reklama

Kurkuma: Zlatý prášek proti cukrovce i rakovině

Jezte hořčici po lžících, ale lepší jsou kurkuminové preparáty. Účinné jsou i na rakovinu.

Foto: Shutterstock

Kari koření nebo hořčice - v téhle podobě kurkumin známe vlastně všichni. Méně se však ví o léčebném potenciálu tohoto žlutého barviva, které se získává z kořene rostliny kurkuma.

Snižuje například rizika srdečních onemocnění a zřejmě má význam při prevenci i léčbě rakoviny, Alzheimerovy choroby, artrózy nebo deprese. Užitečný je i pro diabetiky, trpící neuropatickými bolestmi končetin

Hojí, omlazuje a zlepšuje psychiku

Tradiční medicína, zejména indická, považuje kurkumu za jeden z všeléků, jehož šíře záběru je téměř zázračná. Zvyšuje odolnost a regeneraci organizmu, podporuje imunitu a má vliv i na psychiku, správné tvoření tkání a celkovou regeneraci - omlazuje a tím přispívá k dlouhému životu.

Doporučujeme: Zabijáci rakoviny: 7 druhů koření, které vás ochrání

Kurkumin je také známý pro své silně protizánětlivé vlastnosti. Podle mnohých výzkumů se svou účinností vyrovnává mnohým protizánětlivým lékům. Podle některých odborných názorů může někdy přímo nahradit léky - bez porady s lékařem to však nezkoušejte! Patří k nim

  • přípravky a snížení cholesterolu
  • kortikosteroidy
  • léky na deprese
  • na ředění krve
  • protizánětlivé preparáty, jako je ibuprofen a pod
  • léky na cukrovku

Zlatý prášek pro zdraví i krásu

Kurkuma se v Indii používá po tisíce let jako koření a léčivá bylina. Obsažený kurkumin  je významným antioxidantem, který díky své chemické struktuře dokáže neutralizovat volné radikály a současně zvyšuje aktivitu vlastních antioxidačních enzymů v těle. 

Kurkuma pomáhá i jako první pomoc na nejrůznější poranění. Má mírně svíravý účinek a při zevním použití přímo na ránu skvěle zabírá na říznutí, pohmožděniny a modřiny. Kurkuma pomáhá zlepšovat hojení, čistí odumřelou a poškozenou tkáň, přičemž podporuje růst nových a zdravých buněk. Stačí postižené místo posypat práškem

Používá se tak po operaci pro podporu hojení a prevenci tvoření jizev, ale často se s ní setkáme i v kosmetických přípravcích. Ne nadarmo se jí říká "zlatý prášek krásy".

Jen z jídla nestačí

Kurkuma mírně stimuluje zažívání, zlepšuje stravitelnost a kvalitu potravy a zlepšuje vstřebávání živin. Pomáhá také detoxikovat potravu, zabíjí bakterie a dokonce parazity, pokud jsou v ní obsaženy.  

Je zde však jedno negativum: obsah kurkuminu v kurkumě není vysoký, jedná se zhruba o 3 %. Kurkumin se špatně vstřebává a rychle metabolizuje v játrech. Odborníci však přicházejí s novými způsoby, jak vstřebatelnost látek za určitých podmínek výrazně podpořit.

Působí i na karpál a ischias

Zjistilo se, že přidáním speciálních látek - lecitinu a piperinu - se daří mnohonásobně zvýšit vstřebatelnost polyfenolů a zpomalit jejich vylučování, takže mohou v těle působit déle. Polyfenoly jako kurkumin, resveratrol, mangiferin nebo vitamín B6 společně s látkami potřebnými k usnadnění vstřebávání obsahuje doplněk stravy Neuritogen. Právě pro diabetiky by mohlo usnadněné vstřebávání kurkuminu i dalších polyfenolů otevřít nové možnosti v přístupu k neuropatické bolesti

Vhodnost kombinace kurkuminu a lecitinu a extraktu z černého pepře potvrzuje italská klinická studie, která byla publikována v červnu 2013 v renomovaném časopise Journal of Pain Research. Studie  prokázala významný efekt kurkuminu na neuropatickou bolest u pacientů se syndromem karpálního tunelu a ischiasem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kuchyň proti rakovině: Využijte koření

České ložnice: Literární rozkoš místo manžela

Jídla proti kráse: Po čem budeme vypadat starší?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama