reklama

O čem se nemluví: Nemoc střev vám zničí život

Počet Čechů s Crohnovou nemocí vzrostl o 44 %. Kruté bolesti a nezvladatelné průjmy je vyřazují ze života

Foto: Isifa/Thinkstock

Ještě před pár lety o této nemoci věděl málokdo, ale dnes hrozivě znějící název "Crohn" patří k běžným znalostem. Od roku 2005 počet případů vzrostl o dramatických 44 %!

Nezáleží na tom, co sníte. Nemusíte se ani ničím nakazit. Přesto vás kruté bolesti, nezvladatelné průjmy a krvácení dokážou vyřadit ze života. Až 60 % pacientů s Crohnovou nemocí víc než 5x do týdne trpí silnými bolestmi břicha. Až 55 % z nich má víc než pět dní v týdnu nutkavý, obtížně zvládnutelný průjem a až polovině pacientů choroba takto znepříjemňuje život i mezi jejími jednotlivými vzplanutími.

Crohn - požár v trávicím traktu

Crohnova nemoc patří mezi střevní záněty, jejichž příčina vzniku je nejasná. Jde zřejmě o  autoimunitní onemocnění, při němž organismus bojuje proti vlastním buňkám a imunitní systém napadá vlastní tělo, což se projevuje zánětem. Je typické pro vyspělé země, což jako u ostatních civilizačních chorob naznačuje, že nejspíš bude mít hodně společného se stresem. Je také považována za riziko, zvyšující nebezpečí rakoviny.

Toto nevyléčitelné onemocnění lékaři nazývají požárem trávicího traktu. Může postihnout všechny jeho části od ústní dutiny (někdy dokonce i obličej) až po konečník. Nemoc je velmi proměnlivá, dokonce se říká, že každý pacient má svou Crohnovu chorobu.

Doporučujeme: Štěstí sídlí v břiše. Záleží na jídle

Podobné příznaky jako  "Crohn" má také ulcerózní kolitida, ale ta postihuje pouze tlusté střevo na přesně ohraničeném úseku. Při Crohnově chorobě se však postižená místa střídají se zdravými a zasažené části se nedají jednoduše odstranit. Až 80 % pacientů však potřebuje operaci, při níž se odstraní část tlustého nebo tenkého střeva.

Střevní nemoc mladých lidí

"Téměř 40 000 Češek a Čechů trpí chronickým střevním zánětem a alarmující je, že postihuje stále více mladých lidí," připomíná  docent MUDr. Radan Keil, CSc. z Fakultní nemocnice Motol. Nejčastěji se nemoc zjistí mezi 20. a 30. rokem věku, mezi pacienty jsou i děti. Crohnovu chorobu má v ČR 17 783 lidí, což představuje za sedm let nárůst o 44 %, a ulcerózní kolitidu 22 134 lidí, což je nárůst o 20 %. 

Lidé o svém trávení či vylučovaní na veřejnosti obvykle nehovoří. I proto jsou zánětlivé choroby trávicího traktu společenským tabu. Ti, kdo jimi trpí, se možná proto cítí o té víc vyloučení a znevýhodnění. Už proto, že nemocní musí třeba i každé dvě hodiny vyhledat WC.

Náš tip: Potíže ve střevech? Řešte je!

Zástupci pacientů proto dokonce počátkem roku požádali stát, aby jim po západoevropském vzoru vydal karty, zaručující nositelům bez dlouhého vysvětlování přístup na toalety v restauracích či veřejných budovách. "Netušíte, co je to za problém, když je sedm ráno, vy akutně potřebujete na záchod, jenže veřejné záchodky otevírají až v osm," řekl novinářům právník Michal T., který sám trpí Crohnovou chorobou.  

Léčba a jídelníček při Crohnově nemoci

Léčí se hlavně léky potlačujícími zánět a imunitní reakci - kortikoidy a imunosupresivy. Novou nadějí je také biologická léčba. Principem této metody je podávání protilátek proti tzv. tumor nekrotizujícímu faktoru alfa (TNF), což utlumí zánětlivé reakce ve střevě. Léčba vzhledem ke svým výborným výsledkům získala v případě léku infliximabu rychle úhradu zdravotní pojišťovnou a je nejúčinnějším léčebným prostředkem.

Kromě zodpovědného braní léků je důležité také dodržovat dietu. Musí být nejen nedráždivá, ale zároveň také zaručit dostatečnou výživu, protože při častém vyměšování nestačí tělo vstřebat živiny. Tolerance potravin je však individuální, proto si každý pacient musí vyzkoušet, co mu dělá dobře a co naopak zhoršuje potíže.

  • Ve stravě by tak mělo být 25 % proteinů, což jde těžko, protože maso se málo snáší. Řešením jsou ryby, zejména losos, a mořské plody.
  • Lidé s Crohnem také často zároveň trpí laktózovou intolerancí, takže mléko jim nedělá dobře. Pít by proto měli mandlové mléko, do něhož se přidává se vápník a přirozeně obsahuje vitamíny D a E.
  • Bílá rýže je nejčastější a správné řešení. Vzhledem k množství jednoduchých sacharidů jí však nesmí být víc než proteinů.
  • Dobře se také snášejí vejce - nejsou tučná a přesto obsahují bílkoviny a vitamíny.
  • Zklidňující účinek a zároveň výživnou hodnotu má také ovesná kaše - má sice velký podíl vlákniny, ale nerozpustné, takže nedráždí střevo.
  • Lidé s Crohnem se obvykle musí pečlivě vyhýbat zelenině na prvním místě, ale zeleninové polévky rozmixované jsou obvykle dobře snášeny stejně jako zeleninové a luštěninové kaše. Překvapivě jsou vhodné i pečené papriky bez slupky.
  • Ani ovoci není nutné se vyhnout úplně, některé druhy - banán, papája, mango, avokádo a žlutý meloun -  nedráždí a navíc obsahují vitamíny, kyselinu listovou a draslík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Zánět v břiše: Pozor, může vás i zabít!

Kožní znaménka: Zbavte se jich i bez řezání

Velký horoskop na květen: Co vás čeká v měsíci lásky?

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama