reklama

Všechny cukry jsou stejné. Nebojte se sladidel!

Umělá sladidla nemají dobrou pověst. Často však úplně zbytečně - už se dávno nepoužívají ta nebezpečná, a hlavně: jejich výhody výrazně převažují nad nevýhodami.

Foto: Isifa/ThinkStock

Umělá sladidla nemají dobrou pověst. Často však úplně zbytečně - už se dávno nepoužívají ta nebezpečná, a hlavně: jejich výhody výrazně převažují nad nevýhodami.

V životě je skutečně těžké si cokoli zakazovat. A u jídla to platí dvojnásob. Máte rádi sladké a je to váš neustálý boj, jestli si dát po obědě něco sladkého nebo ne? Sladkou chuť nemusíte ze svého jídelníčku zcela vyloučit. Mnohdy postačí začít konzumovat menší porce a více zeleniny, klasický cukr vyměnit za sladidlo a vše doplnit odpovídající pohybovou aktivitou.

Pro mlsné jazýčky

Diety jsou v současnosti velmi oblíbené. Dietu drží v průměru jeden z pěti Evropanů nejméně jednou za dva roky (studie společnosti GfK pro Wall Street Journal Europe). Ovšem vzhledem k tomu, že výskyt nadváhy a obezity celosvětově roste, je zřejmé, že většina z těchto pokusů o snížení tělesné hmotnosti není úspěšná.

Přední odborníci se shodují, že jedním z řešení jsou nízkokalorická sladidla, která umožňují lidem provést v jídelníčku změny, které podpoří snížení tělesné hmotnosti a přitom nebrání naší přirozené touze po sladkém.

Sladidla jsou v průměru stokrát sladší než cukr. Mohou tak nahradit velké množství přijatého řepného cukru a tím snížit množství přijatých kalorií. Nízkokalorická sladidla rovněž neovlivňují hladinu glukózy v krvi a nezvyšují produkci inzulínu. Je proto možné je využít v době, kdy se snažíme vyhýbat potravinám s vyšším obsahem cukru, při cukrovce a jiných onemocnění.

Cukr jako cukr 

V potravinách a nápojích se často používají názvy jako "přírodní" nebo "bez přidaného cukru", aby se odlišily potraviny a nápoje bez nebo s upraveným množstvím cukru. Tělo však při trávení, vstřebávání a spalovaní nedělá rozdíly.

Neumí totiž rozlišit, co přesně je zdrojem glukózy nebo fruktózy, a proto je absorbuje bez ohledu na to, či pocházejí z medu, sirupu, kousku ovoce, cukrové třtiny, kostkového cukru, koláče nebo nealkoholických nápojů.

Glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozek, centrální nervový systém a červené krvinky. Denní potřeba glukózy pro lidské tělo je poměrně malá, asi okolo 150 g. Náš organizmus však touží po mnohem větší množství sladké chuti, nabízí se nízkokalorická  sladidla, která mají také sladkou chuť a přitom minimální obsah energie.

Ošiďte sami sebe

Prof. MUDr. Milan Kvapil, přednosta interní kliniky v Motole říká: "Výzkum ukazuje, že naše preference sladkých chutí je vrozená a vyvinula se pravděpodobně proto, aby nás přitahovalo mateřské mléko a zdroje energie. Novorozenci již několik hodin po porodu vykazují silnou preferenci sladké chuti. Za účelem snížení tělesné hmotnosti nebo udržení zdravé tělesné hmotnosti musí lidé velmi pečlivě řídit svou preferenci sladké chuti a vyvažovat množství přijaté energie s množstvím energie vydané. Nahrazením cukru nízkokalorickými sladidly je možné snížit energetický obsah potravin a nápojů a snadno tak snížit množství kalorií při zachování chutnosti stravy."

Sladidla představují ideální řešení v momentě, kdy máte chuť na sladké, ale zároveň si chcete hlídat přísun kalorií. Slouží jako plnohodnotná náhražka sladké chuti cukru a v žádném případě z nich nemusíte mít obavy.

Berte to zlehka

Samozřejmě je naivní si myslet, že když přejdete na stravu s nízkokalorickými sladidly, můžete jíst "sladkého", co hrdlo ráčí. Strava musí být především vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by mělo být vždy pouze doplňkem v rozumné míře a v kombinaci s pohybem.

Samotná volba nápoje či potraviny s označením "light" nemá jako taková zeštíhlující účinek, ale stává se součástí lepší kontroly nad energetickou rovnováhou. Četné studie prokázaly, že jedinci konzumující "light" výrobky potvrzují příznivější výsledky při redukci váhy než jedinci konzumující potraviny a nápoje slazené cukrem.

"Jak se dlouhodobě ukazuje, sladidla preferují lidé podle individuálně vnímané chuti. Podle mého názoru  jednou z velmi dobrých možností, jak nahradit tolik oblíbený sladký cukr a  snížit tak příjem energie, je aspartam,"  říká prof. MUDr. Milan Kvapil, přednosta interní kliniky v Motole

Víte, že

  • Nízkokalorické sladidlo je potravinářská přísada často s výraznějším chuťovým efektem než cukr, ale s výrazně nižším množstvím energie. Malým množstvím sladidla můžeme nahradit velkou dávku cukru. 
  • Na rozdíl od klasického cukru nepřispívají sladidla ke vzniku zubního kazu a neovlivňují hladinu krevního cukru a inzulínu. Pro tuto svoji vlastnost byly totiž původně vyvinuty, tedy jako náhrada cukru pro stravu diabetiků.
  • Nejznámější nízkokalorické sladidlo aspartam je současně jednou z nejdůkladněji prozkoumaných ingrediencí používaných ve výrobě potravin v současnosti. Na základě nespočetných zdravotních testů byl povolen k používání v potravinách ve více než 100 zemích.
  • V současné době se aspartam používá pro výrobu více než 6 000 produktů a jeho zdravotní nezávadnost byla v nedávné době opět potvrzena Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (European Food Safety Authority - EFSA).
  • Nejnovější nekalorické sladidlo, které bylo Evropskou komisí schváleno na sklonku roku 2011, nese název steviol-glykozid a jedná se o sladidlo z přírodního zdroje vyrobené z listů rostliny stévie.

"Pro pacienty s diabetem, pro ty, kteří chtějí zhubnout, nebo i pro ty, kteří nechtějí přibrat,a přece se nechtějí ochudit v životě o tolik příjemný pocit sladké chuti, je aspartam dobrá volba, která nemůže mít negativní vliv na jejich zdraví," připomíná profesor Kvapil.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama