reklama

Bolesti při menstruaci? Dejte si prohlédnout střeva!

Co má společného stále častější bolestivá menstruace se zánětlivými chorobami střev, jejichž počet ěž raketově roste u pořád mladších žen? Společným jmenovatelem může být endometrióza.

Foto: Profimedia.cz

JAK NEMOC VZNIKÁ?

N jejím vzniku se podílejí faktory genetické (endometrióza se vyskytuje u 80 % dvojčat), hormonální i imunologické. Podle tohoto odborného názoru ke vzniku choroby dojde, když má žena sníženou buněčnou imunitu, anebo má-li v těle přítomny protilátky proti endometriu.

Co má společného stále častější bolestivá menstruace se zánětlivými chorobami střev, jejichž počet rovněž raketově roste u pořád mladších žen? Společným jmenovatelem může být endometrióza.

Endometrióza je onemocnění, jehož přesná příčina není dosud známa. Základním znakem je výskyt tkáně děložní sliznice i v jiných orgánech, než je stěna dělohy.

Dvojnásobné riziko

Touto chorobou, která může vést k obtěžujícím bolestem nebo až k neplodnosti, trpí přibližně jedna z deseti žen v reprodukčním věku. Vědci nyní přišli s informací, že tyto pacientky mají vyšší riziko rozvoje nespecifických střevních zánětů.

Vědci dlouhodobě sledovali na 37 000 dánských žen, u nichž byla zjištěna endometrióza. U 320 z těchto žen se skutečně vyvinul nespecifický střevní zánět, a to konkrétně ulcerózní kolitida ve 228 a Crohnova choroba v 92 případech.

Z výsledků tak vyplynulo, že ženy s endometriózou mají přibližně o 50 % vyšší riziko rozvoje střevního zánětu v porovnání s běžnou populací. V ještě vyšším riziku se pak ocitají ty, kterým byla endometrióza potvrzena chirurgicky.

Bolest břicha v mládí napoví

I když to možná tak nevypadá, endometrióza a střevní záněty mají hodně podobného. V obou případech se totiž jedná o chronická zánětlivá onemocnění, která obvykle začínají v mladém věku a způsobují bolesti břicha.

Na co si dát pozor:

  • opakující se křečovité bolesti břicha
  • průjem
  • zácpa
  • nevolnost
  • zvracení
  • horečka
  • úbytek váhy až anorexie

Je to i váš problém?

Endometrióza se sice může projevit i v plicích, ale nejčastěji má dvě podoby:

  • genitální - tkáň se objevuje nejčastěji ve vaječnících nebo vejcovodech.
  • extragenitální - nejčastěji tzv. gastrointestinální - tkáň se vyskytuje v některé z částí trávicího ústrojí. Pokud je tkáň v tenkém střevě, jedná se většinou o mírnější formu, která často dokonce ani nezpůsobuje další komplikace.

Při výskytu tkáně i v jiných částech trávicího traktu může být průběh nemoci komplikovanější. Hlavní příčinou uzávěru bývají zúžení nebo srůsty ve střevě. Výskyt srůstů totiž patří k častým problémům i při nespecifických střevních zánětech, jako je Crohnova choroba nebo uclerózní kolitida. Obě onemocnění mohou být proto lehce zaměnitelná.

Zpozornět byste měla, pokud máte poruchy menstruačního cyklu, bolestivou menstruaci a obtíže i mimo dobu menzes, což se vyskytuje až u 82 % všech postižených žen!

Honem k lékaři!

Tyto formy střevní endometriózy se totiž mohou v krajních případech projevit až uzávěrem střeva s nebezpečnými projevy akutní břišní příhody. Ta vyžaduje okamžitý odjezd do nemocnice! 

Odlišení obou těchto onemocnění je kvůli podobným příznakům velmi obtížné. Často je proto nutné přistoupit k vyšetření spojenému s operativním zákrokem a odběrem tkáně. 

Podle vědců existují dva důvody, proč jsou tyto dvě choroby spojené. Jednak jde o společné faktory, které obě choroby vyvolávají, přičemž  zánětlivé procesy, dříve považované za následek této nemoci, jsou dnes považovány právě naopak za jednu z jejich příčin.

Druhým důvodem pak údajně může být samotná léčba endometriózy, obvykle hormonální, po níž se s odstupem několika let vyvine střevní zánět.

 

více na uLékaře

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama