reklama

Zabrání káva onemocnění cukrovkou?

Cukrovka? To se mě netýká, říkáte si možná s představou, že jde o nemoc starých, tlustých a věčně se přežírajících lidí. jenže pak přijde náhodné vyšetření, při němž se projeví zýšená hladina cukru v krvi...

Foto: Isifa/Thinkstock

Cukrovka? To se mě netýká, říkáte si možná s představou, že jde o nemoc starých, tlustých a věčně se přežírajících lidí. Jenže pak přijde náhodné vyšetření, při němž se projeví zvýšená hladina cukru v krvi...

Diabetes 2. typu se zvolna přesouvá do věkových kategorií třicátníků a čtyřicátníků, a rozhodně přitom nemusí jít o nějak mimořádné "těžké váhy". Stačí pár kilo navíc, nezdravý životní styl s nepravidelnou stravou a režimem, málo pohybu a hodně stresu. Velkou roli při rozvoji onemocnění, pokud k němu existují genetické předpoklady, hrají opakované diety s hladověním. A pozor, také nedostatek spánku!

Cukrovka - epidemie třetího tisíciletí

Z celosvětových statistik vyplývá, že diabetes 2. typu a s ním související obezita i metabolický syndrom jsou civilizačními chorobami, které dostávají ráz epidemie. Výskyt  diabetu stoupá úměrně s nárůstem obezity.

O cukrovce nevíte i 10 let, říká přední diabetolog

Nebezpečnost spočívá zejména v tom, že cukrovka patří k onemocněním, která se většinou v počátečním stadiu nijak výrazně neprojevují. Mnoho nových diabetiků bývá diagnostikováno často náhodně při vyšetření z jiného důvodu nebo až při vzniku komplikací, ke kterým patří infarkt myokardu, mozková mrtvice, selhání ledvin (nefropatie), poškození očí (retinopatie), ateroskleróza s nebezpečím gangrény dolních končetin (diabetická noha), časté infekce, nervové poruchy (diabetická neuropatie) a další.

Strašák přísné diety

V poslední době odborníci doporučují při léčbě cukrovky ne přísnou dietu, u které většina nemocných selhávala, ale běžná doporučení pro zdravé stravování. Samozřejmostí je nekouřit a omezit alkohol.  A co káva, další oblíbený nešvar moderní doby? A teď konečně přicházejí dobré zprávy: káva dokáže proti cukrovce bojovat!

Káva je nejčastěji konzumovaný nápoj s farmakologickým účinkem a kofein, který je v ní obsažený, za nejběžněji konzumovanou psychoaktivní substanci. Přesto káva bezesporu patří mezi běžné součásti stravy.

Káva pomáhá proti cukrovce

Vedle kofeinu obsahuje káva mnoho látek, které vykazují významnou antioxidační aktivitu. Antioxidanty přitom chrání buňky před negativními vlivy a  pomáhají tak organismu bojovat proti různým vážným onemocněním včetně rakoviny i právě cukrovky. Rozsáhlé epidemiologické i experimentální studie zabývající se vlivem kávy na metabolické poruchy spojené s diabetem svědčí o jejím pozitivním účinku!  Vždy je však třeba brát v úvahu její množství a způsob přípravy.

"Uvádí se, že konzumace 3 - 5 šálků filtrované kávy za den může snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu a to tím, že zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů a zlepšuje senzitivitu tkání k účinku inzulinu," připomíná  Ing. Martina Maxová, členka Institutu kávy, oddělení metabolismu diabetu IKEM.

Příznivé dietní účinky kávy jsou přičítány též vysokému obsahu rozpustné vlákniny i tomu, že káva zvyšuje tělesnou aktivitu a energetický metabolismus, čímž napomáhá redukci tukové tkáně a tělesné hmotnosti.

Bezpečná dávka - do pěti šálků

Negativní účinek kávy byl zjištěn pouze v případě, že byla káva připravovaná varem bez filtrace nebo vyluhováním po zalití vařící vodou. Takový nápoj obsahuje diterpeny kafestol a kahweol, které zvyšují o 8 - 10 % koncentraci "škodlivého" LDL-cholesterolu a tím i riziko cévních příhod.

Častým argumentem, proč nekonzumovat kávu, bývá její možný vliv na zvyšování krevního tlaku. "Bylo prokázáno, že výrazně větší vliv na krevní tlak má samotný kofein než káva jako taková, neboť kofein podávaný ve formě tablet zvyšuje krevní tlak čtyřikrát více než pití kávy se shodným obsahem kofeinu. Epidemiologické studie ukazují, že konzumace méně než pět šálků za den (tj. max. 300 mg kofeinu) riziko infarktu myokardu nezvyšuje," uvádí Ing. Maxová z IKEMu.

Z hlediska rizika vzniku diabetu 2. typu je naopak zcela nevhodná konzumace tzv. kofeinových "soft" nápojů. Obsahují jak vysoké dávky samotného kofeinu, tak velké množství sacharózy, která zvyšuje riziko obezity a metabolických poruch vedoucích k rozvoji diabetu.

Ve světle současných poznatků není třeba zakazovat šálek kávy, na který je člověk zvyklý a to nejen z důvodů psychické pohody. Správné je ovšem konzumovat přiměřenou dávku kávy a respektovat případná aktuální omezení, neboť tolerance vůči kofeinu a jeho odbourávání je dáno nejen geneticky a věkem, ale je modifikováno i některými léčivy, nemocemi nebo emočním stavem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cukrovka, nadváha? Ptejte se diabetologa on-line!

Nejhorší případ anorexie v historii. S dobrým koncem!

Horoskop na celý listopad: Co vás čeká ve vztahu i v práci?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama