reklama

Chcete přestat kouřit? Expert online - ptejte se!

Chcete přestat kouřit sami, nebo s odvykáním pomoci někomu z blízkých? Poraďte se online, jak na to - odpoví vám MUDr. Štěpánková.  

Foto: Profimedia.cz

Chcete přestat kouřit sami, nebo s odvykáním pomoci někomu z blízkých? Poraďte se online, jak na to - odpoví vám MUDr. Štěpánková.

Kouření je u nás příčinou téměř pětiny úmrtí. Kdyby se mohli znovu rozhodnout, podle vlastního doznání osm z deseti kuřáků by raději nikdy kouřit nezačalo. 

Ptejte se!

Cigarety jsou nejen nezdravé, ale také čím dal dražší.  Navíc je stále méně míst, kde je kouření povoleno. Všechny důvody tedy mluví pro to, abychom krabičky s "hřebíky do rakve" co nejrychleji zahodili. Jenže ono to není tak jednoduché...

Málokdo z těch, kteří si život bez tabáku dokážou představit jen stěží, ví, že v odvykání kouření jim může pomoci odborník. Řada kuřáků se pokouší s větším či menším úspěchem odvykat sama. Všem odhodlaným je teď nově k dispozici také internetová aplikace pro odvykání kouření iCoach.

Mějte svého kouče

iCoach je internetová aplikace, která byla spuštěna v rámci celoevropské kampaně na podporu odvykání kouření Ex-kuřáci jsou nezastavitelní. Jejím cílem je poskytnout podporu kuřákům, kteří jsou rozhodnuti s kouřením přestat, a zároveň také pomoci všem ex-kuřákům v jejich odhodlání se již k cigaretě nevracet.

Doposud se do aplikace iCoach přihlásilo 150 000 lidí z celé Evropy. Třetina z těch, kteří aplikaci dlouhodobě využívají, uvádí, že díky její pomoci přestala kouřit. iCoach je totiž osobní trenér, který každému, kdo se do jeho péče svěří, posílá denně rady a tipy, jak změnit své návyky a nadobro se s cigaretami rozloučit.

Jak sebrat odvahu se s tabákovou závislostí poprat, jak vám v boji s cigaretou může pomoci odborník, jak funguje iCoach, to vše jsou otázky, na které vám bude odpovídat MUDr. Lenka Štěpánková ve středu 16. listopadu u příležitosti Mezinárodního nekuřáckého dne.  Online rozhovor, kde bude odpovídat na otázky, které můžete posílat už od této chvíle, potrvá asi hodinu.        

Naše expertka

MUDr. Lenka Štěpánková dlouhodobě působí v Referenčním centru léčby závislosti na tabáku pro ČR při III. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze. Její specializací je podpora kuřáků a pomoc při zvládání změn v jejich chování při léčbě a odvykání kouření.  Na 1. LF UK přednáší interní lékařství a psychoterapii. Je také autorkou a spoluautorkou řady odborných článků na téma kouření a léčba závislosti na tabáku.

VĚDĚLI JSTE?

Už jen pobyt v zakouřeném prostředí může zvýšit riziko kardiovaskulárního onemocnění o 30 až 50 procent.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama