reklama

Energetické drinky: Snadná cesta k závislosti

Skoro tři čtvrti miliónu Čechů je závislých na alkoholu. K nim se brzy přidají mnozí z těch, kdo pijí "energeťáky". Ty totiž často spouštějí závislost.

Foto: Isifa/Thinkstock

Nejnovější výzkum ukázal, že alkoholu holduje bezmála půldruhého miliónu lidí, zhruba 700 tisíc lidí je na něm už závislých. To je dvakrát víc, než se dosud uvádělo. Není divu, že Češi jsou druzí na světě ve spotřebě alkoholu, víc už pijí jen Moldavané.

Říkáte, že vás se to netýká, protože vy trávíte své "dlouhé" noci při zábavě hlavně ve společnosti energetických drinků a opilost je vám cizí? Naopak, týká se vás to o to víc. Nová studie totiž ukazuje, že cesta k alkoholismu může začínat právě tak - zdánlivě naprosto nenápadně, přes plechovku s barevným obalem.

Rizikem je i práce

Vědci zjistili, že pití energetických nápojů je významně spojeno s vysokým rizikem vzniku závislosti na alkoholu. Vede k tomu několik spouštěcích mechanismů.  Prokázaly to výsledky studie amerického týmu pod vedením Amelie R. Arie, ředitelky Centra pro zdraví a vývoj mladých dospělých na Univerzitě v Marylandu v USA.

Problém se netýká mladých, kteří se chtějí pouze bavit, ale i těch, kdo musí pracovat nebo studovat ve škole. Studium do pozdních nočních hodin před zkouškou a nutnost vydržet psychickou i fyzickou zátěž vede mladistvé ke konzumaci energetických nápojů s vyšším obsahem kofeinu.

Střízliví, ale poškození

Tyto nápoje mohou kromě jiných problémů způsobovat i poruchy spánku, bušení srdce a úzkostné stavy, které se často léčí zase dalšími prostředky na uvolnění a uklidnění.

Výzkum tak prokázal, že u lidí, kteří pijí tyto energetické nápoje minimálně jednou týdně nebo častěji, je významně vyšší riziko vzniku závislosti na alkoholu, nebo se u nich častěji vyskytují epizody "těžkého" pití.

Výsledky studie potvrzují dřívější pozorování o vlivu energetických nápojů. Často tvoří základ "koktejlu" s alkoholem, což vede k "střízlivé" opilosti, při níž kofein maskuje příznaky vlivu alkoholu, ale  riziko poškození organizmu alkoholem nesnižuje. Kofein nesnižuje nebo neruší škodlivé účinky alkoholu, jen snižuje obvyklé příznaky opilosti.

Drink jako drink

Po konzumaci této směsi se jedinci cítí méně opilí, a to vede k zvýšenému příjmu alkoholu a rizikovému chování, například k řízení motorových vozidel pod vlivem alkoholu. Navíc se projevují následky toho, že mladí lidé si zvyknou na požívání  nápojů k povzbuzení. Dát si drink k uklidnění, omezení stresu, na lepší náladu, na uvolnění a spoustu dalších příležitostí. Jen postupně nahradí plechovky alkoholem.

Ze zjištěných dat dále vyplynulo, že studenti, kteří často pijí energetické nápoje, začínají s pitím alkoholu v nižším věku, vypijí toho během "alkoholové seance" více a častěji se u nich vyvine závislost na alkoholu v porovnání s lidmi, kteří energetické nápoje nepijí vůbec nebo jen zřídka.

Čím dřív, tím hůř

Kdo začne pít už v raném věku, rychleji si poškodí zdraví. Kdo pije trvale a hodně, zadělává si na vážná chronická onemocnění, která v konečném stadiu způsobí smrt. Na nemoci způsobené chronickým pitím alkoholu v ČR zemře ročně asi 4000 mužů a 2000 žen.

Požívání alkoholu ve škodlivé míře je jedním ze čtyř obecných rizikových faktorů pro lidské zdraví. Další tři představují kouření, špatná výživa a nedostatek pohybu, podotýká zpráva Světová zdravotnická organizace, jejíž výzkum přinesl Čechům právě onu stříbrnou medaili ze světového alkoholového mistrovství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pijete alkohol: Test vám řekne, kdy zemřete

Skleničku i v těhotenství? Proč ne, schvalují vědci

Tohle s námi provádí alkohol: Sledujte!

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama