reklama

Jídla, po kterých budete mít větší hlad než předtím

S jídlem roste chuť, říká známé rčení. A s některými jídly dokonce roste i hlad. Víte, která to jsou?

Foto: Isifa/Thinkstock

S jídlem roste chuť, říká známé rčení. A s některými jídly dokonce roste i hlad. Víte, která to jsou?

Vlastně to může být každé jídlo, kterého sníme moc. Ne, není to tím, že bychom si "roztáhli" žaludek. Mozek ošálí tělo pocitem nedostatečné sytosti, pokud jste snědli potraviny, které radikálně změnily hladinu cukru v krvi. Takže i když jdeme spát s nacpaným žaludkem, ráno nás přepadne neobvyklý hlad.

Především se jedná o jídla a nápoje s vysokým glykemickým indexem, kde je málo vlákniny a bílkovin.

Bílé pečivo

Má sice stejnou kalorickou hodnotu jako celozrnné, ale neobsahuje téměř žádnou vlákninu. Inzulin pak sice zajistí pokles hladiny cukru v krvi, kterou rychle zvedla, ale je ho tolik, že krevní cukr klesne příliš. Nastane takzvaná hypoglykémie, která se mimo jiné projeví pocitem hladu a vyšší chutí k jídlu.

Doporučujeme: Jak se dá nejvíc ztloustnout? Nejobéznější lidé světa

Totéž platí o těstovinách - lepší jsou z tvrdé pšenice. Navíc těstovin obvykle sníme mnohem víc, než bychom měli - a už jsme zase u případu s konzumací příliš velkého množství jídla.

Umělá sladidla

Spása pro mlsaly, kteří nechtějí tloustnout, se dokáže obrátit proti nim. Mozek, oklamaný sladkou chutí, očekává příslušný přísun energie z cukrů, ale nedostane nic. Výsledkem je zvýšená chuť na sladké a neustálý hlad.

Alkohol

Ne nadarmo se před jídlem podávají aperitivy, které zvyšují hlad a chuť - od toho mají také své jméno. Žaludek vylučuje trávící šťávy a vysílá signál do mozku, že potřebuje živiny, které by trávil. Podle studie publikované v odborné publikaci Alcohol & Alcoholism mohou už tři drinky snížit o 30 procent hladinu hormonu leptinu, který udržuje pocit sytosti a zastavuje hlad.

Alkohol navíc odbourává glykogen, což je hlavní zdroj energie v těle. To pak způsobí chuť na sacharidy, aby si tělo nahradilo jejich ztrátu. Dehydratace a ztráta elektrolytů zase způsobí chuť na slané. Také se snižuje cukr v krvi, což vyvolává pocit hladu.

Ovocné šťávy

Džusy a freshe dokáží v koncentrované podobě to, co ovoce. Obsahují z něj všechen cukr, ale žádnou slupku, která obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu. Hladina krevního cukru vystřelí rychle vzhůru, ale s jejím stejně rychlým poklesem přijde opět dravý hlad.

Zkuste raději smoothie - koktejl z celého ovoce, do kterého si zamícháte lžičku proteinového prášku. Nebo ho zajezte tvarohem.

Snídaňové vločky

Pokud to nejsou skutečně vločky - ty ovesné, které fungují právě opačně - tak jde většinou o vražednou kombinaci bílé mouky a bohaté porce cukru. Nastává opět kolísání hladin krevního cukru a inzulínu. Navíc ráno máme v těle vyšší množství stresového hormonu kortizolu, kterým se tělo připravuje na výzvy nového dne. Právě kortizol však snižuje schopnost zpracovat zkonzumovaný cukr, který se tak nedostane do tkání. Výsledkem je únava a následný hlad.

Chipsy a brambůrky

"Sezobete" celý pytlík a pro změnu dostanete nezvladatelnou potřebu dát si něco sladkého? Naše chuťové pohárky a mozek spojují rychlou energii se sladkými pokrmy, a tak si žádají své. Není divu, všechno tohle oblíbené chroupání jsou vlastně právě jen "rychlé" sacharidy, po nichž opět vyskočí hladina inzulínu a následně dojde k poklesu cukru v krvi.

Fast food

Vědci tvrdí, že transmastné kyseliny obsažené v těchto pokrmech naruší schopnost těla produkovat dopamin a serotonin, které ovládají naše chutě. Roli hraje také velké množství soli, jímž jsou tyto pochoutky pověstné. Dojde k dehydrataci, kterou si tělo často mylně vysvětlí jako hlad - ale jde o "převlečenou" žízeň. Zkuste se víc napít, ale proboha ne sladké koly!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak zahnat "vlčí" hlad? Budete překvapení

Který olej je nejlepší? A podle čeho vybírat?

Kosmetika z ropy ve vaší koupelně: Jak vás ničí?

>

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama