reklama

Který olej je nejlepší? A podle čeho vybírat?

Hroznový olej možná neznáte vůbec, a další informace o různých druzích olejů vás také mohou překvapit. Jaký je nejlepší a na co?

Foto: Thinkstock

Krásné lahve s ozdobnými etiketami nevypovídají vůbec nic. Jediným správným a směrodatným hlediskem je výběr oleje na základě jeho vhodnosti pro naše zdraví.

Měřítkem kvality oleje na tepelnou úpravu je jeho tepelná stabilita. Tedy hraniční teplotní bod, při kterém se olej začíná přepalovat. A samozřejmě obsah nenasycených mastných kyselin, které jsou našemu tělu prospěšné. Vítěz vás možná překvapí:

Kdy se přepálí:

  • Řepkový olej až při 240 ⁰C
  • Rýžový olej až při 215 ⁰C
  • Extra panenský olivový olej  210 ⁰C 
  • Olivový olej z pokrutin při 210 ⁰C
  • Slunečnicový olej při 180 ⁰C
  • Sádlo už při 180 ⁰C
  • Máslo už při 110 ⁰C

Dobrou cestou, jak zvýšit přísun blahodárných nenasycených mastných kyselin je používání extra panenských olejů.  Při lisování ze semen za studena zůstanou v oleji všechny zdravé látky. Proto jsou tyto oleje vhodné i jako součást zdravotních diet.

Sezamový olej

Znají ho zejména milovníci asijské kuchyně. Dá se použít i při tepelné úpravě pokrmů a má řadu příznivých zdravotních účinků. Často se používá při žlučníkové dietě. Esenciální mastné kyseliny, které obsahuje, jsou dobrou prevencí vzniku žlučových kamenů. Ty jsou z 90 % příčinou žlučníkových zánětů, jimiž ženy trpí třikrát častěji než muži. Obecně se problémy se žlučníkem týkají zejména lidí s nadváhou, kteří nesportují a konzumují hodně živočišných tuků.

Doporučujeme: Margarín versus máslo: Co je zdravější a jak to poznat?

Sezamový olej se dá s úspěchem použít i při jaterní dietě, která je velmi podobná té žlučníkové. Pokud chtějí lidé využít všech zdravotních benefitů, které přináší konzumace tohoto oleje, měli by si dát pozor na zboží z obchodů s exotickými potravinami. "Výrobci z Asie často používají na lisování přepražená semena, která mají výraznější chuť. Olej tak ale přijde o všechny účinné látky," upozorňuje Daniel Vlček z české firmy Bohemia Olej.

Slunečnicový olej 

Český favorit! Výzkum z Masarykovy univerzity potvrzuje, že ho preferuje v teplé kuchyni 43 % respondentů.  Na smažení však ve skutečnosti není vhodný, už při 180 °C se začíná přepalovat. Lepší je využít ho například na dochucení salátů a hodí se zejména v dietě, ve které pomáhá při prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje totiž vysoký podíl omega 6 nenasycených mastných kyselin, které ze všech mastných kyselin nejvíce snižují hladinu cholesterolu.

Při problémech se srdcem je třeba dát si pozor na množství celkově přijímaného tuku a kalorií. Například v jedné lžíci slunečnicového oleje je 62 kalorií, v lžíci řepkového oleje je 99 kalorií, olivový má "jen" 61. Ale ani tak ho nemůžeme třeba do salátu použít "půl lahve". Tuky totiž obsahují proti bílkovinám a sacharidům dvojnásobnou porci energie.

Konopný olej 

Semena technického konopí se řadí k takzvaným superpotravinám, a proto konopný olej bývá považován za nejzdravější z rostlinných olejů. Za toto označení vděčí nejvyššímu obsahu omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin. Tyto esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže samo vyrobit a člověk je musí přijímat z potravy. Doporučená denní dávka je 1 až 4 gramy. Konopný olej je vhodné zařadit do jídelníčku jako součást podpůrné diety na posílení imunity a při hojení zranění. Má protizánětlivé účinky a je nezbytnou součástí buněčných membrán. Lidé se nemusí používání konopného oleje bát, neobsahuje žádné psychoaktivní látky. Užívat ho můžete i jako medicínu - jednu lžíci po ránu.

Hroznový olej

Hit pro všechny milovníky grilování - báječně totiž doplňuje chuť mas i ryb. Přepaluje se až při 216 ⁰C, ale i při tak vysoké teplotě si tedy jako jeden z mála olejů uchovává zdraví prospěšné látky, například vitaminy E a C. Dále obsahuje vysoké množství kyseliny linolové a je tedy účinný v boji proti cholesterolu. V hroznovém oleji přijímá také naše tělo důležité nenasycené mastné kyseliny, vitaminy a minerály.

Díky příznivému obsahu těchto látek pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, zvyšuje metabolismus a má pozitivní vliv na ledviny. Konzumací hroznového oleje pomáháme zvyšovat také naši vnější krásu - zlepšuje totiž elasticitu pokožky, využívá se při léčbě akné a napomáhá při péči o suché a lámavé vlasy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Oliva, nebo řepka: Který olej je nejzdravější?

Z barvy moči poznáte nemoc. Pozor hlavně na tmavou

Kosmetika z ropy ve vaší koupelně: Jak vás ničí?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama