reklama

Věděli jste, že: "Brufeny" ničí srdce

Buďte opatrní! Léky na tlumení bolesti včetně těch, které běžně bereme na bolesti kloubů, zubů a zad, mohou zvýšit riziko infarktu. A pokud máte vysoký tlak, raději je neberte vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Buďte opatrní! Léky na tlumení bolesti včetně těch, které běžně bereme na bolesti kloubů, zubů a zad, mohou zvýšit riziko infarktu. A pokud máte vysoký tlak, raději je neberte vůbec.

Podle studie otištěné před časem v odborném časopise British Medical Journal tyto léky zvyšují riziko infarktu o 20 a někdy dokonce až o 50 procent.  Uvedené skutečnosti byly prokázány na více než devíti tisících pacientech.

Je v každé kabelce

Studie, pod níž jsou podepsány britské výzkumnice Julie Hippisleyová-Coxová a Carol Couplandová z Nottinghamské univerzity, se týkala nesteroidních antirevmatik (NSAID), mezi něž patří i široce užívaný diclofenac, ibuprofen a naproxen.

Právě tato skupina léčiv bývá nejčastěji předepisována jako léky pro snižování horečky a proti zánětům a bolestem. Na možné srdeční komplikace způsobené léky NSAID upozornil také americký Federální úřad pro potraviny.

Protizánětlivé nesteroidní léky rovněž představují riziko při vysokém tlaku. Působí proti účinku antihypertenzních léků. Vedou k tomu, že tělo zadržuje vodu a může se zvyšovat krevní tlak.

Devítinásobné riziko

Podle další studie, publikované v British Medical Journal na základě výzkumu vědců ze švýcarské univerzity v Bernu, se po dlouhodobém užívání ibuprofenu ve vysokých dávkách objevila třikrát častěji mrtvice. Látka tišící bolest navíc zvyšuje možnost infarktu a srdeční komplikace.

Z několika dalších studií také vyplynulo, že lidé, kteří trpí  srdečně-cévními chorobami, by v žádném případě neměli užívat léky ibuprofen a aspirin najednou!

Pokud tak činí, zvyšují si tím riziko infarktu a mrtvice až devětkrát.

Hippisleyová-Coxová a její kolegyně se domnívají, že riziko kardiovaskulárního onemocnění existuje u všech léků skupiny NSAID.

To si nevyberete...

Z této skupiny se na revmatické bolesti nejčastěji předepisují inhibitory COX-1 a COX-2.  V minulosti byl pro revmatické potíže s úspěchem používán aspirin. Bohužel však podobně jako inhibitory COX-1 může způsobit krvácení nebo i protržení trávicího traktu.

Pro lidi s citlivým trávicím systémem lékaři proto raději volili inhibitory COX-2, které vnitřní sliznice nenarušují. Některé však byly z evropského trhu staženy právě kvůli riziku infarktu či mrtvice (účinná látka rofecoxib).

Riziko užívání ibuprofenu se týká pouze lidí, kteří pilulky berou dlouhodobě, to znamená tři až čtyři pilulky denně (přibližně 2000 mg) po dobu několika měsíců. Doporučená denní dávka je maximálně 1200 mg.

"Kdybych trpěl chronickou bolestí, nebral bych ho, protože rizika jsou příliš vysoká. Volil bych raději jinou možnost léčby," dodal k tomu profesor Peter Jüni z bernské univerzity.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama