reklama

Polibek smrti: Chagasova nemoc se šíří jako AIDS

Vypadá to jako bezdůvodná smrt. Teprve pak se ukáže, že zemřelému doslova explodovalo srdce. Jde o Chagasovu nemoc, která se šíří světem jako nová AIDS.

Foto: Isifa/Thinkstock

Vypadá to jako bezdůvodná smrt. Teprve pak se ukáže, že zemřelému doslova explodovalo srdce. Jde o Chagasovu nemoc, která se šíří světem jako nová AIDS.

Nemusí se projevovat nijak, ale příznaky jsou většinou podobné právě AIDS. Až na to, že nemocný v sobě nemá virus HIV.  Záhadu vzplanutí nové epidemie v Jižní a Střední  Americe rozluštili v USA, kam se nemoc rozšířila. Pozor si dejte proto na jihu. Chagasovou chorobou je v dnes nakaženo přes 12 miliónů lidí po celém světě. Čtvrtina pacientů zemře.

Líbající brouk

Ale Chagasova nemoc už je i v Evropě, konkrétně v Itálii. Organizace Lékaři bez hranic upozorňuje, že se vyskytuje i na Sicílii v emigračním centru.  Odhaduje se, že jen v roce 2008 zemřelo na Chagasovu nemoc 10 tisíc lidí. Lék proti ní neexistuje, prevence v podobě očkování také ne. Léčit se dá jen v počátečním stádiu - v době, kdy o ní pacient často vůbec neví.

Chorobu, zvanou též americká trypanosomóza,  způsobují bodavé ploštice rodu Triatoma, respektive parazit Trypanosomosa cruzi, kerý na nich žije.

Tyto dravé ploštice bodají často v oblasti obličeje, a proto se jim v angličtině říká  "kissing bug" - líbající brouk.

Pozor na čerstvé džusy!

Parazit prodělává v plošticích velkou část svého vývoje a je vylučován jejich výkaly. K infekci dochází zanesením výkalů ploštic do kůže a následným škrábáním. Pozor: nakazit se dá také požitím jídla, kontaminovaného výkaly ploštic. Nebezpečné jsou zejména čerstvé ovocné šťávy z nedostatečně omytého tropického ovoce.

Je možný také přenos krví při transfúzi nebo v těhotenství z matky na dítě. Na jihu USA už se právě teď objevil první případ vrozené Chagasovy nemoci, nazvané po svém objeviteli, brazilském lékaři Charlesu Chagasovi.

Pokud cestujete, dejte si pozor zejména na svědivé zarudnutí či otok v na obličeji kolem horních víček po bodnutí hmyzem. To už se v těle začínají množit parazité, hlavně ve střevech, srdci a mozku.

Sledujte první příznaky, ať není pozdě!

Průvodní jevy si snadno spletete s čímkoliv jiným: jsou to horečka, bolest břicha a hlavy, zvětšení mízních uzlin, bolesti svalů, problémy s polykáním.

V tom je právě zákeřnost této nemoci. Ve chvíli, kdy potíže ustoupí, nemoc už přešla do chronické fáze. Ta může trvat i několik let, a pak zdánlivě jako blesk z čistého nebe "praskne" poškozené srdce nebo střevní trakt. Smrt nastane po zánětu mozku nebo zánětu srdečního svalu.

Problém je, že za nemocí nemusíte cestovat do tropů. Může přijít  za vámi i do méně exotických zemí. Jako je právě Itálie.

>

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama