reklama

Hubnoucí speciál: Romana pokračuje v obrovském nasazení

Naše čtenářka Romana už několik týdnů dokazuje, že má mnohem větší vůli, než je běžné. Denně cvičí, dodržuje jídelníček a oblečení je jí čím dál větší.

Foto: Žena

Naše čtenářka Romana už několik týdnů dokazuje, že má mnohem větší vůli, než je běžné. Denně cvičí, dodržuje jídelníček a oblečení je jí čím dál větší. Přesto na její cestě za redukcí váhy a novým životním stylem není všechno tak jednoduché.

Když se na začátku dubna zaměstnaná matka (29) dvou dětí pustila do hubnoucí výzvy, začínala na 124 kg a od nuly: léta nesportovala, jídlo si chystala, jak byla zvyklá, téměř nepila. Pod odborným vedením specialistky na výživu a trenérky fitness pro ženy se jí však životospráva změnila od základů.

Dětem nebo klientům je jedno, jestli si něco naplánujete

Pro Romanu je typické, že je usměvavá a plná energie. Jak však v současnosti přiznává, její nově nastolená životospráva ji v některých momentech přináší také stres navíc. Stará se o dvě malé děti, domácnost, vaření, úklid a pracuje. "Mladší dcerce teď rostou první zoubky a hned dva najednou, takže jsem už čtyři noci spala přerušovaně jen zhruba tři hodiny. Útěchu u mě samozřejmě hledá i přes den, protože ji to bolí. Do toho vyžaduje pozornost i čtyřletá dcera," vysvětluje žena, pro niž je současné dodržování intervalů mezi jídly a příprava pokrmů ještě náročnější než jindy.

Jídelníček je podle ní sice chutný, ale pro tyto situace ne moc praktický, protože jídlo vždy nejdříve připravuje a dává dětem. Stejně tak jí během proměny občas nepředvídatelně vstupuje práce, takže tu a tam zhřeší a odbyde se jídlem na poslední chvíli. Avšak cvičení a pitný režim, který z 1,5 litru denně během pár týdnů zvýšila na pro ni optimální 3 litry, nezanedbává.

Specialistka na výživu: měla by jíst více

V uplynulých týdnech zarputilá Romana však nejen hubla, ale dočasně i přibrala. "Když se Romaně po dvou týdnech váha zastavila a ještě jí trochu vzrostla ze 120 kg na 120,7 kg, byla zklamaná. Lekla jsem se, že ztratí nadšení. Naštěstí se tak nestalo," zmiňuje jeden z krizových momentů proměny osobní specialistka Romany na výživu Ivana Šestáková ze Světa zdraví a doplňuje, že to není nic neobvyklého.

U své klientky vidí potíž především v tom, že občas jí příliš málo a nedodává tak organismu dostatek živin. Ty vzhledem ke své hmotnosti potřebuje. Podobně jako jiní lidé, kteří se potýkají s nadváhou, se totiž tato podnikatelka na mateřské dovolené občas řídí mylným heslem: "Čím míň jím, tím víc zhubnu."

Bílkoviny zaženou jo-jo efekt

Protože Romana bohužel zhubla i na svalové hmotě, upravily společně se specialistkou na výživu její jídelníček tak, aby obsahoval víc masa, vajíček a mléčných zakysaných výrobků. "Chceme hlídat, aby hubla tuky, ne svalovou hmotu. Toho docílíme tím, že svalům dodáme bílkoviny, aby měly výživu, z čeho růst, a cvičením se nespalovaly," vysvětluje Šestáková s tím, že když člověk zhubne svaly, hrozí rychleji jo-jo efekt.

Trenérka: nasadila rychlé tempo

"Romana cvičí od začátku hodně intenzivně, a proto se jí znatelně lepší kondice," chválí ji trenérka Irena Finková z fitness pro ženy Contours, kam Romana dochází třikrát týdně. Kromě toho cvičí každý den doma 20 minut na elipticalu, což už trenérka vidí méně pozitivně - z dlouhodobějšího hlediska by podle ní bylo lepší, kdyby cvičila jen 3-4krát týdně, aby měl organismus čas na regeneraci. Proměna je však pro matku dvou malých dětí splněným snem, a proto Finková její zápal chápe a nekrotí ji. Přitom však zmiňuje, že většina klientek nemá zdaleka takovou vůli jako žena, jejíž příběh sledujeme.

"Devětadevadesát procent lidí u nového režimu nevydrží. Tři měsíce cvičí a pak během jednoho až dvou měsíců naberou 20 kilogramů. Naštěstí Romana to má v hlavě srovnané. Ví, proč hubne, a vydrží u toho," říká trenérka.

Líbí se mi, že mi začíná být velké oblečení

Naši čtenářku v polovině proměny těší, že výsledky jejího úsilí pozoruje nejen sama, ale i její okolí. Kromě toho cítí znatelně větší fyzickou výdrž a sílu, udýchá jakýkoli pohyb a tento nárůst kondice ji povzbuzuje a motivuje k dalším změnám. "Neumím si představit, že bych teď přestala," přiznává Romana, která proměnu bere jako začátek opravdové životní změny. Pohyb, vyvážený jídelníček a nastavený pitný režim chce mít jako součást svého života už napořád.

Kolik zatím zhubla naše soutěžící čtenářka kilogramů a centimetrů podle měření? Má stále dost energie na pravidelný trénink? Vše se dozvíte v příštím díle Hubnoucí proměny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Romana (29) odstartovala hubnutí se specialisty

Dokáže se Romana (29) do června zbavit svých 124 kg?

Hubnoucí výzva: Romana na mikroskopii

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama