reklama

Zákaz antikoncepce: Týká se i vás?

Jsou čtyři mrtvé mladé ženy během 25 let dost velký průšvih na to, aby byl zakázán nějaký lék? Ve Francii ano, a týká se hormonální pilulky Diane 35, kterou berou jako antikoncepci i ženy  v ČR.

Foto: Isifa/Thinkstock

Jsou čtyři mrtvé mladé ženy během 25 let dost velký průšvih na to, aby byl zakázán nějaký lék? Ve Francii ano, a týká se hormonální pilulky Diane 35, kterou berou jako antikoncepci i ženy v ČR.

Tento preparát zvyšuje riziko trombózy (ucpávání tepen) a embolií. Francouzské úřady ji zakázaly minulý týden a český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zareagoval prohlášením, podle něhož české uživatelky mají zachovat klid. Žádný důvod k panice a okamžitému vysazení pilulky neexistuje, bude se čekat na rozhodnutí celoevropského lékového úřadu. Ten rizika preparátu posoudí a vyhodnotí.

Před nebezpečím varuje i příbalový leták

Především je třeba říct, že Diane 35 není běžná antikoncepce, dokonce to ani není její schválená indikace (určení). Předepisuje se především ženám, které trpí některými hormonálními poruchami, jako jsou závažné projevy akné, vypadávání vlasů nebo naopak nadměrný růst ochlupení. Proto má poměrně unikátní složení (obdobné jako další preparáty Chloe, Minerva a Vreya) a o riziku, které představuje, se ví . Je uvedeno dokonce i v příbalovém letáku, upozorňuje mj. prohlášení SÚKL.

Čtěte také: Antikoncepce: Bez hormonů a bez starostí >>

Podobné upozornění je obsaženo i v příbalových letácích jiných antikoncepčních přípravků. Čteme je ale vůbec? A uvažujeme o možných rizicích, jakým je třeba genetická porucha leidenská mutace? Zvlášť hormonální pilulky jsme si zvykli  považovat za něco málem tak běžného, jako vzduch - jakoby byl pro každého. A od té doby, co se kvůli snížení účinných látek v antikoncepčních přípravcích přestaly dělat jaterní testy, se domníváme, že jsou zcela bezpečné. Podle údajů je bere téměř 50 % žen v ČR v plodném věku, a ve věkové skupině 15 - 20 let je to skoro 80 %.

Kdy může antikoncepce zabít?

Přitom mnoho z nich má dědičnou zátěž - především pokud se v rodině vyskytují sklony k žilní trombóze a tvorbě krevních sraženin, jako je třeba právě leidenská mutace. Jenže - kolik lidí to o sobě ví? Většina lidí tak podrobný přehled o svém zdravotním stavu nemá.

Antikoncepce a játra: Jaká je pravda? Čtěte ZDE >>

Hormonální pilulky samy o sobě onemocnění nejspíš nezpůsobí, ale dokážou v souvislosti s jinými okolnostmi vyvolat nebo zhoršit dosud skryté problémy. U člověka, který má sklon k tvorbě krevních sraženin, se riziko dramaticky zvýší dlouhým sezením, například při dálkových cestách či letech. Někdy k rozvinutí symptomů stačí už nervové a fyzické vypětí, třeba ve zkouškovém období.

Kvůli nebezpečí plicní embolie se hormonální pilulky se mají vysadit minimálně dva týdny před každou operací.
Z obdobných příčin se má hormonální antikoncepce preventivně přestat užívat i v případě, že vás nemoc či úraz připoutá dlouhodobě na lůžko. Jenže ne všechny operace jsou plánované. Stačí pak nečekaný úraz třeba na horách nebo akutní slepé střevo, a v rozrušení si nikdo ani nevzpomene na něco tak samozřejmého, jako je užívání antikoncepce.

Riziko nesou geny i životní styl

Pak může i u velice mladých dívek dojít k mrtvici, žilní trombóze, plicní embolii, srdečnímu infarktu a mozkové žilní trombóze - včetně následného ochrnutí. Riziko mrtvice zvyšují genetické dispozice spolu s kouřením, vysokým krevním tlakem, cukrovkou, obezitou, migrénami a vysokou hladinou cholesterolu. Nebezpečí představují také určité typy poruchy krevní srážlivosti a onemocnění jater.

Vysoké riziko prokázal i nedávný preventivní projekt  Zdravotní pojišťovny METAL-ALIANCE. Genetickým vyšetřením prošlo 500 dívek ve věku od 11 do 26 let .U 9 % dívek skutečně bylo prokázáno zvýšené riziko rozvoje závažné a život ohrožující komplikace v případě užívání hormonální antikoncepce - rozvoj tromboembolické nemoci.  Podle doporučených kritérií České hematologické společnosti by na základě osobní anamnézy žádná z těchto dívek vyšetřena nebyla a jen pouhých 35 % z nich by na toto vyšetření bylo odesláno na základě rodinné anamnézy.

Kolik žen musí zemřít?

Ale co ty ostatní? Kolik jich může být? Prohlášení SÚKL k případu Diane 35 ohledně tromboembolické nemoci u žen a dívek uvádí: "Nahlášený výskyt je na našem území nižší (velmi zhruba 5-10x) než očekávaný výskyt, který se odhaduje až na 40 případů na 100 000 žen užívajících tyto přípravky během roku. Je doloženo, že nejvyšší výskyt tromboembolií je během prvního roku léčby."

Odborníci uvádějí, že u žen, které mají vrozené genetické dispozice ke vzniku krevních sraženin, se toto riziko při užívání hormonální antikoncepce zvyšuje až 50 x. Proto je vhodné provést u všech dívek genetické vyšetření ještě před jejím zavedením. A to i v případě, že vás lékař sám od sebe na testy nepošle.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jste "mutant"? Pokud to o sobě nevíte, můžete zemřít

Schizofrenik může být nebezpečný. Existuje nový lék!

Horoskop na únor: Co vás čeká v následujících 28 dnech?


"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama