reklama

Kdy je ranní kašel předzvěstí smrtelné nemoci

Kouříte? A kouříte už dlouho? Pak jste stále blíž nemoci, k níž se postupně propracuje každý kuřák a která zničí plicní tkáň.

Foto: isiafa/Thinkstock

Kouříte? A kouříte už dlouho? Pak jste stále blíž nemoci, k níž se postupně propracuje každý kuřák. Opravdu každý. Vdechováním tabáku a nedostatkem kyslíku se neustále posiluje vleklý plicní zánět, který ničí plicní tkáň.

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) postihuje průduškové a plicní tkáně a plicní cévy. Projevuje se stále se zhoršující funkcí plic - člověk přestává při dýchaní získávat ze vzduchu kyslík. I při malé námaze se zadýchává, nemůže "popadnout dech" a postupně se pro něj stává nemožná i sebemenší pohyb. Nemocný se tak vlastně stále více dusí. A jak říkají odborní lékaři, smrt udušením patří k těm nejhorším...  

U konce s dechem

Mezi obvyklé příznaky nemoci patří kašel spojený s vykašláváním hlenů a dušnost při námaze. Pacienti tyto příznaky často odbývají mávnutím ruky, a tak nevěnují smrtelnému riziku CHOPN a včasnému stanovení jeho diagnózy dostatečnou pozornost.

Doporučujeme: Test: Jak moc jste závislí na cigaretách?

Nenamlouvejte si, že ranní kuřácký kašel je něco normálního. Jde o signál choroby, o níž odborníci říkají, že je horší než rakovina.  A vyléčit se nedá, jen zpomalovat průběh a doufat, že se včas najde dárce pro transplantaci.

V důsledku zánětu vzniklého působením škodlivin z ovzduší dochází ke smrštění svaloviny průdušek, ničení stavby stěny průdušek a zvýšené sekreci hlenu, který se v průduškách hromadí. Současně zánět vede k destrukci plicní tkáně a vzniku dutinových útvarů. Kapacita plic se tak neustále zmenšuje.

Nadměrná tvorba hlenu spolu s přetrvávajícím sevřením (obstrukcí) průdušek vede k plicní rozedmě, která způsobí přetlak v hlavních plicních cévách, což způsobí postižení srdce. Odtud už je jen krůček k vývoji chronické dechové nedostatečnosti a selhání plic. A to je obvykle konec...

Trpí celé tělo

Plicní choroba tak ovlivňuje a ničí i další orgány v těle. Nejčastěji se projevuje hypertenze a pacienti jsou více ohroženi také ischemickou chorobou srdeční, srdečním selháním, infarktem myokardu, arytmií či cévní mozkovou příhodou.

Bez zahájení léčby se potíže pozvolna zhoršují.  Nemocní musí stále více omezovat své aktivity, protože stále klesají jejich fyzické možnosti. K lékaři je však často přivede teprve až náhlé výrazné zhoršení stavu - tzv. exacerbace.

Nemoc je nezvratně potvrzena vyšetřením plicní funkce, tzv. spirometrií, která prokáže zúžení průdušek. Podle výsledků vyšetření plicních funkcí je možné stanovit stupeň, tedy závažnost onemocnění.

Ženy jsou častou obětí

Úmrtnost na CHOPN se v ČR v posledních letech zvýšila více než dvojnásobně: v roce 2009 nemoci podlehlo 2 290 lidí. V posledních letech stoupá úmrtnost na CHOPN u žen. Vědci soudí, že jde o důsledek stále se zvyšujícího počtu žen kuřaček, které navíc začínají kouřit už v útlém mládí.

Nemoc může vzniknout i dlouhodobým působením jiných zevních škodlivin, ale nejčastější a nejzávažnější příčinou je cigaretový kouř. A to jak u aktivních kuřáků, tak i pasivních.

Výsledky nové evropské studie ukázaly, že úroveň obsahu vydechovaného oxidu uhelnatého u téměř 50 tisíc kuřáků je dvakrát vyšší, než je nejvyšší přípustná hodnota znečištění vzduchu tímto plynem v Evropské unii!

Obyvatelé ČR byli navíc významně více přiotráveni oxidem uhelnatým, než obyvatelé ze zemí EU, kde již platí zákaz kouření ve veřejných prostorách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč zakazujeme: Jak moc škodí pasivní kouření?

Zásada zdravějšího grilování: Nezapomeňte na alkohol

Jak zaměstnat mozek: 7 dobrých rad i pro dr. Ratha

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama