reklama

7 tajných zbraní při hubnutí: To jste ještě neslyšeli

Věděli jste, že čím "tvrdší" jídlo sníte, tím méně tuku z něj vaše tělo vytvoří? Podívejte se na šest dalších tajných rad.

Foto: Thinkstock

Nic nerozproudí debatu (nejen) v dámském kroužku tak spolehlivě, jako hubnutí. Podívejte se ale, co na tohle věčné téma říkají odborníci. Budete se divit - tyhle rady jste možná ještě neslyšeli.

1. Jděte na to "tvrdě"

Už víme, že ne tuky, ale sacharidy jsou největším nebezpečím tloustnutí.  Čím má jídlo vyšší glykemický index (GI), tím to jde rychleji - velmi zjednodušeně řečeno. Dobrým pomocníkem, jak GI snížit a zpomalit vstřebávání energie z potravin, je tvrdost potravin. Jezte těstoviny uvařené al dente, nerozvařenou rýži, mírně tvrdé brambory (nejlepší jsou salátové, nejhorší naopak typ C, určené na kaši - mají spoustu škrobu), zeleninu upravenou jen do křupava.

Doporučujeme: Sedm hříchů českých snídaní:Lupínky, buchty, guláš atd.

Zajímavou vychytávkou je zajíst "problematické" sacharidové jídlo kouskem netučného tvarohu nebo jiné netučné bílkoviny, klidně i v podobě potravinového doplňku. Podobnou službu udělá vláknina nebo okyselení octem, citrónovou šťávou nebo kyselým nálevem. 

2. Mlsejte správně

Němečtí vědci potvrdili, že čokoláda pomáhá při hubnutí. Účastníci studie dodržovali nízkosacharidovou dietu a ti z nich, kteří navíc denně snědli 42 gramů čokolády s 81 % kakaa, zhubli o 10 % více než skupina bez čokolády. Americká studie zase ukázala, že čokoláda s vysokým podílem kakaa snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Tyto účinky má ale pouze hořká čokoláda, protože obsahuje méně cukru a tuku než mléčná čokoláda a více látky zvané flavonol, které se přisuzují výše zmíněné pozitivní účinky. 

"Ale i běžná mléčná čokoláda, uzenina nebo jiná potravina považovaná za nezdravou se v malém množství dají zvládnout, pokud jinak člověk svědomitě dodržuje jídelníček," říká specialistka na výživu Světa zdraví Kristýna Báčová. Z jejích zkušeností s klienty navíc vyplývá, že člověk, který si upraví stravu směrem ke zdravější, postupně sám od sebe přestává mít chuť na nezdravé jídlo.

3. Jezte večer

Jíst naposledy v šest hodin večer, jak udávají některé rady, škodí. Tedy pokud nejdete do postele v osm.. Poslední jídlo snězte dvě hodiny před usnutím, abyste nešli spát hladoví. Hlad je totiž jednou z příčin nekvalitního spánku a ovlivňuje vylučování hormonů, jež se při spánku uvolňují. Jedním z nich je i růstový hormon spoluzodpovědný za regeneraci organismu, hubnutí a budování svalové hmoty (GH nebo STH). "Jeho tvorbu podpoříme lehkou večeří, například salátem s kuřecím masem nebo celozrnnou tortillou s krůtím masem a zeleninou," radí garant sportovní výživy Světa zdraví Martin Kolář.

4. Cvičte ráno 

Výzkumy ukazují, že ranní cvičení je o 20 % efektivnější než večerní, i když se ráno organismus rychleji unaví. "Důležitější než doba cvičení je ale jeho pravidelnost. Tělo si na pohyb v danou hodinu zvykne a účinnost cvičení se bude v ten konkrétní čas průběžně zvyšovat," vysvětluje trenérka Markéta Brožová z fitness pro ženy Contours.

5. Jděte na kafe

Výzkumy ukázaly, že pokud člověk sportuje ráno, káva vypitá těsně před tréninkem zvýší rychlost, vytrvalost a celkovou kvalitu cvičení, takže díky ní spálí více kalorií. Ovšem i pití kávy má své limity. "Velká konzumace kofeinu organismu škodí, proto zůstaňte u maximálně dvou šálků kávy denně," radí specialistka Kristýna Báčová. Antioxidační účinky kofeinu způsobují rychlejší zotavení těla z cvičení a posilují celkovou imunitu.

6. Mám jíst před nebo po cvičení?

Pokud se nejedná o krátký ranní trénink za účelem hubnutí, je vhodné se najíst před tréninkem i po něm, tvrdí odborníci. Ovšem podle jasných pravidel. "Jezte nejpozději 90 minut před tréninkem, a to lehce stravitelné jídlo s obsahem komplexních sacharidů, minimem tuku a rychle stravitelných bílkovin," radí odborník na výživu Martin Kolář, který doporučuje před cvičením pojíst například cereálie s jogurtem a kouskem ovoce, sendvič s nízkotučným sýrem nebo müsli tyčinku se sušeným ovocem bez přidaného cukru a polevy.

Přečtěte si: Jídla, po kterých budete mít větší hlad než předtím

"Po cvičení bych obecně doporučil lehce stravitelné jídlo s menší porcí stravitelných sacharidů a kvalitních bílkovin. Vyšší dávky tuků nejsou v časech okolo tréninků žádoucí," doplňuje Kolář. Jako příklad vhodných potravin uvádí rýži, kvalitní těstoviny, batáty (sacharidy), kousek ryby, drůbežího masa, šmakouna (bílkoviny) nebo rychlé varianty: ovoce, celozrnný sendvič s kvalitní šunkou a listovým salátem.

7. Jak vlastně cvičit na zhubnutí?

Na cvičení si vyhraďte cca 30 až 60 minut pětkrát za týden, radí odborníci. Desetiminutová rozcvička a závěrečný strečink se do tohoto času nepočítá. Pokud chceme hubnout, většinu času by měly tvořit aerobní aktivity (běh, aerobik, kolo, kardio cvičení) - těmi pálíme tukové zásoby. Poznáme je tak, že jsme při nich ještě schopní plynule mluvit. Pokud už mluvit bez přerušování zadýcháváním neumíme, jsme v anaerobním pásmu, v němž se zvyšuje naše kondice.

"Ideální samozřejmě je, když si tep změříme pomocí sportteru a po celou dobu cvičení jej tak můžeme kontrolovat. Důležitá je také pravidelnost pohybu - a nepřepálit start," říká trenérka Brožová. Podle ní by ti, kteří nejsou zvyklí sportovat, měli začínat postupně: první týden cvičit jen po deseti minutách, druhý týden 15 až 20 minut a teprve třetí týden začít s 30minutovými a delšími tréninky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pozor na sacharidy: Čím je nahradit?

Tábor pro babičku: Kam se seniory přes dovolenou?

Smutek po sexu: Je to vůbec normální?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama