reklama

Dá se z grilování otrávit? Pozor na kupovanou marinádu

Rozpalte grily! Jen pozor, aby vás český národní sport nestál zdraví. V horku roste riziko otrav z jídla.

Foto: Thinkstock

Pouhá 4 % Čechů v životě negrilovala, tvrdí průzkumy. Pokud nepatříte k této podivínské menšině, pak určitě už teď rozpalujete gril na zřejmě nejteplejší víkend tohoto léta.

Snad vás nenapadlo koupit naložené maso v obchodě. Mastná, většinou oranžová marináda plná éček, soli a nekvalitních tuků vám sice ušetří čas, ale zato dokáže zamaskovat, v jakém stavu naložené maso je. Spotřebitelské testy i rady odborníků opakovaně potvrzují, že v marinádě se obykle koupe podřadný kousek, plny flaks a mastnoty. A ještě častěji jde o maso, které má své nejlepší chvíle za sebou. Ostré koření přebije i varovnou nevábnou chuť,a vás pak budou čekat zažívací potíže

Jezte rychle!

Při grilování hotové maso zkonzumujte ihned! Ne snad, že by vám ho někdo snědl, ale protože během teplého večera se v něm mohou rychle pomnožit bakterie. Nesmí se pokládat na místo, kde předtím leželo maso syrové, stejně tak se nesmí používat na syrové a hotové maso stejné náčiní. Po manipulaci se syrovým masem je nutné pečlivé umytí rukou.

Doporučujeme: Rakovina z připáleného buřtu? Ano, ale za jak dlouho?

Při grilování také dáme pozor, aby maso nebylo uvnitř růžové. V polosyrových částech přežívají bakterie, kterým krátké a nedostatečné zahřátí neublíží. Maso je bezpečné, pokud se peklo aspoň 10 minut a teplota při grilování i uvnitř dosáhla 70 °C. Proto ještě než sundáme maso z grilu, píchneme do něj jehlicí - když z něj vytéká červená šťáva, necháme ho ještě na roštu.

Maso můžete "zkazit" i sami

Vysoké teploty vytvářejí přímo ideální podmínky pro množení bakterií. Proto na nás v létě více než jindy číhá nebezpečí střevních infekcí. Vznikají z jídla, kontaminovaného bakterií či bakteriálním toxinem, a to buď rovnou při výrobě potravin, nebo následně při výrobě, skladování nebo dopravě. A nemusíme tím myslet obchodníky, velké chyby můžete nadělat i sami v domácnosti.

Rozhodně se vždy ujistěte, že balíček mraženého masa není nikde "povolený", případně že nebyl znovu přebalován - i s takovými praktikami se dá setkat v našich obchodech.

Syrové maso se nesmí dotýkat potravin, již připravených k jídlu. Pozor, aby na ně nenatekla ani jeho šťáva. Nesmí spolu sdílet ani prkénko na krájení! Říká to Zdeněk Pohlreich v restauracích a platí to i pro vaši kuchyni.

Dejte ho k ledu

Pokud necháte jídlo - ať v syrovém stavu nebo už uvařené - chvíli na lince, raději si vždy zkontrolujte, zda na něm nepřistála moucha. Nakladení vajíček je dílem okamžiku! A kdepak seděla moucha předtím!? ?

Skladovat uvařené jídlo při pokojové teplotě je v létě rovněž rizikové. Lepší je hotový pokrm co nejrychleji zchladit, případně následně co nejrychleji zmrazit. Potom bychom měli pokrm ohřát na dostatečně vysokou teplotu (obvykle 70 °C), abychom zničili bakterie, které ho mohly mezitím kontaminovat.

Do lednice uskladněte tepelně upravené maso a drůbež nejdéle do dvou hodin po úpravě, a to zakryté. Pokud jsou ponechány tyto pokrmy při pokojové teplotě, rychleji se šíří a množí škodlivé bakterie. Uskladněné maso zkonzumujte během 48 hodin. Neohřívejte maso více než jednou!

Drůbež útočí!

Přes 50 % syrového kuřecího masa obsahuje bakterii campylobacter, která způsobuje onemocnění u více lidí než salmonela. Bakterie se mohou šířit ze syrového masa a drůbeže na pracovní plochu, krájecí prkénko, nádobí a kuchyňské pomůcky. Všechno hned důkladně omyjte.

Po dotyku se syrovou drůbeží nebo jiným syrovým masem si vždy umyjte ruce v teplé vodě s mýdlem a pečlivě si je usušte. A britští a o nich i čeští lékaři potvrzují, že při omytí drůbeže se tyto bakterie rozptýlí po celé kuchyni a číhat na svoji příležitost tam mohou ještě mnoho dní potom.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

12 fíglů pro zdravé grilování. Vepřového se nevzdávejte

Který olej je nejlepší? A podle čeho vybírat?

Kosmetika z ropy ve vaší koupelně: Jak vás ničí?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama