reklama

Plastika pro muže: Menší prsa, větší penis

Ještě před pár lety byly pacientkami plastických klinik téměř výhradně ženy. Dnes už je zhruba deset až patnáct procent pacientů mužů. Samozřejmě, že k odborníkům chodí s jinými potížemi než ženy a jejich problémy mají jiná specifika.

Foto: Profimedia.cz

Ještě před pár lety byly pacientkami plastických klinik téměř výhradně ženy. Dnes už je zhruba deset až patnáct procent pacientů mužů. Samozřejmě, že k odborníkům chodí s jinými potížemi než ženy a jejich problémy mají jiná specifika.

Lékaři mají zkušenosti, že pouhý kosmetický problém muži neřeší. Vnímají případnou vadu exaktněji než ženy. Nejčastěji si nechávají operovat oční víčka, zájem je také o liposukci v oblasti břicha, korekce nosu či odstátých uší.  Žádaným pánským zákrokem je i obřízka bez náboženského kontextu či operace zvětšených prsních žláz.

Až když to vadí v provozu

„Podstatným faktorem mužské zdrženlivosti je v jejich podvědomí stále zakořeněný předsudek, že plastická operace je jen pro ženy. Jsou jím ovlivněni natolik, že přestože trpí nějakou kosmetickou vadou, necítí ochotu řešit svůj problém," konstatuje MUDr. Lukáš Frajer, plastický chirurg z Perfect Clinic. 

Obvykle o plastice začnou přemýšlet a řešit ji, až když mají funkční obtíže, které je obtěžují nebo stigmatizují.  K nejčastější pánské operaci - očních víček - přistupují muži obvykle v momentě, kdy povislá kůže začne ovlivňovat jejich zrak vlivem zúžení zorného pole.

Příkladem může být také gynekomastie - zvětšené prsní žlázy u mužů, za které se mladí muži často stydí. V důsledku toho se vyhýbají určitým aktivitám v pánských kolektivech a mají problémy i při navazování partnerských vztahů.

Zákrok plastických chirurgů přitom nebývá komplikovaný, v mnoha případech postačí odsátí tuku pomocí liposukce. Pokud jde o výraznější zvětšení žlázy, lékaři ji odstraní pomocí řezu kolem prsního dvorce.

Prsa vám i udělají!

Lékaři v této souvislosti také řeší například Pollandův syndrom, při kterém se většinou nevyvine prsní sval a tento vzniklý stav je pak nutné řešit chirurgicky prsním implantátem.

Další skupinou jsou pacienti už ne s estetickou, ale zdravotní indikací, například s deformitou hrudníku, kdy vpáčený hrudník upravuje k fyziologickému normálu korekční operace implantátem či korekcí hrudní kosti.

Vzácně je pak možné implantovat umělé varle u pacientů, kterým se pohlavní žláza vůbec nevyvinula či o něj přišli při úraze či zhoubném onemocnění.

Méně vhodné operace pro muže

Tak jako v některých oblastech života mají muži se svými fyziologickými předpoklady navrch, při určitých zákrocích plastických chirurgů to bývá přesně naopak.

Například to platí u liposukce břicha. „Ukládání tuku je u mužů totiž naprogramováno do oblasti břišní stěny, ne do podkoží jako u žen. A to je důvod, proč liposukce v oblasti břicha a boků jen částečně řeší jejich problémy s postavou," vysvětluje doktor Frajer.

Také Face lifting (plastická operace obličeje a krku) je u mužů relativně problematický zákrok, a to z několika důvodů. Za prvé je to jiná kvalita a charakter kůže oproti ženám, což staví muže do nevýhody. Navíc mužský hormon testosteron ovlivňuje hojení a často výsledný vzhled jizev není kosmeticky dobrý. 

Problémem může být i řídnutí vlasů a hranice vousů a s tím spojené hledání optimálního místa pro umístění řezů, které by neměly být viditelné.  Dnes už ale existuje plnohodnotná náhrada. Plastičtí chirurgové z Perfect Clinic v těchto případech pacientům navrhují miniinvazivní zákrok Silhouette, díky němuž se obličej vypne pomocí vstřebatelných nití.

Úprava mužství - sporná a riziková

Do ordinace plastických chirurgů někdy muže vede silná touha po zvětšení penisu. „Tento zákrok provádí jen některá pracoviště, ale naše klinika ho v nabídce nemá, protože výsledky nejsou vždy přesvědčivé," konstatuje vedoucí lékař Perfect Clinic MUDr. Roman Kufa.

Jeho kolega Lukáš Frajer podrobně vysvětluje: „Zvětšování této intimní partie je možné, avšak s velkými riziky, které byly studiemi prokázány až u 70 % případů! Penis je totiž zavěšen na stydké kosti vazem, který ho fixuje v oblasti hráze, kde je část penisu skryta. Přetnutím tohoto vazu při operaci dojde k malému předsunutí penisu směrem dopředu a k jeho optickému zvětšení v té části, která vyčnívá v oblasti stydkého pahorku. Takto dojde ke zvětšení cca o 2-3 cm. Bohužel však tímto ztrácí penis svůj pevný opěrný bod a mohou pak vznikat poruchy erekce a penis se při styku může poranit při tzv. hypermobilitě, která vzniká z přetnutí vazu."

Podle lékařů naštěstí většina mužů sama od operace ustoupí poté, co se seznámí s jejími riziky.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama