reklama

Sport škodí. Může vás zabít stejně jako "gaučing"

Polykáte kilometry a honíte se den co den? Přetěžujete srdce a zvyšujete si riziko mrtvice a infarktu.

Foto: Isifa/Thinkstock

Upozornění: Pokud chodíte ve středu do tělocvičny poskakovat na hudbu, žádné nebezpečí vám nehrozí. Ale pokud to se sportem přeháníte, můžete si vážně uškodit.  

Tělo bez gramu tuku, šlachy a svaly, propadlé tváře. Mnozí dnešní sportovní nadšenci obojího pohlaví připomínají lidi z minula, sedřené těžkou prací - stejně fyzicky náročnou a jednostrannou - a také často stejně brzy umírají. Nejde jen o poškození namáhaných a přetěžovaných kloubů, ale především o srdce.

Jizvy na srdci

Extrémně unavené tělo totiž začne produkovat enzym troponin, který může poškozovat srdeční sval. Vede k zánětům, negativně ovlivňuje srdečního rytmus a způsobuje jizvy na srdci.

Doporučujeme: Vědci mění názor: Cvičte mnohem méně!

"Dlouhodobé nadměrné fyzické cvičení může být spojováno s vápenatěním koronárních tepen, diastolickou dysfunkcí (stavem, kdy srdeční komora je málo poddajná a její naplnění je provázeno zvýšeným plicním tlakem) a se ztrátou pružnosti tepenných stěn," uvádí studie, která vznikla v Dánsku a její závěry zveřejnil časopis Journal of American College of Cardiology.

Pětinásobné riziko mrtvice

Přehnané sportování tak může být stejně škodlivé a nebezpečné, jako "gaučing" u televize. Vědci po dvanáct let sledovali 1098 zdravých osob provozujících jogging a 3950 osob se sedavým způsobem života. Úmrtnost u těch, kteří běhali rychlostí alespoň deset kilometrů za hodinu po více než dvě a půl hodiny nejméně třikrát týdně, se nijak nelišila od úmrtnosti osob, kteří  se aktivnímu pohybu spíš vyhýbali..

Příliš fyzické aktivity s vysokou intenzitou způsobuje, že je srdce vystaveno většímu stresu. Z narušení srdečního rytmu se časem může vyvinout fibrilace síní. Tu provází zvýšená nemocnost a úmrtnost - například riziko mrtvice je až pětinásobné. Při fibrilaci se srdeční síně vzhledem k vysoké frekvenci stahů nestahují účinně, ale pouze se "chvějí" a prakticky vlastně stojí, což nahrává vzniku krevní sraženiny. Trombus se může vytvořit již za krátkou dobu. Pokud se uvolní (stačí i jeho část), krevní proud ho vmete do některé z tepen velkého oběhu.

Polykáte kilometry?

"Pokud je nám známo, neexistuje žádná studie, která by dokazovala dlouhověkost maratonských běžců nebo těch, kdo běhají půlmaraton či holdují triatlonu," říká k tomu doktor Peter Schnohr z kodaňské Frederiksbergské kliniky, kde zmíněná studie vznikla.

Zato je znám dobře známý příklad smrti fyzickým vysílením. Řecký běžec Feidippides zemřel vyčerpáním, když údajně uběhl více než 40 kilometrů z bitevního pole v Marathónu do Atén, aby zde oznámil vítězství nad Peršany.

Náš tip: 10 zásad běhání: Na muziku zapomeňte

Také dnes mají lékaři při svém varování na mysli ty, kteří běhají maratóny, nebo se věnují triatlonu či dálkovým cyklistickým tratím. Problém je v tom, že tito extrémní sportovci jsou většinou na fyzické aktivitě i na svých výkonech závislí, a nechtějí se jich vzdát.

Kolik je akorát?

Studie z Kodaně rozhodně není první, která varuje před přehnaným cvičením. Některé výzkumy ukazují, že k udržení "fyzičky" stačí hýbat se jen dvakrát do týdne. Studie z Cambridgeské univerzity dokonce tvrdí, že abychom zůstali zdraví, stačí 20 minut intenzivního fyzického cvičení týdně

Norská studie z Trondheimu však překonává všechno: vědci dospěli k názoru, že stačí 12 minut za týden. Přesněji třikrát týdně čtyři minuty vysoce intenzivního cvičení, jako je běh nebo chůze na pásu při rychlosti, při níž srdce pracuje na 90 %  maximální kapacity.  Po něm se  zvýší vstřebávání kyslíku v organismu, považované za jedno z hlavních kritérií kondice a zdravotního stavu. Nejčastěji se doporučuje půlhodinová denní procházka svižnějším tempem. To zní rozumně, co říkáte?  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vědci mění názor: Cvičte mnohem méně!

Proč si po čtyřicítce pořídit mladšího kolouška?

Detoxikace musí jít do hloubky. Jinak nemá cenu

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama