reklama

Bělení zubů doma, nebo u zubaře? Jaká jsou pro a proti

Pro zářivě bílé zuby postupujeme kde co včetně použití žíraviny, kterou vlastně vysoce koncentrovaný bělící gel představuje. Ale když už do toho půjdete, vyberte si výhodnější možnost. Ale která to je - doma, nebo v ordinaci?

Foto: Isifa/Thinkstock

Pro zářivě bílé zuby postupujeme kde co včetně použití žíraviny, kterou vlastně vysoce koncentrovaný bělící gel představuje. Ale když už do toho půjdete, vyberte si výhodnější možnost. Ale která to je - doma, nebo v ordinaci?

"Bělení zubů není zcela bez rizika. A pouze stomatolog po důkladném vyšetření může stanovit oprávněnost takového zásahu. Především jde o rozpoznání kazů, netěsných výplní, obnažených krčků, parodontitidy a dalších stavů, které mohou být zdrojem rizik a komplikací bělení," upozorňuje  doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D ze Stomatologické kliniky LF MU a FN u sv. Anny v Brně.

Přesto hodnocení doktorky Roubalíkové vyznívá ve prospěch domácího bělení. Domácí bělení probíhá déle, používá se nižších koncentrací peroxidů a riziko komplikací je menší než u ordinačního bělení.

V ordinaci bělí žíraviny

Ordinační bělení je rychlé. "Vyznačuje se však vyšší cenou, ale zato nižší účinností i trvanlivostí dosaženého efektu. K ordinačnímu bělení zubů se používají vysoce koncentrované bělicí gely s obsahem peroxidu vodíku či peroxihydrátu močoviny. Peroxid vodíku je až v koncentraci 38 % a peroxid močoviny až 40 %, přičemž látky s obsahem peroxidu vodíku nad 20 % už jsou označeny jako žíraviny!" upozorňuje uznávaná stomatoložka.

Přečtěte si 5 rad pro pěkné a zdravé zuby ZDE >>

Unikne-li koncentrovaný peroxid na měkké tkáně, dochází k jejich poškození - postižené místo pálí a je intenzívně bílé. Po odsátí gelu a opláchnutí dochází ke spontánní úpravě. Delší působení gelu na měkké tkáně může způsobit bolestivá místa podobné aftům, nebo i vředy.

K aktivaci bělicího prostředku při ordinačním bělení se někdy používají speciální lampy nebo lasery. Při jejich použití se může objevit intenzivní bolest, způsobená pravděpodobně výrazným vzestupem teploty uvnitř zubu. Někdy se mohou po aktivaci světlem objevit na sklovině bílé skvrny, které ale během 24 hodin vymizí.

Pacient musí být v průběhu celého zákroku pod odborným dohledem, který neprodleně řeší případné komplikace. Jedno ordinační sezení trvá obvykle 30 až 60 minut a v případě potřeby se opakuje za 2 až 4 týdny.

Doma si zuby vybělíte i ve spánku

Domácí bělení pod kontrolou lékaře s využitím individuálního nosiče lze považovat za bezpečnou proceduru vhodně doplňující systematickou péči o hygienu dutiny ústní. Slouží k němu i volně prodejné přípravky a provádí se pomocí plastových nosičů, do kterých se aplikuje bělicí gel. Bělit lze i bez individuálně zhotoveného nosiče, procedura je však méně příjemná.

Ústní vody pastu a kartáček nenahradí, říká zubař >>

Pokud je gel na bázi nízké koncentrace peroxihydrátu močoviny (10 až 16 %), lze bělit i ve spánku. Jestliže však obsahuje peroxid vodíku nebo vyšší koncentraci peroxihydrátu močoviny (více než 15 %), je určen pro bělení ve dne - aplikace trvá kratší dobu. Domácí bělení probíhá obvykle 4 až 6 týdnů, dokud nedojde k dosažení žádoucího odstínu, v některých případech i déle. 

I zde je však někdy nutné počítat s nežádoucími účinky. U nepřesných nosičů může dojít k lehkému podráždění dásní (štípání a pálení), které po odstranění bělicího gelu beze stopy odezní.

Vždy může ale dojít ke zvýšené citlivosti zubů na tepelné a chemické podněty. V tom případě se bělení přeruší na 3 až 4 dny. Pak již obvykle tento problém nenastane. U domácího bělení se může objevit i bolest v krku a v žaludku, které souvisí s drážděním sliznic uniklým peroxidem vodíku či glycerinem obsaženým v preparátu.

Pořád si nejste jistí, jestli vám dokonalá bělost úsměvu přece jen nestojí za nějaké riziko v ordinaci navíc? Nemělo by. Pokud jde o konečný efekt, není mezi domácím a ordinačním bělením významný rozdíl, jak upozorňuje docentka Roubalíková.

Pro koho není bělení zubů vhodné?

Podle docentky Roubalíkové se nehodí pro pacienty se špatnou ústní hygienou, zánětem dásní  a neléčenou paradentózou. Zde je zapotřebí nejdříve upravit stav hygieny a léčit onemocnění parodontu. Jinak by bylo bělení bez velkého efektu a mohlo by způsobit bolesti.

K bělení také nejsou vhodné zuby s citlivými zubními krčky (bělení může stav zhoršit, proto se musí krčky nejdříve překrýt vhodnou výplní). Nedoporučuje se také bělit zuby s povrchovými pigmentacemi odstranitelnými profesionálním čištěním zubů. Silným kuřákům není bělení zubů doporučováno z důvodu sníženého účinku a trvanlivosti.

Bělit nelze zbarvení způsobená amalgámem a jinými kovovými slitinami. Pro bělení je absolutně nevhodný chrup s mnoha kazy, bělení neprovádíme v období těhotenství a kojení, v případech alergie na složky výrobku a vrozené nedostatečnosti (insuficience) katalázy (akatalázie). 

"Do věku 13, lépe 15 let je bělení zubů taktéž nevhodné, protože je velká dřeňová dutina a hrozí podráždění zubní dřeně," připomíná závěrem docentka Roubalíková.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nečistíte si zuby? Zemřete na srdce

Domácí krabičková dieta: Ušetří čas, peníze i zdraví

Horoskop na celý rok 2013: Máte se těšit, nebo bát?


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama