reklama

Co nás připraví o zrak?

Přírodu obelstíte jen do určité míry - pak vám nasadí brýle takřka příkazem! Po šedesátce dochází u většiny lidí k postupné ztrátě zraku. Čeho se máme bát?  

Foto: Profimedia.cz

Máte stále tělo pevné jako Roman Šebrle, mysl bystrou jako Jan Kraus a temperament jako Diana Kobzanová? Přírodu stejně obelstíte jen na chvíli. Pak vám nasadí brýle takřka příkazem.

Po šedesátce dochází u většiny lidí k postupné ztrátě zraku. Na vině není vždy jen takřka normální „stařecké" zvyšující se množství dioptrií, ale nemoc.

Zrada - ono to  nebolí!

Dokáže zlikvidovat kdysi ostrý pohled  nikoli během několika let, ale pouhých  pár měsíců. Nazývá se věkem podmíněná makulární degenerace a u seniorů je nejčastější příčinou ztráty zraku.

Makulární degenerace postihuje centrální oblast sítnice - makulu neboli žlutou skvrnu. Ta je zodpovědná za centrální vidění a dobré rozpoznávání detailů. Celá sítnice a s ní i makula je vyživována díky cévnatce a Bruchově membráně. Pokud se výživa a kyslík nedostávají k makule, dojde k jejímu poškození, a tím i k postupné ztrátě zraku.

Rychlost rozhoduje

Makulární degenerace nezpůsobuje žádné bolesti, proto si ji mnoho lidí v časném stadiu nemoci ani neuvědomí. A pokud posléze zpozorují zhoršení zraku, přičítají to pouze stáří. Přitom právě včasné rozpoznání nemoci dává jedinou šanci na alespoň částečnou záchranu zraku.

Zejména u vlhké formy makulární degenerace je rychlá návštěva lékaře zcela nezbytná. Vlhká forma se vyvíjí velmi rychle a již během několika měsíců dokáže poškodit zrak takovým způsobem, že člověk přestane být schopný rozpoznávat okolí a orientovat se.

Po padesátce na oční povinně

Centrální vidění je zcela zamlžené až zcela zatemněné. Následkem bývají také časté deprese, jimiž pacienti postižení věkem podmíněnou makulární degenerací trpí.

Po padesátce by proto všichni měli mezi pravidelné preventivní návštěvy u lékaře zahrnout i prohlídku očí. Jakmile oční lékař odhalí počátek věkem podmíněné makulární degenerace, odešle pacienta do nejbližšího makulárního centra, kde provedou podrobnou diagnostiku. Vlhkou formu věkem podmíněné makulární degenerace je třeba začít ihned léčit.
 

OTESTUJTE SE POMOCÍ AMSLEROVY MŘÍŽKY!

Amslerova mřížka je čtvercová síť s fixačním bodem uprostřed, která testuje správnou funkci žluté skvrny (makuly).

Sedm zásad pro statečné:

Používejte mřížku denně, nebo alespoň jednou týdně.

Pokud používáte brýle na čtení, nasaďte si je.

Zakryjte si jedno oko (například rukou nebo složeným kapesníkem).

Pozorujte mřížku ze vzdálenosti přibližně 30 - 40 cm v dobře osvětlené místnosti.

Dívejte se pouze na černý bod uprostřed obrázku, nepohybujte okem po celé čtvercové síti.

Sledujte, zda vidíte čtvercovou síť jako pravidelnou, zda některé čtverce nechybí nebo nejsou deformovány

Proveďte zkoušku pro každé oko zvlášť.

Pokud zjistíte změny na čtvercové síti, neváhejte  a už vytáčejte číslo očního lékaře. I kdybyste na něj viděli zatím jasně a ostře….

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama