reklama

Vědci potvrdili: Psychický stres může zabít

Nedovolte stresu cloumat vašim majestátem! Připraví vás nejen o duševní klid, ale i o fyzické zdraví a množná i o život!

Foto: Profimedia.cz

Ovládá váš každodenní život stres? Pokud ano, jste na cestě do pekel - stres vás zničí nejen duševně, ale také fyzicky. Vědci dokázali, že se z něj dá onemocnět i zemřít!

Kromě rizika infarktu myokardu či mozkové mrtvice tím nahráváte také vzniku a rozvoji zhoubného bujení. Braňte své zdraví a naučte se zákeřný stres ovládnout.

Otřesená psychika

Pojmem stres označujeme situaci, kdy se organismus nedokáže vyrovnat s nároky, které na něj klade vnější prostředí. Může jít o zatížení celého organismu, např. extrémní fyzická námaha či nepříznivé teplotní podmínky, nebo dostává „zabrat" jen naše psychika. Někdy se může dokonce jednat o nároky, které si vytvořila pouze naše vlastní představivost (třeba ze stresujícího zaměstnání). Stres se u každého člověka může projevovat jinak. Měli bychom se proto naučit jej rozpoznat a vyvinout si vlastní strategii, jak se s ním co nejlépe vyrovnat.

Projevy stresu:

  • náladovost a nervozita
  • neschopnost odpočívat
  • pocity osamělost,
  • depresivní nálada
  • průjem nebo zácpa
  • nevolnost, nechutenství nebo přejídání
  • nespavost nebo naopak přílišná potřeba spánku
  • bolesti krční páteře
  • zvýšená spotřeba alkoholu

Klid duše posiluje i tělo

Vědci u skupiny pacientů s rakovinou zjistili, že pokud tito účastníci studie udávali nižší míru stresu a vyšší kvalitu života, projevilo se to také zlepšením stresových ukazatelů - těmi byly tzv. telomery, což jsou struktury na samém konci chromozomů, tedy útvarů, ve kterých je uložena naše genetická informace.

Telomery chrání chromozomy před opotřebováním a poškozením a mohou mimo jiné trpět a zkracovat se i vlivem stresu. Jejich délka signalizuje rovněž předpokládanou délku života.

Odborníci zjistili, že snížením stresu se ale opět rychle prodlužují. A protože telomery chrání genetickou informaci, jejíž mutace je příčinou vzniku zhoubných nádorů, může se snížení stresové zátěže příznivě projevit i na lepší odolnosti vůči zhoubnému onemocnění.

Hlavně v pohodě

Stres má prý podobné účinky jako stárnutí. Umění uvolnit se a správně odpočívat je důležité nejen pro naši psychiku, ale i pro celkový zdravotní stav. Pokud se naučíme zvládat stres, projeví se pozitivní výsledky téměř okamžitě.

více na http://www.ulekare.cz/

PRO ŽENY JE STRES ZNIČUJÍCÍ

Vědci  zjistili, že ženy vystavené zvýšenému stresu v práci měly o 40 procent vyšší pravděpodobnost rozvoje nemocí oběhové soustavy. U infarktu myokardu bylo riziko vyšší dokonce o celých 88 procent.

Nevlídné pracovní prostředí ale nemusí být příčinou výhradně srdečních onemocnění. Zjistilo se totiž, že stres z náročné práce vede u žen k posunu hladin různých hormonů a může způsobit neplodnost.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama