reklama

Nemůžete zhubnout? Viníkem mohou být geny

Genetické informace jsou jakýsi "softwarový programu", který řídí naše tělo a ovlivňuje hmotnost a metabolismus. Poznejte své geny a konečně zhubnete.

Foto: Thinkstock

Geny rozhodují o tom, jaké máte vlasy, o barvě očí a mnoha dalších vlastnostech. Asi pak nepřekvapí, že geny ovlivňují i celkový způsob, jak funguje naše tělo. Využít se toho dá i pro účinné hubnutí.

Už jste slyšeli o nutrigenomice? Jde o vědecky podložené hubnutí na základě rozboru genetických informací. Tak se dá například zjistit, proč někdo dodržuje dietu, cvičí a přitom nehubne, nebo aspoň ne tolik, kolik by se dalo čekat.

Co člověk, to originál

Lékařská věda už natolik pokročila, že je možné detailně zjistit, jak je náš organismus schopen zpracovávat tuky, sacharidy a bílkoviny. Pokud se lidé liší v těchto ohledech, je jasné, že se budou lišit například v tom, jak reagují na cvičení. Zásady zdravého hubnutí sice platí obecně. nicméně hubnoucí plán je třeba přizpůsobit každému na míru. Co člověk, to originál.

Doporučujeme: 10 základních zásad hubnutí. Znáte je?

"I na první pohled rozumná dieta nemusí být vhodná pro všechny. Genotyp ovlivňuje nejen naši hmotnost, ale i chování a vztah k jídlu, zažité návyky i zlozvyky. Pokud se s ním dostatečně dobře seznámíme, je možné efektivně zacílit naše snahy," přibližuje princip genetického rozboru Gustavo Vizcardo, zakladatel společnosti ValensGen.

Hubněte podle genů

U nás je garantem a vedoucí lékařkou tohoto komplexního programu změny životního stylu podle DNA známá česká dietoložka MUDr. Václava Kunová. Je autorkou mnoha knih o zdravé výživě a rozumném hubnutí a zároveň členkou Obezitologické společnosti.

"Můžete mít geneticky daný sklon k obezitě, a přesto být hubená. A naopak, záleží totiž na tom, zda jsou geny aktivované. A to je právě hlavní přínos programu: pomocí testu 75 genetických informací zjistíme, jaké je vaše genetické nastavení, a vymyslíme, jak v souladu s ním zhubnout, pomocí genotypově správného jídla a pohybu," vysvětlila podstatu fungování metody.

Přečtěte si: Dieta podle počasí: Hubněte meteorologicky!

Genetické informace považuje za jakýsi "softwarový program", který řídí naše tělo a ovlivňuje hmotnost a metabolismus. Zároveň ovlivňuje i stravovací zvyklosti a nešvary. Má také podíl na vnímání určitých potravin a proč máme pro některé z nich vysloveně slabost.

Stejné cvičení působí jinak

Zjištění těchto faktorů je klíčové pro stanovení vhodného postupu při hubnutí a doporučování tělesné zátěže. Genetický test tak odpoví na otázky, jaký typ stravy je pro vaše tělo nejvhodnější, jak změnit vaše stravovací návyky i jakým druhem pohybu se co nejúčinněji zbavit přebytečných kilogramů s ohledem na vaše "nastavení".

"Pokud jste někdy byli na běžeckém pásu, jistě jste si všimli obrazovky, která nám kromě uběhnuté vzdálenosti a času ukazuje také spálené kalorie. Toto číslo bude stejné, bude-li na jednom páse padesátikilová dívka a na druhém devadesátikilová kamarádka. Je to samozřejmě nesmysl, takhle to nefunguje," upozorňuje odborník na genetiku profesor Luiz Carnevali z Brazílie, který v prosinci navštívil Prahu.

Co vám test prozradí?

Vstupní test ValensFit spočívá v odebrání vzorku slin, jež se následně podrobí rozboru v USA. Zjištěné informace se vyhodnotí a na základě nich odborníci stanoví nejen individualizovaný jídelníček, ale i doporučení ohledně vhodné pohybové zátěže a dalších faktorů životního stylu. V základní ceně, která je dost vysoká (13 990 Kč) a nepřispívají na ni zdravotní pojišťovny, jsou samozřejmě i konzultace.

Člověk se v průběhu nich naučí, jak získané informace uvést do praxe a jak z jejich znalosti těžit. A nejen pro získání správné váhy, ale i  ve prospěch celkového zdraví. Nezáleží tedy, jestli chcete zhubnout, zlepšit zdravotní stav nebo zvýšit kondici. Genetický test je vhodný pro každého, kdo se chce lépe porozumět svému tělu, metabolismu, zlepšit svoji stravu a životní styl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jídlo jako lék: Vaříme podle jin a jang

Nevěrník či kliďas: 9 zajímavostí o sovách a skřivanech

I detox můžete mít rádi. Co vám opravdu prospěje?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama