reklama

Nástrahy rozvařených brambor aneb Hubneme s přílohami

Rýži, brambory a těstoviny jezte tvrdé. Nebo je nahraďte zdravějšími přílohami jako naši předkové.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Proč je GI důležitý při hubnutí?

Prudký pokles hladiny cukru v krvi způsobuje ztrátu energie, nálady a hlad. Naopak její prudký nárůst způsobí vzestup energie i nálady, ale i zvýšenou sekreci inzulinu ve slinivce břišní. A výsledek? Inzulin sníží krevní cukr jeho přenosem do buněk a zbývající cukr ukládá ve formě tuku. Jídla, po kterých rychle stoupá hladina cukru v krvi (tj. mají vysoký GI) tedy způsobují opětovné vyhládnutí a přibírání. U lidí s cukrovkou mohou navíc způsobit závažné zdravotní komplikace.

V rámci hubnutí omezujete přílohy k jídlu. Říkáte ne knedlíkům a těstovinám (vyjdou na stejno), rýži jen zobete a musí vám stačit jediný brambůrek. A máte hlad...

Zkusme jiné druhy příloh: obiloviny, to je naše spása! Do krve se vstřebávají pomalu a postupně, proto nezvedají hladinu krevního cukru tak prudce, což by při opětovném poklesu vedlo znovu k vlčímu hladu. Pokud konzumujeme komplexní obiloviny (ne pouze pečivo z bílé mouky), dodáváme tělu rovněž důležité minerální látky, vitamíny, stopové prvky a vlákninu. Které jsou nejzdravější?

Pohanka na cévní systém

Nejvíce je ceněna pro vysoký obsah rutinu, který působí léčivě na cévy. Má schopnost zpevňovat zeslabenou stěnu cév, čímž předchází tvorbě podlitin, nemocem srdečně-cévní soustavy, upravuje krevní tlak a zmírňuje potíže s křečovými žilami. Důležitý  je např. vitamin B8 cholin, který regeneruje jaterní buňky a napomáhá odbourávání tuku v játrech.

Doporučujeme: Těstoviny? Mohou být horší než knedlíky

Obsah kyseliny linoleové snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pohanka navíc obsahuje lehce stravitelnou bílkovinu, čímž je ideální pro bezlepkovou dietu či pro diabetiky. Díky vyváženému složení je vhodná i pro těhotné ženy nebo pro detox celého organismu.

Jáhly zaženou deprese

Jsou významným zdrojem minerálů a vitamínů. Díky obsahu železa se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí nebo únavy. Křemík podporuje zdraví a krásu zubů, nehtů a vlasů. Významný je také obsah draslíku, hořčíku a zinku. Dále mají vysoký podíl vitamínů skupiny B.

Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Zároveň jsou velmi výživné a zaručí vám pocit sytosti, proto se doporučují pro děti, studující, sportovce i těžce pracující osoby.

Všestranná quinoa

Možná ji znáte pod názvem merlík. Zastane jak antidepresivní účinky, podobně jako jáhly, tak i příznivé účinky pro cévní systém jako pohanka. Je to dáno tím, že obsahuje hořčík a vitamín B2, takže působí proti migrénám. Obsahuje také vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu a slouží tak jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Čirok na imunitu

Jeho zrna neobsahují lepek a mají vysokou energetickou hodnotu. Obsahuje minerální látky (hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek), ale zejména má vysoké antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, takže posiluje imunitu. Může za to vysoký obsah polyfenolů, které jsou účinné i v boji proti rakovinotvorným buňkám.

Velký omyl na talíři

Tyto obiloviny můžete jíst vařené nebo v podobě kaší, které bývaly součástí tradičního jídelníčku našich předků. Směs na jáhlové těsto nebo čirokovou či pohankovou kaši můžete objevit v sortimentu české společnosti Nominal, která se zaměřuje na zdravou a bezlepkovou stravu.

Vynechání příloh je totiž velkým omylem. Jsou podstatným zdrojem sacharidů, které naše tělo potřebuje. Kromě velikosti přílohy je však důležitý způsob její přípravy. Rozvařené přílohy zvyšují glykemický index (GI), který popisuje schopnost jednotlivých potravin zvyšovat hladinu cukru v krvi. Jeho rozmezí je 0 až 100, přičemž rovnou stovku má čistý cukr - glukóza.

Mezi nejčastější přílohy na českých stolech patří brambory. Ideální je jejich příprava ve slupce. Pak mají GI 50, bez slupky 87 a jako kaše jen 70.  Je to díky bílkovinám z mléka, které se do ní přidává. Zato hranolky mají GI 95 - jen o málo méně než samotný cukr.

Přílišné uvaření nebo rovnou rozvaření zvyšuje GI i u všech ostatních příloh - rýže, knedlíků a těstovin. Naučte se je jíst tvrdší. Loupání, mletí, vaření, pečení a rozváření GI zvyšuje. Snížit ho naopak můžeme šetrnou kuchyňskou úpravou (příprava al dente) a přidáním bílkovin a tuku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vědci otočili: Tuk není nejhorší, víc škodí pečivo

12 zlozvyků, které z vás postupně udělají blázna

10 věcí, kterými škodíte svým ledvinám. Je to i voda!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama