jakmile přijde ke slovu zapékání se sýrem, smetana, maso atd., dostáváme se už úplně někam jinam. Navíc lidé jsou často zvyklí sníst třeba špaget celý kyblík, natož v případě těstovinových salátů. Ty klamou už jménem ("salát"!!!)  a navíc se tak dobře jedí.

To jsou pak dva tenké plátky knedlíku zřejmě rozumnější volbou. Problém je však opět v tom, s čím si je dáme. Bůček nebo smetanová omáčka či jiné lahůdky tradiční české kuchyně - to jsou ty bomby, které z knedlíku dělají postrach všech dietářů a dietologů.  

Kdo je zvyklý jíst guláš nebo svíčkovou "se šesti", ten se asi při přechodu na těstoviny s půlkou misky nespokojí. A naopak: kdo se spokojí s menším talířem špaget, ten si asi víc než 1-2 knedlíky také nedá. A přitom v nich bude mít kalorií méně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

Test sirupů: Žádné ovoce ani cukr. Jenom chemie

Malá prsa - méně sexu, věří Češky. Právem?

Taky máte vši? Stříhat se už nemusíte

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama