reklama

Ženské hormony hrozí mužům. Jsou i ve vodě

Voda z kohoutků u nás většinou pochází z povrchových zdrojů. A do těch se - s trochou přehánění - spláchne kde co. Včetně zbytků léčiv, pocházejících z farmaceutických hormonálních přípravků - třeba z antikoncepce.

Foto: Profimedia.cz

Voda z kohoutků u nás většinou pochází z povrchových zdrojů. A do těch se - s trochou přehánění - spláchne kde co. Včetně zbytků léčiv, pocházejících z farmaceutických hormonálních přípravků - třeba z antikoncepce.

Hormonální antikoncepce je spolehlivá a jednoduchá - není divu, že ji užívá kolem 30 % žen v plodném věku. U nás se jejich počet blíží dokonce téměř 50 %. A všechny látky, vyloučené z jejich těla, se dostávají do vody, která se začíná podobat spíš hormonálnímu koktejlu.

Vypustíme akvárium?

Nebezpečí spočívá v tom, že některé látky se ve vodách vyskytují v nesmírně malém množství, ale přesto mohou mít při dlouhodobém výskytu negativní vliv na životní prostředí i přímo na člověka.

Do vody se dostávají také antibiotika, pesticidy, herbicidy, fungicidy a zbytky chemikálií z kosmetiky. Pro tuto skupinu složek se souhrnně používá anglická zkratka PCP (Pharmaceutical and Chemical Products).

Vyplavené zbytky z antikoncepce mění světové vodstvo v kontaminované hormonální akvárium, jak je začali nazývat vědci a ochránci životního prostředí.

Čištění za miliardy korun

Ještě před takovými 25 lety obsahovala jedna jediná tabletka HA tolik hormonů, jako má dnes platíčko na celý měsíc. Vše, co organismus nespotřeboval, pak vyloučil ven - a odtud se tyto aktivní látky dostaly právě do světového vodního systému.

Evropská unie proto hodlá prosadit výrazné snížení množství hormonů z antikoncepce v řekách, potocích a zdrojích pitné vody. Snaží se tím zabránit genetickým změnám u sladkovodních ryb a předejít možným rizikům u lidí. Rozhodovat se bude v listopadu v Evropském parlamentu.

Vědci spočítali, že by nové čištění vod stálo v přepočtu asi 900 miliard korun jen například v Británii. V ČR se odhadované náklady pohybují kolem miliardy korun.  

Muži v ohrožení

Tyto hormony působí na živočichy jako endokrinní disruptory - tedy látky, měnící hormonální nastavení organismů různých živočišných druhů.  Jde především o ženský hormon estrogen, ať už přírodní nebo umělý.

Kvůli němu se už někteří rybí samci mění v hermafrodity a totéž se objevuje u ledních medvědů a dalších živočišných druhů. Určité náznaky existují už i u lidí  - celkově se rodí méně chlapců než dřív,  a když dospějí, ještě ke všemu mají stále častěji problémy s plodností a početím.

Už od 90. let řada vědců upozorňovala, že estrogeny v životním prostředí se mohou stát vnějšími činiteli některých chorob, např. rakoviny varlat a prsu. Podle všeho působí i neurologické problémy.

Nepředvídatelné následky

Umělý hormon ethinylestradiol, dlouho používaný v HA jako jediný, se v kategorii vysokodávkových přípravků  dříve vyskytoval v množství 50 ug. Později byl jeho obsah redukován jen na 30-35 ug, a dnešní nízkodávkové preparáty mohou mít třeba jen 15 mg ethinylestradiolu.

Přesto při tak nesmírném počtu uživatelek může mít nepředvídatelné následky. A to přesto, že se většina hormonů a jim podobných látek zachytává v kalech čističek vod. Část pak totiž opět uniká do vodních toků, už proto že čistírny syntetický hormon neumějí odfiltrovat.

Státní zdravotní ústav provedl první plošné mapování léčiv v pitných vodách v ČR, které potvrdilo předpoklad, že výskyt léčiv v pitné vodě tuzemských vodovodů je velmi vzácný, respektive velmi nízký a není spojen s žádným zdravotním rizikem. V ČR na rozdíl od řady evropských zemí bohužel neexistují závazné limity pro obsah těchto látek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Postava se dá zformovat i myšlenkami! Nevěříte?

Chcete zhubnout? Najděte si správné potraviny

Pivo a ženy: Místo prsou rostou břicha

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama