reklama

MUDr. Jonáš: Parazitární šílenství zachvátilo Česko

Nedávný článek na našem webu vzbudil velký zájem čtenářů. Reagoval na něj i známý český lékař MUDr. Josef Jonáš, zastánce alternativní medicíny, propagátor některých směrů přírodního lékařství a autor "metody řízené a kontrolované detoxikace organismu". Přinášíme jeho vyjádření.

Foto: Profimedia.cz

Nedávný článek na našem webu vzbudil velký zájem čtenářů. Reagoval na něj i známý český lékař MUDr. Josef Jonáš, zastánce alternativní medicíny, propagátor některých směrů přírodního lékařství a autor "metody řízené a kontrolované detoxikace organismu". Přinášíme jeho vyjádření.

Vážení čtenáři portálu Žena.cz, dovolte mi, abych touto cestou reagoval na článek s názvem Lidé jsou prolezlí červy. Způsobují i rakovinu. Detoxikační metody, kterou jsem založil, si velice vážím a stejně tak si vážím také jejích příznivců. Parazitární vlna, kterou rozpoutávají příspěvky paní Bláhové, však celý tento koncept narušuje. (Ing. Hana Bláhová je  detoxikační poradkyně z Brna, která píše o parazitech a odvolává se na metody MUDr. J. Jonáše - poz. red.).

Češi objevili parazity

Byl bych velice nerad, aby tento článek vyzněl jako kritika. Chci pouze vyjádřit své stanovisko a splnit tak to, co se ode mě žádá. Dlužím to svým klientům, svým příznivcům a dlužím to také sám sobě. Mé jméno v článku zaznělo pouze jednou, a mohlo by se tedy zdát, že s parazitologií nemám nic společného. Mnozí čtenáři však stáčí svůj pohled právě na mě. A proto cítím potřebu se k celé situaci vyjádřit.

Na svých cestách po světě jsem se v různých zemích setkal s národním zdravotnickým folklórem, ale na takový výskyt "parazitů" v mysli lidí jsem kupodivu dosud nenarazil. Jako by nějaký virus (v počítačovém slangu) napadl rozum lidí žijících v tomto státě. Útoky hackerů jsou ovšem v módě. A tak paní Bláhovou mohu počítat k hackerům, kteří nenapadají počítače, ale mysl dosud soudných lidí.

Doporučujeme: Češi mají červy! Rychle k veterináři?

Nemohu sice zasahovat do toho, co si lidé myslí, ale mohu protestovat proti tomu, aby se mé jméno a mnou vymyšlená metoda detoxikace spojovala s myšlenkou parazitů. Lidé na celém světě milují jednoduché zázraky. V Polsku mají rádi nadpřirozené schopnosti obdařených lidí, Češi objevili parazity.

Co jsou příživnické organismy?

Slovo parazit má ve světě různý výklad. V Čechách máme na mysli příživnické organismy - obvykle mnohobuněčné -, které k existenci potřebují hostitele. V mikrobiologii mimo těchto příživníků znají buněčné parazity, jako jsou viry chlamydie, ricketsie (např. virus HIV). V americké literatuře jsou pod pojmem "parazit" zmíněny i jiné mikroorganismy, které se rozmnožují v lidském organismu, a tedy na něm parazitují.

Tyto rozličné výklady se staly kamenem úrazu při překladu knihy paní Huldy R. Clark. Tuto německou doktorku přírodních věd jsem - myslím v roce 2001 - navštívil. Protože pracovala na hranicích USA a Mexika, hovořila o parazitech z části v americkém významu slova (a její učení se velmi sbližovalo s mojí teorií infekčních ložisek), zčásti však hovořila o parazitech také v evropském pojetí.

Bylinná léčba na evropské parazity

Hygienické poměry v této části země se s evropskými nedaly srovnat. Část praxe kvůli zákonům USA proto vykonávala v Mexiku (nechala například trhat  "mrtvé" zuby jako potenciální ložiska infekce). Pro odstranění "parazitů" neboli mikroorganismů měla vypracovaný systém.

Ten je dobře známý. Bylinnou léčbu praktikovala i na evropské parazity. Tato dáma se nevyhnula uvěznění a v USA po ní dnes již najdete jen minimum stop (toto jsou aktuální informace z mého posledního pobytu v USA, který jsem absolvoval na podzim roku 2012 - pozn. autora).

Červi by neunikli

Je velmi naivní si představovat, že v současném století, kdy lidské tělo bylo rozřezáno na řezy silné několik mikrometrů, unikli vědcům červi viditelní i člověkem, který má pět dioptrií a zrovna ztratil brýle.

Ve 21. století, v době molekulární biologie, histologie, anatomie, embryologie, mikrobiologie, parazitologie, tropické medicíny, tyto potvůrky, zdá se, stále unikají. Čekaly zřejmě jen na to, až je paní Bláhová objeví.

V lidském organismu skutečně žije cca 30 dkg mikroorganismů, dokonce bychom mezi nimi našli i ty smrtelně nebezpečné, ale… Zbytek již nechávám na uvážení každého z vás. Výslovně a důrazně jen opakuji, že s těmito amatérskými parazitology nechci být spojován.

MUDr. Josef Jonáš

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Úskalí lásky ke zvířatům: Paraziti, nemoci, infekce

Nejčastější nákaza ze sexu: Ani o ní nevíte

Horoskop na celý březen: Na co se můžete těšit?

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama