reklama

Jak dlouho vydržíte půst? Tento muž nejí 9 let!!!

Hladovíte. Kručí vám v břiše a čas do vysvitnutí první hvězdy a sváteční večeře se vám zdá příliš dlouhý? Na světě jsou lidé, kteří nejedí třeba devět nebo dvanáct let! Pravda nebo podvod?

Foto: Profimedia.cz

Netrpělivě vyhlížíme první večerní hvězdu, abychom se mohli zase pustit do jídla. Půst vydržíme sotva pár hodin. Existují však lidé, kteří bez stravy vydrží celé roky.

Jednoho z nich před nedávnem představil v ČR herec a  performer Jaroslav Dušek. Henri Monfort už nejí devět let, ale odmítá tomu říkat půst.

Světlo místo jídla

Podle svých slov totiž žije z prány, což je univerzální životní energie, kterou lze získávat přímo z vesmíru v podobě jakéhosi tekutého světla. Kdysi prý na Zemi existovali lidé, kteří žili pouze z tohoto světla. Také Henri Monfort nepotřebuje jíst ani pít a ke spánku mu stačí pouze dvě hodiny denně. K této své schopnosti se propracoval po mnoha letech průpravy - podívejte se na video.

Opakem prány je apana, která sídlí v nervovém systému a vytváří jemné energetické pole, které vyživuje všechny organické funkce v těle i mozku.  Obrazně řečeno prána nabíjí apanu stejně jako sluneční energie nabíjí solární baterie nebo panely. Vdechovaný vzduch  obsahuje i pránu - proto se těmto lidem (podle vzoru vegetariáni, vitariáni, frutariáni a pod) říká nejen pránisté, také breathariáni, z anglického slova breath - dýchat.

Čím pomaleji a rytmičtěji dýcháte, tím více prány vstřebáte. Ta se uloží v nervových centrech jako různý typ energie (mentální, fyzická, emocionální).

 

Co na to věda?

Celá tato teorie tedy úplně popírá všechny moderní představy o správné výživě, nedostatku vody, vitamínů či vlákniny. Není divu, že západní moderní vědci tuto možnost z principu popírají, i když lidí jako Henri Monfort je mnohem víc. Ti, kdo žijí údajně jen ze slunečního světla, pochází nejčastěji z exotických zemí  (různí indičtí brahmáni) a je těžké, aby je věda nestranně a zevrubně prozkoumala.

Jednomu takovému testu se podrobila Jasmuheen (*1957), rodným jménem Ellen Greve, australská autorka knih o využívání prány, které se staly příkladem právě pro Henriho Monforta. V roce 1999 se zúčastnila několikadenního natáčení pro australskou televizi v rámci pořadu "60 minut".

Důkazy neexistují

Čtyři dny nepřijímala žádnou tekutinu ani potravu. Sledoval ji přitom nejen filmový štáb, ale i  lékařský dozor, který dohlížel na její zdravotní stav. Po 48 hodinách doktorka Beres Wencková prohlásila, že trpí příznaky akutní dehydratace.

Po čtyřech dnech Jasmuheen uznala, že ztratila na váze, při kontrole byl potvrzen úbytek šesti kilogramů. Její zdravotní stav zhoršoval, puls se jí zdvojnásobil a měla problémy s verbální komunikací. Přesto tvrdila, že se cítí dobře. Autoři dokumentu na doporučení lékařky experiment přerušili, aby nedošlo k ohrožení života. Jasmuheen však na svoji obhajobu tvrdí, že podmínky při natáčení nebyly vyhovující.

Hrozba smrti

Podle Jasmusheen prána může zajistit tělu dostatečnou výživu a může zcela nahradit jinak nezbytný přísun potravy a vody. Na toto téma pořádá po celém světě workshopy a semináře, pro své názory je však často kritizována. Také například tvrdí, že její DNA není tvořena dvěma, ale šesti řetězci nukleotidů.

V souvislosti s knihami Jasmuheen došlo podle BBC k nejméně třem úmrtím lidí, kteří se neúspěšně pokusili podle návodů v knihách postupovat. Z tohoto důvodu byla Jasmuheen vyšetřována policií v Austrálii, Velké Británii a Francii. Na smrti žádného člověka však neměla přímý podíl a obvinění byla proto zproštěna.

Jasmuheen má i přes kritiku ze strany vědců a některých novinářů mnoho stoupenců. Její knihy jsou vydávány po celém světě, přeloženy byly i do češtiny.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama