reklama

Pleš nebo krásné vlasy? Týká se i žen!

Padají vám vlasy? Kdy je to ještě v normě a kdy už se naše úpění při pohledu na „plný" hřeben musí proměnit ve vyhledání odborné pomoci?

Foto: Profimedia.cz

Příroda je někdy tak nespravedlivá!  Zatímco mužům méně vlasů na přitažlivosti neubere, pro ženy bez výjimky znamená úbytek vlasů velký problém. Vlasy jsou u žen přece korunou krásy!

Čím razantněji jim ubývají, tím rychleji jim klesá sebevědomí. Kdy je to ještě v normě a kdy už se naše úpění při pohledu na „plný" hřeben musí proměnit ve vyhledání odborné pomoci?

Kdy vyhledat lékaře?

Denně může člověku vypadnout až kolem stovky vlasů. To ještě není problém. Odborného lékaře byste měli navštívit ve chvíli, kdy přes tři měsíce pozoruje zvýšené množství vlasů vypadaných po umytí, na polštáři či v hřebenu, nebo pokud po mírném zatahání vlasy zůstávají v dlani.

Důvody padání vlasů by se daly shrnout do jedné věty - nejčastější příčinou jsou sice hormony a genetické dispozice, ale není pochyb o tom, že za spoustu potíží si můžeme samy. Vlasy a jejich stav jsou obvykle zrcadlem našeho životního stylu.

Stačí si uvědomit, jak jsme žily poslední rok, v jakém prostředí jsme se pohybovaly, zda jsme prodělaly nějakou vážnější nemoc, nebo jsme příliš často vystaveny stresovým situacím.

Tolik viníků...

Zvýšené vypadávání vlasů u žen může být ovlivněno hormonálně (dospívání, těhotenství, kojení, menopauza), ale někdy za problémem můžeme najít infekční onemocnění s těžším průběhem či poruchy metabolizmu.

Zvýšené krátkodobé padání vlasů je také sezónního původu. Navíc ženy namáhají vlasy mnohem častěji než muži, a to například chemickými zásahy v kadeřnictví, častým mytím nevhodnými šampony, mechanickým působením (stahování vlasů, splétání, nešetrné česání).

Jak to vidí lékař

Pokud se kvůli padání vlasů rozhodnete navštívit odborného lékaře, počítejte s tím, že vás nejprve důkladně vyzpovídá, aby zjistil, jestli za vypadáváním vlasů nestojí třeba nějaké léky, které jste užívaly, zda nejste po porodu (v tomto období mohou výrazně padat vlasy, ale většinou se jejich hustota do půl roku vrací k normě). Nebo jestli neprožíváte období menopauzy či neděláte zásadní chyby ve vaší životosprávě. Dalším krokem je laboratorní vyšetření hladin hormonů, především štítné žlázy a pohlavních hormonů.

Úspěšnost léčby významně souvisí s jejím původem. Všeobecně je hůře ovlivnitelná u různých endokrinních či metabolických poruch, ale např. u poporodních vypadávání, nebo tehdy, když vlasy začnou vypadávat z důvodu pravidelného užívání léků, je výsledek terapie velmi dobrý. Obecně se odborníci terapií snaží ovlivnit prokrvení vlasové cibulky. Zvýšené okysličení totiž podporuje novotvorbu vlasu a jeho pevnost.

Na zázraky nevěřte

Hustota vlasů, jejich kvalita a případný úbytek, jsou dány i geneticky. To ovšem neznamená, že byste měly vše ponechat jen „osudu" a ignorovat prevenci. V období, která znamenají pro vlasy větší zátěž, což je např. nadměrné letní slunění, časté koupání v bazénu s chlorovanou vodou atd., vlasový stvol oslabuje. A proto je vhodné v tomto období preventivně aplikovat vlasové kůry s výživnými výtažky nebo balzámy na vlasy.

V rámci prevence byste se měly také pokusit vyvarovat stresu, s nímž si náš organizmus často neumí poradit a reaguje na něj třeba padáním vlasů. Měly byste svému tělu pravidelně dodávat, co potřebuje (vitaminy, stopové prvky, aminokyseliny), nekouřit a myslet rovněž na pravidelnou detoxikaci, která umožní lépe pracovat játrům a ledvinám a viditelně se odrazí nejen na kvalitě pokožky, ale i vlasů.

Z kosmetických produktů vsaďte spíše na přírodní kosmetiku, na barvy na přírodní bázi nebo speciální vlasová tonika, která brání uvolňování vlasu.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama