reklama

Signály tloustnutí: Jak poznat, že přiberete i vy

Můžete sníst, co chcete, a přesto s váhou větší problém nemáte? Výborně, gratulujeme. Počkejte ale za pár let, vaše (zlo)zvyky vás dostihnou.

Foto: Thinkstock

Taky si myslíte, že na štíhlost stačí jednoduchý recept? Pokud je vám méně než třicet, budiž vám odpuštěno.

Možná se budete divit, když vám pár měsíců či let po překonání téhle magické hranice vlastní tělo začne sčítat drobné i větší hříchy, kterým jste dosud nevěnovali pozornost. Nebo jste je aspoň nepovažovali za nic, co by mohlo ovlivňovat stav tuku na českých bocích. Jenže pávě tyhle drobnosti mohou znamenat, že jednou ztloustnete i vy!

Co máte v genech?

S postupujícím věkem se každému metabolismus zpomaluje a to, co jste si dřív mohlo dovolit bez následků, si teď vybírá svou daň v podobě rostoucí pneumatiky na  břiše. S časem se tak zvyšuje vliv mnoha dalších faktorů. Kterých?

Jaký vliv má genetická zátěž z rodiny, na tom se odborníci neshodují. Doloženo fakty však je, že rizikem budoucí obezity je skutečnost, zda jste byli buclaté miminko. Pokud ano, jednou se svými tělesnými předpoklady setkáte. Podle většiny výzkumů záleží už na porodní váze! Vysoká hmotnost při porodu je signálem, že máte tendenci přibírat. Navíc většinu nastavení pro ukládání tuků vaše tělo provedlo už před pátým rokem věku.

Zostražitět byste měli i tehdy, kdy býváte často nemocní. Vědci prokázali, že společně s viry chřipky se šíří také virus, který způsobuje zvětšování tukových buněk.

Letní hříchy se sčítají

Samozřejmě, že hrozbou číslo jedna je přejídání. Jenže možná netušíte, že se nemusíte přecpávat dennodenně, úplně stačí občas. K tomu, aby člověku naskočilo kilo váhy, stačí, aby ke svému doporučenému energetickému příjmu snědl navíc měsíčně zhruba 7 500 kcal (30 tisíc kJ). 

To jsou jen tři průměrně střídmé dny navíc. Konkrétně: 20 velkých smetanových zmrzlin. Nebo necelých sedm porcí smaženého sýra s hranolky a tatarkou. Tedy pokud je sníte KROMĚ  svého normálního jídla. Třeba v létě se zmrzlinou je to však až nesnesitelně snadné. Smažák jako pěkná tečka po večírku (ano, alkohol a únava si žádá tučné jídlo) taky není nic úplně mimořádného. Do stejné kategorie patří i nedělní dny. A teď si spočítejte, kolikrát jste takovou věc udělali za poslední týden, měsíc, rok...

Nedodržujete režim

Vstáváte v poledne a večer naopak dlouho ponocujete? Narušujete si tak přirozené biorytmy těla, do kterých spadá i doba, kdy je vhodné jíst. Že sacharidy by se měl jít především v první polovině dne, je známé. Ale jen o to tady nejde. Snídáte, protože se neustále  opakuje, jak je to důležité? V pořádku. "Jenže pokud snídani zkonzumujete až třeba v deset, je to pro organismus něco úplně jiného, než sedmá či osmá hodina ranní, na kterou je nastaveno", upozorňuje doktor Luigi Gratton, který v Centru zdravé výživy při Kalifornské univerzitě působí jako klinický lékař věnující se programu rizikových faktorů obezity.

Stejný efekt může mít i zdánlivě nevinné jídlo na ulici (což samo o sobě obvykle nebývá žádný zázrak zdravé kuchyně). Podle BBC jde o nedostatek kázně a sebeovládání, což se nakonec někdy vymstí. Člověk by měl jíst v klidu a soustředěně. A ano, pokud jíte u televize nebo vedle klávesnice v práci, taky si koledujete o pozdější ztloustnutí. Už proto, že člověk v chvatu hltá a sní tak mnohem víc. A pozor, pokud v té TV rádi sledujete pořady o vaření (nebo si o jídle rádi čtete), pak máte taky slušně našlápnuto.

Dalším znakem neukázněnosti a tudíž předpokladem, že vás čekají nevítaná kila, je schopnost využít příležitostí (party, raut, oslava), a sníst prakticky cokoliv a v jakémkoliv množství. Všimněte si, že přirozeně štíhlí mají své vnitřní zákony a přes ně nejede vlak - nikdy nejedí nic jenom proto, že to leží před nimi.

Jste vybíraví?

Zdálo by se, že v takovém případě toho moc nesníte. To může být pravda, a přesto můžete tloustnout. Pokud se úzkostlivě vyhýbáte tukům, vaše tělo si začne žádat náhradu a zaskočí vás takovou potřebou chutí na sacharidy, že jí nedokážete odolat. Jako trvalý zvyk je to samozřejmě cesta do pekel.

Navíc: Podle závěrů nedávné konference Institute of Food Technologists dieta s omezeným výběrem jídel vede ke snížení počtu dobrých bakterií žijících v našich střevech. A ty právě ovlivňují i i kontrolu nad chutí k jídlu, pocit sytosti a množství cukru v krvi.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama