reklama

Co dělá s tělem kofein: Pomáhá, nebo škodí?

Pro spousty z nás je káva nejlepším přítelem. Víte ale, co vlastně kofein dělá s naším tělem? Než si uvaříte další šálek, přečtěte si 8 zajímavých faktů.

Foto: Isifa/Thinkstock

Pro spousty z nás je káva nejlepším přítelem. Víte ale, co vlastně kofein dělá s naším tělem?  Než si uvaříte další šálek,  přečtěte si pár zajímavých faktů.  Výhody a nevýhody jsou v rovnováze.

Nejdřív ale rozsekněme starý spor, zda káva odvodňuje. Možná se už po jednom hrníčku můžete uběhat na WC, ale věda tvrdí opak. Nedávné zjištění amerického Institutu medicíny (IOM), která vydává oficiální výživové směrnice pro obyvatelstvo, totiž potvrdilo, že nápoje obsahující kofein u zdravých lidí nezvyšují 24hodinový objem moči a že přispívají k celkovému dennímu příjmu vody do těla. Řečeno jinak, rozšířená domněnka, že nápoje obsahující kofein nepřispívají k hydrataci, je mylná. A můžeme je tak klidně zahrnout i do pitného režimu.

A teď tedy  8 věcí, které jste o kofeinu možná nevěděli.

Přijdete o vzpomínky

Pokud vypijete za den víc než osm nápojů s kofeinem (včetně coly nebo energy drinků) a děláte to tak mnoho let, zhoršíte si paměť.  Výzkum vědců z Izraele prokázal, že dlouholetým pijákům kávy se změní tvar buněk v hipokampu, což je oblast mozku, která kontroluje paměť.

Zhubnete

Sportovní medicína zjistila, že těsně po vypití kávy či coly se stimuluje uvolňování tuků do krve, které se tak stanou hlavním zdrojem energie místo obvyklých sacharidů.

Ztuhnou vám cévy

Nedávná řecká studie prokázala, že rychlé vypití nápoje s kofeinem způsobí stažení cév. Efekt trvá dvě až tři hodiny. Zároveň se podle zjištění výzkumníků z Královské nemocnice v britském Bournemouthu sníží přísun krve do mozku o 10 až 20 %.

Doporučujeme: Téma: Káva

V kombinaci se snížením krevního cukru, tedy pokud si jej dáma nalačno, pak může být následkem roztřesenost, zrychlené bušení srdce, úzkost nebo rozmazané vidění. Obzlváť u diabetiků.

Zlepšuje náladu:

Na to zřejmě vědce nepotřebujeme, ale výzkum Univerzity v Bristolu zjistil, že kofeinem máme lepší náladu i výkon.

Vylepší svalový výkon

Novozélandský výzkum shledal, že obvyklá dávka kofeinu pozvedne výkon svalů, i když nijak zásadně, jen asi o 1,3 %.  Kofein totiž v organismu podpoří účinky vápníku, který zlepšuje svalovou aktivitu.

Uškodíte kostem

Mnoho studií prokázalo, že sice kofein povzbudí účinky vápnáku, ale zároveň zhorší možnost jeho využití v těle.  Velkým pijákům -a především pijačkám - kávy tak hrozí zvýšené riziko lámavých kostí - osteoporózu. Na zdravé jedince kofein v těchto nápojích žádný negativní účinek nemá, pokud mají tyto osoby dostatečný příjem vápníku.

Zlepšuje výkon

Nápoje s kofeinem zaručí lepší pozornost, vyšší intelektuální výkon a efektivnější provádění pracovních úkolů. Uvolnění tuků do krve nám dodá energii, což se projeví delší výdrží a zvýšeným výkonem v řadě tělesných činností. Také se zvýší reakční rychlost i vizuální a sluchová bdělost.

Zvyšuje riziko onemocnění

Naposledy to byly dvě norské studie, které upozornily na fakt, že více než čtyři dávky kofeinového nápoje za den zvýší riziko srdečních chorob o 15 %.  Zkoumané osoby, které se vyhýbaly kávě, měly po šesti týdnech nižší hladinu cholesterolu a homocysteinu, což je látka, která signalizuje blížící se infarkt.

Velmi vysoký příjem kofeinu - devět a víc dávek za den - je však spojován s výskytem rakoviny slinivky, ledvin a močového ústrojí.  Přiměřená konzumace kofeinu u dospělých osob - tj. přibližně stejné množství, jaké je obsaženo ve dvou až třech šálcích kávy nebo pěti až šesti plechovkách kolových perlivých nápojů - není spojena s žádnými negativními účinky na zdraví. V ČR je limit kofeinu v nekalorických nápojích stanoven na 150 mg/l, u energetických nápojů 320 mg/l .

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Čtyřka léků, na kterých jsme nejčastěji závislí

5 varovných příznaků mrtvice. Poznáte je?

Je to melanom? Podle čeho poznat rakovinu kůže?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama