reklama

Dejte si brusinky. Chrání srdce i močový měchýř

K nejzdravějším druhům ovoce patří co nejsytěji zbarvené druhy a mezi nimi lesní plody. Zářivě zbarvené brusinky jsou toho dokonalým důkazem.

Foto: Isifa/Thinkstock

Infobox

I když zrají právě teď, brusinky raději kupujte než abyste je sami sbírali. Ty, které u nás rostou, jsou totiž chráněné.

K nejzdravějším druhům ovoce patří co nejsytěji zbarvené druhy a mezi nimi lesní plody. Zářivě zbarvené brusinky jsou toho dokonalým důkazem.

"Stovky studií dokazují, že látky obsažené v brusinkách mají pozitivní vliv na naše zdraví," říká Jeffrey Blumberg, vedoucí skupiny, která porovnávala výsledky více než 150 studií a vědeckých článků zaměřených právě na toto ovoce.

Proti stárnutí i rakovině

Podle závěrů jsou brusinky jedinečné, protože obsahují jiný typ organických látek než ostatní "bobule". Jedině v nich je totiž obsažen tzv. A-typ polyfenol. Právě ten je zodpovědný za několik zásadních účinků na náš zdravotní stav.

Má antiadhezivní účinky, které zabraňují vzniku infekcí v močovém ústrojí. V začátcích infekce tak není potřeba sahat po antibiotické léčbě. To ale není všechno:

  • Snižuje množství cholesterolu v krvi a krevní tlak.
  • Působí protizánětlivě.
  • Je to významný antioxidant.

Do boje s infarktem

Působením na hladiny cholesterolu a zabraňováním vzniku aterosklerotických plátů jsou brusinky významné i z kardiologického hlediska. Navíc podporují endoteliální funkce, takže zvyšují pružnost cév. Mají tak pozitivní vliv na celý kardiovaskulární systém, pomáhají předcházet ateroskleróze (kornatění tepen) a z ní plynoucímu infarktu či mozkové mrtvici.

Klidně s cukrem

Zatímco ostatní ovoce obsahuje hlavně vitamíny a minerály, brusinky jsou bohaté na polyfenoly (přírodní antioxidanty). Kvůli jejich výrazné chuti i přirozeně malému obsahu cukru jsou brusinky často doslazovány. Nemusíte se ale obávat, přislazené brusinky obsahují přibližně stejné množství cukru jako jakékoliv jiné sušené ovoce bez doslazení. Brusinky si tak můžeme dopřát v jakékoliv podobě po celý rok.

(jez)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Které druhy ovoce a zelenina jsou zdravé?

Lenost není hřích. Válejte se a nedělejte nic

Čtyřka léků, na kterých jsme nejčastěji závislí

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama