reklama

Bolest v zádech může znamenat smrtelnou chorobu

Zdánlivě banální bolest v zádech může skončit i smrtí. V začátku se tak může projevit nebezpečná nemoc mnohočetným myelomem. 

Foto: Profimedia.cz

Zdánlivě banální bolest v zádech může skončit i smrtí. V začátku se tak může projevit nebezpečná nemoc mnohočetný myelom.

Tahle nemoc se projevuje tak různými způsoby, že pacienti běhají mezi ordinacemi praktického lékaře, neurologa, ortopeda nebo rehabilitačního oddělení.  Ztrácejí tak čas, který je nakonec může stát život.

Hra o čas

Jedná se o nádorové onemocnění krve - zákeřné zhoubné onemocnění krvetvorby, které  tvoří zhruba jedno procento všech nádorových onemocnění. Je druhým nejčastějším hematologickým nádorovým onemocněním a jeho výskyt stoupá.

Při tomto onemocnění dochází k poškozování kostí a krutým bolestem, případně samovolným (patologickým) zlomeninám. Snižuje se počet červených a bílých krvinek i krevních destiček, takže klesá množství obranných látek v těle. S tím souvisí častější a závažnější infekce vlivem poruchy imunity. Dochází také k poškozování funkce ledvin lehkými řetězci imunoglobulinů.

Vodítkem může být vysoká hladina vápníku v krvi. Přitom se často stává, že  od prvních příznaků a první návštěvy lékaře po diagnostikování mnohočetného myelomu uplyne i několik měsíců.

Proč lékaři váhají?

K pozdnímu stanovení diagnózy  dochází proto, že se jedná o vzácné onemocnění, s nímž se mnoho lékařů nikdy během své praxe nesetká. Ročně se v ČR nově  diagnostikuje cca 400 nově onemocnělých, celkem touto nemocí u nás trpí na čtyři tisíce lidí. Paleta nespecifických počátečních příznaků je natolik široká, že mnoho lékařů tato diagnóza vůbec nenapadne...

Nejčastějším prvním projevem nemoci jsou bolesti v zádech, se kterými se pacienti obrací na své praktické lékaře. Ti by měli jako první rozpoznat příznaky mnohočetného myelomu a po základním vyšetření již pacienty posílat na specializovaná pracoviště - hematoonkologické ambulance.

Včasné zachycení nemoci zlepší prognózu i kvalitu života a umožňuje předcházet zbytečným komplikacím (nevratnému poškození skeletu, útlaku míchy, selhání ledvin).

Nová naděje, staré předpisy

Až dosud byl mnohočetný myelom považován za léčitelné, avšak nevyléčitelné onemocnění. Rok 2011 však přinesl zásadní zvrat v názorech na jeho vyléčitelnost. I v ČR mají pacienti nyní možnost podstoupit léčbu nejúčinnějšími a nejmodernějšími léky, které jsou pacientům sestavovány do nezávislých účinných částí léčebného protokolu tak, aby bylo dosaženo maximálního efektu.

Naděje pacientů na vyléčení je naprosto zásadním posunem. V současnosti však naráží na zbytečná pravidla, která omezují použití léků v klinické praxi a tím znemožňují využít léčebný potenciál a dosažení žádoucích léčebných výsledků.

Ještě před dvěma lety pacienti s tímto onemocněním průměrně přežívali pět let, dnes už je to sedm let. Dokonce se ukazuje, že u části pacientů se dá nemoc natrvalo vyléčit. Nyní také lze až 20 procent pacientů vyléčit a dalších až 60 procent udržet dlouhodobě v dobrém stavu.

Překonáme byrokracii?

Prof. MUDr. Roman Hájek, CSc., předseda České myelomové skupiny, situaci komentuje:

„Mnohočetný myelom je ukázkou dramatického pokroku vědy a výzkumu v onkologii. V současnosti máme k dispozici řadu moderních léků, v klinických zkouškách je více než 50 nových molekul. Z nich je nejméně 10 ve fázi III. klinického zkoušení. Dramatický vývoj v této oblasti je příslibem pro další zlepšení výsledků léčby mnohočetného myelomu, tedy dalšímu zvýšení podílu vyléčených nemocných. Věříme, že se nám co nejdříve podaří překonat i zbytečné administrativní bariéry limitující maximální využití potenciálu nových léků. Je škoda, že pro Českou republiku platí v této oblasti zcela nezvyklá a nestandardní pravidla, která se neopírají o odborné argumenty."

JAK FUNGUJE CÍLENÁ LÉČBA?

Jeden lék působí na poli odbourávání bílkovin jako zplodin buňky, které blokuje. Bílkoviny se tak v buňkách hromadí a tyto rychle se množící buňky zabíjí. Druhý typ léku potom působí na DNA a blokuje tvorbu nádorových buněk, zatímco ostatní buňky nejsou tak zasaženy. Mnohočetný myelom je charakteristický tím, že se buňky množí velice rychle, proto můžeme léčebnou odpověď sledovat už v několika týdnech, maximálně měsících. Léky mají samozřejmě nežádoucí účinky, víme o nich, ale jsou nesrovnatelné s ostatní léčbou.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama