reklama

Paralen vás může i zabít. Snadná smrt z časté kombinace

Zaháníte chřipku a nachlazení prášky, ke kterým si pro zahřátí občas přidáte grog nebo svařené víno? Můžete si vážně poškodit játra, nebo způsobit vznik mozkových problémů.

Foto: Profimedia.cz

Zaháníte chřipku a nachlazení prášky, ke kterým si pro zahřátí občas přidáte grog nebo svařené víno? Můžete si vážně poškodit játra, nebo způsobit vznik mozkových problémů.

Větší množství léků obsahem paracetamolu může mít fatální následky, a to především v kombinaci s alkoholem. Tuto účinnou látku nalezneme v mnoha volně prodejných lécích léků, jako jsou např. tabletový Paralen, Panadol, rozpustný Coldrex a mnohé další. Jde o běžný lék na tlumení bolesti nebo ke snížení vysoké teploty, v našich lékárnách jich můžete koupit dokonce kolem dvou stovek druhů!

Opatrně s dávkováním

Lehké předávkování se však těžko rozpozná. Lidé často a opakovaně užívají nadměrné množství léků, typicky používaných ke zmírnění potíží při chřipce a nachlazení,  rýmě, bolení v krku, kašli a podobných obtížích, které nás v zimě často trápí.

Nejnověji na to upozornila studie skotských vědců z univerzity v Edinburghu, zveřejněná v odborném periodiku British Journal of Clinical Pharmacology.

"Závěr je naprosto jednoznačný. Pokud si pravidelně berete větší dávky, nedosáhnete kýženého účinku, ale vážně si uškodíte. K lehkému předávkování dochází velice často, užíváte-li více léků na nachlazení. Řada z nich totiž paracetamol obsahuje," vysvětluje jeden z autorů studie Kenneth Simpson.

Osmička jako maximum

Paracetamol totiž není naprosto bezpečná látka. Jeho maximální doporučená denní dávka je standardně asi 8 tablet (4 gramy). Vyšší dávky paracetamolu už působí toxicky a umí vážně poškodit játra

Na to, aby si tak pacient způsobil otravu, by však musel těchto lékůc sníst několik balení.  Pokud ale pojídáte tyto léky často, jejich účinek se sčítá.

To, že pacient paracetamol chronicky nadužívá, nemusí rozpoznat ani on, ani  lékař. Běžné krevní testy totiž lehké předávkování neodhalí a potíže s játry se projeví, až když je příliš pozdě. Silné předávkování paracetamolem potom může mít rychlé a vážné důsledky. Může se projevovat nadměrným krvácením, otoky mozku nebo poruchami jeho funkce, nízkou hladinou cukru a v extrémním případě až smrtí.

"Je to jednoduché: pokud vám paracetamol nezabírá, namísto toho, abyste si vzali další prášek, kontaktujte svého lékaře nebo lékárníka a domluvte se na alternativní léčbě," radí profesor Roger Knaggs z  britské Královské farmaceutické společnosti.

(Sebe)Vražedná kombinace

Daleko "snazší" je si poškodit játra kombinací těchto prášků s alkoholem. Podobnou reakci jako alkohol způsobuje i velké množství kofeinu, který je obsažen v čaji nebo kávě.

Kombinace alkoholu a paracetamolu působí toxicky na játra. Mění jejich strukturu a způsobuje odumírání jaterních buněk. Tehdy již k trvalému poškození poměrně malá dávka, cca 10 gramů. Játra pak  musí odbourávat jak alkohol, tak i paracetamol, a proto se brzy vyčerpají a odumřou.

Vzniká tak tzv. poléková hepatitida - zánět jater. Projevuje stejně jiné žloutenky -  zvýšenou teplotou, bolestmi svalů, kloubů, nevolností, zvracením a nechutenstvím a někdy i zežloutnutím.

Místo odumřelých jaterních buněk se objeví vazivová tkáň, takže se u poškození kombinací paracetamol + alkohol často objevuje cirhóza se všemi svými komplikacemi.

Víte, co vám je?

Pořádný problém  může vziknout také opačným způsobem. Pokud trpíte nějakou jaterní nemocí (a stává se, že člověk ani neví, že se nakazil třeba i žloutenkou, natož docela běžnou mononukleózou), vezmete si lék s paracetamolem a k tomu byť jen minimální množství alkoholu,  můžete se vážně ohrozit na životě.

Játra pak "nestíhají" už vůbec a lze mluvit o štěstí, když vás z toho doktoři dostanou. Nekombinujte tedy zásadně alkohol s paracetamolem.

Pokud si nejste stoprocentně jisti, jaká  nemoc na vás právě "leze", tak už vůbec ne. A při braní prášků s paracetamolem si radši dejte pozor vždycky. Při jedné tabletě se nic nestane, víc by jich už mohlo způsobit vážné ohrožení vašeho zdraví.

Přijde šetrnější lék?

V budoucnosti by ale mohli mít po starostech i netrpěliví, rad nedbající lidé, kteří při obtížích polykají jeden prášek za druhým.

Švédsko-britsko-francouzský výzkumný tým ve studii publikované v časopise Nature Communications ukázal, jakým způsobem zřejmě paracetamol v těle působí.

Hlavní úlohu hraje bílkovina zvaná TRPA1. Stejný mechanismus ale funguje třeba i v případě tlumení bolesti s pomocí THC - účinné látky obsažené v konopí. Možná právě toto zjištění otevře cestu k vývoji šetrnějšího způsobu potlačování bolesti.

 


 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama