reklama

Ženské bolesti: Řešení existuje!

Bolest při sexu, bolest při menstruaci, bolest v břiše "jen tak". K tomu neplodnost, silné vyčerpávající krvácení a následné psychické změny. To není ženský trest, to je nemoc!

Foto: Profimedia.cz

Bolest při sexu, bolest při menstruaci, bolest v břiše "jen tak". K tomu neplodnost, silné vyčerpávající krvácení a následné psychické změny. To není ženský trest, to je nemoc! 

Jde o endometriózu, nemoc, u níž jakoby propukla celosvětová epidemie. Nejedná se však o civilizační chorobu, jejíž výskyt by rostl v závislosti na vyspělé společnosti. Spíš jde o to, jak věda stále více poznává tuto nemoc, o níž dříve ženy ani jako o nemoci neuvažovaly a potíže braly jako součást ženského údělu.

Nový druh léčby

I když léčba existuje a funguje, problémy se obvykle vracejí. Úleva obvykle nastávala až s přechodem. Díky molekulární medicíně se však objevily možnosti, které ještě před takovými 10 lety neexistovaly.

Tento výzkum už přinesl první výsledky v podobě léčiva, obsahujícího jako aktivní složku dienogest, což je synteticky připravený progestin. Ten by se mohl stát první pilulkou pro dlouhodobou terapii endometriózy s nízkými vedlejšími účinky. Klinické testy už úspěšně skončily a lék brzy schválí evropské regulační úřady.

Kde se tu vzaly?

Endometrióza postihuje nejen dělohu, ale i jiné orgány ženského reprodukčního systému. Buňky děložní sliznice (endometrium) se při ní objevují v jiných částech těla, jako jsou vaječníky, malá pánev, močové cesty, střevní kličky apod. I na svém novém působišti však podléhají hormonálnímu řízení ženského organismu, takže se během měsíčního cyklu zvětšují a ztlušťují, čímž způsobují bolesti i všechny další obtíže včetně srůstů a cyst. 

Záhadou, kterou medicína dosud stoprocentně nevysvětlila je, jak se tyto buňky dostávají mimo dělohu. Usídlí se tam, nebo se tam rovnou vytvoří? A proč?

Jde snad o jakýsi druh nezhoubné rakoviny, při níž se buňky v jiném orgánu prostě zblázní a přemění se v buňky děložní sliznice? K proměně v dutině břišní dochází zřejmě následkem opakovaných zánětů v malé pánvi a/nebo v reakci na vyšší hladiny estrogenů.

Nepomůže ani nůž

Proto se endometrióza léčí nejdřív hormonálně. Úspěšnost je vysoká, až 75—95 %, ale problémy se bohužel vracejí a opakují. Další možností je tak chirurgická léčba, kdy se z dutiny břišní vyjmou různě velké novotvary, i když benigní. Ovšem i ta někdy nemusí mít úspěch.

Vedle této teorie o přeměně existuje i starší teorie implantační, podle níž se částečky endometria během menstruace vyplaví do dutiny břišní i do jiných orgánů. To však nevysvětluje, proč se občas ostrůvky sliznice objeví dokonce i v plicích!

Jisté je jen to, že endometrióza je spojená s menstruací a vyskytuje se víc u těch žen, které mají menzes v krátkých intervalech za sebou, silnou a delší než 7 dní. Navíc byl zjištěn častější výskyt endometriózy u dívek s omezenou, anebo žádnou možností odtoku menstruační krve.

Hormonální koktejl

Z těchto důvodů vědci začali zkoumat i angiogenezi, neboli vznik cév, protože právě ty umožňují endometrióze růst. Zánětlivé procesy, dříve považované za následek této nemoci, jsou dnes považovány právě naopak za jednu z jejich příčin.

V každém případě se na vzniku endometriózy podílejí faktory genetické (endometrióza se vyskytuje u 80 % dvojčat), hormonální i imunologické. Podle tohoto odborného názoru ke vzniku choroby dojde, když má žena sníženou buněčnou imunitu, anebo  má v těle přítomny protilátky proti endometriu.

Není divu, že ženy netrpělivě čekají na novou generaci léků. Podle odborníků endometrióza způsobuje asi 30 až 50% všech případů ženské neplodnosti. Přesto i dnes na ni lékaři  předepisují hormonální antikoncepci, protože v ní obsažené hormony gestageny způsobují zmenšení děložní sliznice. Používají se i jiné léky, které potlačují účinek estrogenů. Vyvolají přechodně umělou menopauzu, čímž dojde k atrofii ložisek a jejich vymizení.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama