reklama

Na mužnost zapomeňte. Testosteron zkracuje sex i život

Mužná chlouba, hormon testosteron, nejspíš není zdrojem takové radosti a potěšení, jak si možná mnozí představují. Vlastně dokonce škodí tomu, co si pod pojmem mužnost představujeme.

Foto: Isifa/Thinkstock

Mužná chlouba, hormon testosteron, nejspíš není zdrojem takové radosti a potěšení, jak si možná mnozí představují. Vlastně dokonce škodí tomu, co si pod pojmem mužnost představujeme.

Prvním zklamáním může být i fakt, že testosteron mají v těle i ženy.  I u nich patří k důležitým pohlavním hormonům, i když samozřejmě v mnohem nižších množstvích - až na výjimky, které nám občas předvedou světová sportovní zápolení. I proto se používá jako doping. Právě vyšší hladina testosteronu ale způsobuje mnoho zdravotních potíží.

Zátěž není pro každého

Všeobecně se ví, že například způsobuje padání vlasů. Chlubení  "vysokým testosteronem" tak možná stálo za zrodem módy holých a oholených hlav, která už z praktických důvodů trvá skoro dvě destiletí.  Ukazuje se totiž, že hormon u více  než 60 % všech mužů s dědičným předpokladem pro plešatění narušuje vyživování kořínků vlasů.

Vědci také poměrně nedávno prokázali, že testosteron oslabuje imunitu mužského organismu.  Poškozuje jeho výkonnost, takže to paradoxně znamená, že pouze jedinec, který má kvalitní obranný systém, si může "dovolit" vyšší hladinu testosteronu. Zátěž spojenou s vysokou hladinou pohlavních hormonů mohou přežít jen skutečně kvalitní samci.

Zabiják plodnosti

Řeklo by se, že čím víc testosteronu muž má, tím větší samec je. A tím pádem také bude plodnější. Ani tohle není tak úplně pravda. Testosteron byl dokonce testován jako poměrně spolehlivá antikoncepce! Ve vysokých dávkách, dodávaných uměle, totiž dokáže  aspoň dočasně blokovat produkci spermií, i když ji za normálních okolností podporuje.

Podle studie čínských vědců injekce testosteronu dramaticky snižují výskyt spermií v ejakulátu. Dítě se podařilo zplodit pouze jedinému muži z celé stovky, jimž byl hormon pravidelně podáván. Počet spermií se vrátil k normálu až šest měsíců po ukončení této kúry. O výsledcích výzkumu informoval odborný časopis Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Chuť na sex se nesníží

Podle americké studie testosteron neovlivňuje ani chuť na sex. Jeho nedostatek neznamená nízké libido - ale ani naopak. Snížený zájem na sex tedy nemusí vždy svědčit o nedostatku testosteronu.

Jak vidíme koncekonců každý den kolem sebe, testosteron zvyšuje tendenci k dominantnímu chování a prohlubuje agresivní projevy. Jeho zvukovým projevem je hluboký hlas, který podle evoluční bioložky S. Collins patří pro ženy k hlavním lákadlům.

Tento hormon především stimuluje rozvoj sekundárních pohlavních znaků včetně zvětšení penisu, tvorby tělesného ochlupení, růstu svalů, hrtanu a zabarvení hlasu.  V dospělosti pak spolu s jinými androgenními hormony udržuje mužský charakter ochlupení, stimuluje produkci spermií a brání rozvoji osteoporózy.

Delší život po kastraci

Někteří lékaři se domnívají, že  mužským hormonem  je způsobený i v průměru kratší život mužů.  Zdá se, že by mužský život tedy mohla prodloužit kastrace. Už z minulosti je známo, že takový zákrok prodlužuje život některým zvířatům. Přesvědčivě je to prokázáno u psů a kocourů. U lidí ale jednoznačný důkaz chyběl.

Studie, publikovaná týmem korejských vědců v odborném časopise Current Biology, však tvrdí, že by to fungovalo i u lidí.  Zdrojem zkoumání byl život korejských eunuchů z éry dynastie Čoson, která vládla zemi téměř 600 let.

Jdete do toho?

Eunuši, kterými se často stávali mladí muži toužící po vysoké úřednické kariéře nebo po funkcích v královském paláci, podle ověřených poznatků žili obvykle o 14 až 19 let déle než ostatní muži.

Vědci srovnávali údaje hlavně z 19. století u osob s podobným ekonomickým zázemím a sociálním statusem. Kastrovaní muži se dožívali obvykle více než sedmdesátky, ostatní většinou jen 50 až 55 let.

Zdá se, že v přírodě opravdu platí zásada "něco za něco".

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Úspěch sportovců: Geny nebo doping?

Stres je jako droga. Nemůžeme bez něj být

Pozor na zákeřné "kamarádky": Zlikvidujte je!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama