reklama

Chtějí žít bez sexu! Nový trend, nebo úchylka?

Už jste také četli o novém druhu lidí, jemuž se říká japonští býložravci?  Většina mladých lidí ze země vycházejícího slunce prý vůbec nemá zájem o sex.  Nový trend, nebo nová úchylka?

Foto: Isifa/Thinkstock

Už jste také četli o novém druhu lidí, jemuž se říká japonští býložravci?  Většina mladých lidí ze země vycházejícího slunce prý vůbec nemá zájem o sex.  Jde o nový trend, nebo úchylku?

Obvykle panuje představa, že sex přece nezajímá jen starce nad hrobem a nemocné se smrtí na jazyku. Jenže současné průzkumy ukazují, že tomu tak není.

Polovina bez zájmu

Nechuť k fyzickému kontaktu vyjádřilo v Japonsku 53 % studentek vysokých škol a dokonce 76 % středoškolaček. Mezi muži a chlapci je to ještě horší, na střední škole nemá zájem o sex dokonce 85 % mladých mužů, na vysoké škole netouží po sexu 46 % studentů.

Mladé Japonky se tak přizpůsobily tamním mladíkům, pro něž místní tisk už dlouho razí termín Sošokukei danši - v překladu "býložraví muži". Tito nástupci někdejších "masožravých" a soutěživých samurajů dávali tak dlouho přednost vlastnímu vzhledu a pohodlnému životu (často u rodičů) bez zájmu o opačné pohlaví, až se s tím musely dívky vyrovnat. Stejným přístupem...

Čím to může být?  

Názory na tento nezanedbatelný společenský fenomén se různí. Podle jedněch jde o reakci na stále náročnější prostředí přetechnizované společnosti, která způsobuje tolik stresu, že lidé nemají síly se vyrovnávat ještě s dalšími výzvami.

Podle jiných odborníků jde o to, že reakcí na všeobecné vnucování sexu společností je pravý opak - tedy jeho odmítání. Ve světě se zároveň dokonce rozšiřuje hnutí, které žádá, aby za čtvrté pohlaví - vedle heterosexuálů, homosexuálů a bisexuálů - byla uznána asexualita. Nejde totiž jen o Japonce.

Uvízli v síti

Čím dál častěji se objevují průzkumy, v nichž lidé uvádějí, že by se klidně vzdali sexu výměnou za jiné požitky. Například technologická společnost Intel ve svém průzkumu zjistila, že by se téměř polovina dotázaných žen a třetina mužů v USA vzdala raději sexu než přístupu na síť.

Z průzkumu Německého svazu výrobců informačních technologií zase vyplynulo, že kdyby mladí Němci museli volit mezi intimním životem s partnerem a přístupem na internet (nebo mobilním telefonem), vzdali by se raději svého partnera. Tak odpovědělo téměř 84 % dotázaných ve věku 19 až 29 let.

Durex, jeden z největších světových výrobců kondomů, zase ve svém průzkumu zjistil, se na dva týdny by obětovala sex polovina mužů a třetina žen, jen aby mohli nerušeně využívat internet.

Lepší než sex? Pivo a čokoláda

Kvůli "pouhému" miliónu eur by navždy na sex zapomněla třetina oslovených. Tři procenta mužů by dokonce bez sexu byla kvůli svému fotbalovému klubu a jedno procento kvůli pivu zdarma.

Ženy by zase intimní život obětovaly čokoládě, která bývá uváděna jako nejčastější slast, na kterou se sex prostě vůbec nemůže "hrabat"...

A co vy? Kvůli čemu byste se vzdali sexu? Diskutujte dole pod článkem a hlasujte v naší anketě!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama