reklama

Jak zastavit hlad? Triky na omezení chuti k jídlu

Jídlo je jednou z největších životních slastí a kdo hubne, musí si ho aspoň zčásti odpírat. Jenže to bolí...

Foto: Thinkstock

Přesvědčovat vlastní žaludek, že hlad je vlastně převlečená žízeň, vydrží jen omezenou dobu. Až vás prolévání vodou omrzí, zkuste proti nutkání jíst jiné možnosti.

Jehlička v uchu byla svého času velkým hitem a i dnes si ji můžete nechat aplikovat u odborníka na akupunkturu. Její mladší sestru akupresuru můžete použít i sami: zatlačte prstem na 20 až 30 vteřin na malou prohlubeň mezi nosem a horním rtem. Ucítíte rozdíl!

Rozchoďte to!

Zdá se vám to neuvěřitelné? Je to ale pravda, a nejen proto, že se pobytem venku odříznete od možnosti plenit ledničku. Omezit množství potravy pomáhá i obyčejná procházka. Studie z Univerzity v Exeteru prokázala, že patnáctiminutová chůze omezí chutě na ujídání v práci o 50 procent víc než jen pouhá přestávka.

Pohyb tak pomáhá nejen z dlouhodobého hlediska, kdy spaluje kalorie a přispívá k nastartování metabolismu. Zároveň totiž také zvyšuje vnímavost neuronů k pocitu nasycení. Mohou za to staré dobré endorfiny, hormony, které se vyplaví při fyzické aktivitě a zvyšují pocit pohody. Prokázalo to víc výzkumů, naposledy brazilská studie.

Zelená je dobrá 

Zaplnit kručící žaludek pomůže vláknina. Tuto první pomoc můžete využít buď v čerstvé formě (zeleninou raději než ovocem), nebo jako doplněk stravy z lékárny v podobě rozpustného prášku či kapslí.

Studie z Lundské univerzity ve Švédsku objevila silný regulátor chuti k jídlu v listovém špenátu. Látka tylakoid, vyskytující se v listech této zdravé zeleniny, pomáhá omezovat chuť k jídlu a množství zkonzumované potravy, čímž pomáhá hubnout. Výtažek ze špenátu tak chtějí používat pro přírodní léčbu obezity.

Další triky s jídlem

Brzdit hlad pomáhá i rajčatová šťáva: 100 gramů má jen 17 kalorií a skoro žádný tuk. Se solí a pepřem chutná skvěle a naplní žaludek. Pokud přidáte lžičku (malou) olivového oleje, a trochu bazalky, vyrobili jste si skvělou náhradu polévky, kterou si můžete i ohřát. Sytost vydrží aspoň dvě hodiny.

Nutkání na sladké zase omezí lžička medu v čaji nebo vodě, případně přičichnutí k vanilkovému cukru. Výzkumy také zjistily, že látky obsažené v žitu vyvolávají menší inzulínovou odpověď a zvyšují tak pocit nasycení. Žitnou moukou používejte do co největšího počtu jídel, odsune nástup hladu na mnohem pozdější dobu. 

Nevyřazujte tuky

Tuk je nejen nositelem chuti, ale také pocitu plnosti. Jíst víc tuků sice vypadá jako pravý opak toho, čeho chceme dosáhnout, ale zbavit se jich znamená cestu do pekel. Hlad je pak nesnesitelný. Proto "nefungují" light výrobky, které navíc obsahují spoustu jiných nevhodných látek, aby nepřítomnost tuku nahradily.

Studie z Kalifornské univerzity odhalila, že kyselina olejová pomáhá v tenkém střevu zvýšit produkci oleoyethanolamidu. Tato látka pomáhá zabránit nervovým zakončením, aby odeslala do mozku zprávy o hladu. Zároveň připívá k pomalejšímu vyprazdňování žaludku, takže se cítíme déle sytí. Najdeme ji v třeba avokádu, ořeších a panenském olivovém oleji.

Jděte na to ostře

Známé je, že chilli papričky a vůbec ostrá jídla pomáhají metabolismu spalovat energii. Podobně funguje i další koření jako kari, čerstvá máta, skořice, rozmarýn, bazalka a zejména zázvor. Aromatické jídlo přináší větší uspokojení a dřív, takže ho sníme méně. Podle studie z  Dánska dokonce o pěkných 10 až 15 procent. A navíc o něm "víme" delší dobu, a tak nemusíme hned po hodině pátrat po dalších pochoutkách.

... když už jíme

Na to možná nebylo potřeba vědeckých zkoumání: jídlo snědené po malých kouscích nás zasytí dřív, než když ho zhltneme. Sníme ho tak méně a víc si ho užijeme. Pokud se však ládujeme a ani pořádně nevíme, co polykáme, sníme větší množství a přitom máme brzy znovu hlad. Jogínská poučka každé sousto rozžvýkat čtyřicetkrát tak přináší i nečekaný benefit - zhubnutí. Vybírejte si také jídlo, které je přirozeně malé - třeba drobné ovoce, cherry rajčata atd.

Pomalé stolování má i další výhody. Studie zveřejněná v odborném periodiku Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism potvrdila, že rychlé jídlo zamezuje vytváření hormonů, které vyvolávají pocit sytosti. Jiná studie spočítala, že pomalejší jedlíci zkonzumují až čtyřikrát méně kalorií za minutu, ale přitom mají větší pocit nasycení a uspokojení z jídla. A tento pocit jim vydrží až o dvě hodiny déle!

Myšlenky na jídlo taky není třeba neustále zahánět. Naopak. Na Univerzitě v Birminghamu se zjistilo, že velkou roli při omezení množství zkonzumovaného jídla může hrát paměť. Pokud si dobře uvědomujete, co jste snědli k obědu, pravděpodobně se podle toho zařídíte i při dalších jídlech a přirozenou cestou tak omezíte nejen jeho objem, ale i obsah cukru a soli. Tedy jestli vám není všechno jedno...

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama