reklama

Nebojte se konopí. Umí léčit

Trápí vás atopický ekzém, lupénka nebo máte podrážděnou a suchou pokožku? Pomoci vám může konopí, které dokáže zatočit dokonce i se strijemi. Vyzkoušejte ho!

Foto: Profimedia.cz

Trápí vás atopický ekzém, lupénka nebo máte podrážděnou a suchou pokožku? Pomoci vám může konopí, které dokáže zatočit dokonce i se strijemi. Vyzkoušejte ho!

V současnosti atopický ekzém patří mezi nejčastější kožní onemocnění, trpí jím například až pětina školních dětí a výjimkou nejsou ani dospělí. Pro léčbu nemocí, které se projevují zhoršeným stavem pokožky, je osvědčeným tradičním prostředkem konopí - cannabis sativa.

Sucho ničí

Pomáhá především při léčbě různých druhů atopických i jiných ekzémů, ale některých druhů lupenky a akné. Skvěle působí při léčbě opruzenin, infekčních koutků, oparů a zlepšuje suchou, podrážděnou a popraskanou pokožku, zmírňuje bolesti a zklidňuje.

Problémovou pokožku poznáme často již podle toho, že je neobvykle suchá. Některé formy suché kůže mohou být vrozené a patří k nim nejčastěji atopie, projevující se atopickými ekzémy. Suchá kůže ale může vznikat i působením dalších vlivů v našem životním prostředí, je ovlivněna věkem, onemocněním nebo užíváním některých léků.

Myjete nádobí v ruce?

Suchá kůže vzniká snížením obsahu tuků v pokožce, konkrétně úbytkem ceramidů, k němuž dochází vlivem nemoci nebo životního prostředí. Ceramidy se z pokožky vymývají například při mytí nádobí, ručním praní a úklidu s použitím saponátů.

Nedostatek tvorby ceramidů má za následek narušení bariérové funkce kůže, což platí zejména u malých dětí. Voda z hlubších vrstev se dostává na povrch, kůže tak rychle vysychá a dochází ke svědění a to stav kůže dále zhoršuje.

V jakých podobách konopí léčí?

Cannabinoidy jsou látky, které se v přírodě vyskytují pouze v rostlinách konopí. Díky těmto účinným látkám jsou hojivé a zklidňující účinky velmi intenzivní.

Z květů a listů přírodního konopí lze připravit masti, které se velmi dobře osvědčily pro léčbu vážnějších projevů kožních onemocnění. Ze semínek se lisuje konopný olej, který pomáhá jako podpůrný prostředek při léčbě kožních problémů zevně či vnitřně.

Při léčbě úporných forem ekzému se osvědčilo mýdlo s přísadou konopného oleje. Semínka lze konzumovat i samotná. Konopí se využívá tisíce let k přípravě čajů, odvarů nebo jako přísada do lázně či na obklady z odvaru z konopných listů.

Poradí si i se strijemi!

V lékárnách jsou k mání konopné masti, které obsahují přísadu konopného oleje. Mnohem účinnější jsou však masti s konopným olejem a s přísadou výtažku z celých rostlin konopí. Jediná mast na trhu, která obsahuje výtažek z celých rostlin je Konopná mast Carun.

Má neocenitelné farmakologické účinky- dokáže odstranit těhotenské strie (ne starší než jeden rok) a hlavně jim dokáže předcházet. Výrazně pomáhá při regeneraci pokožky, zvláčňuje ji a zklidňuje, přičemž účinné látky rychle a hluboko pronikají kůží. Využití najde i při mírnění bolestí zánětů a poranění kloubů, svalů, šlach a při hojení nejrůznějších úrazů.

Výsledek do 14 dnů'

Olej lisovaný ze semen konopí dokáže mimo jiné i zvýšit obsah ceramidů v pokožce. Podle studie finských vědců uveřejněné v lékařském časopisu Journal of  Dermatological Treatment v roce 2005, která srovnávala léčebné účinky konopného a olivového oleje, podávání oleje lisovaného z konopných semen v dávce 2 polévkových lžic denně v potravě, výrazně zlepšuje klinické symptomy atopické dermatitidy, které se laicky říká ekzém.

Vědci se domnívají, že toto příznivé působení je důsledkem vysokého obsahu esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6, které právě v konopném oleji nacházíme v ideálním poměru pro lidské zdraví.

Konopný olej se používal jako potravina i lék už tisíce let před naším letopočtem ve starověké Číně. Tradičně se v lidovém léčitelství předepisoval na léčbu spálenin, ekzémů a dalších postižení kůže zevně i vnitřně. Jeho dlouhodobé užívání posiluje tkáně a má pozitivní účinek na metabolismus a imunitní systém. Při orálním užívání dochází ke zlepšení zdravotního stavu obvykle již po dvou týdnech.

Semínko na mléko

Plod konopí, až půl centimetru velké semínko, se skládá z vláknité slupky a olejnatého jádra. Vyznačuje se především jedinečně vyváženým a komplexním zastoupením nenasycených mastných kyselin. Pouhá hrstka konopných semen dodá dospělému člověku minimální denní dávku živin.

Je vhodné i pro kojící matky, protože podporuje laktaci a zvyšuje množství kyseliny gamma-linolenové v mateřském mléce. Kromě cenných tuků nalezneme v semínku unikátní bílkoviny a širokou škálu vitamínů (A, B1, B2, B6, C a E) i minerálních látek.

Přípravky z konopí Carun dostanete v lékárnách nebo například na portálu www.konopnyshop.cz. Kamenná prodejna, kde je denně k dispozici tým poradců, se nachází příhodně na zámku Konopiště.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama