reklama

Holení na intimních místech způsobuje bradavice

Jedním z argumentů pro vyholování na intimních místech byly hygienické důvody. V poslední době se však ukazuje, že tomu často bývá právě naopak. Holení problémy způsobuje.

Foto: Isifa/Thinkstock

Jedním z argumentů pro vyholování na intimních místech byly hygienické důvody. V poslední době se však ukazuje, že tomu často bývá právě naopak. Holení problémy způsobuje.

Podle gynekologů však může odstraňování intimního ochlupení vést k větší náchylnosti k sexuálně přenosným infekcím a dalším problémům. Upozorňuje na to studie francouzských lékařů zveřejněné v odborném časopisu British Medical Journal.

Po vyholování genitálií se objevují bradavice

Holení a depilace v genitální oblasti dráždí a poškozuje pokožku. Narušuje se tak přirozená ochranná bariéra kůže a přes ni tak do těla může  proniknout infekce. 

Čím dál častějším problémem jsou tak molusky, bradavičky, které způsuje poxvirus. Sice nebolí, zato důkladně svědí. Čím víc se drbete, tím víc jich máte - třeba až sto, a rozškrábaná místa mohou hnisat. Nedoporučuje se ani vymačkávání, protože místo krvácí a vytváří se na něm jizva. Po akné je tato nemoc ve světě nejčastějším kožním problémem, takže brzy jistě stejně obvyklá bude i u nás.

Doporučujeme: Největší riziko pohlavních chorob: Sex mezi muži

Moluska je hladký, polokulovitý pupínek se stejné barvě jako okolní kůže. Může být i narůžovělý či nažloutlý a uprostřed má propadlinu. Bradavičky se vyskytují ve skupinách, především pod břichem a na intimních partiích, ale vyskytnout se mohou kdekoliv na kůži i osamoceně.

Molusky mohou mít i děti

Jediným skutečně účinným způsobem odstranění je mechanické seškrábání u kožního lékaře. Někdy nemoc sama zmizí, ale třeba až za rok či za dva. jak dokazují molusky u dětí. U nich jsou vcelku běžným onemocněním a přenáší se nahodilým kontaktem (třeba ručníkem). Získat je lze také v bazénech, saunách, veřejných sprchách apod., a jsou velmi nepříjemné a úporné. Mohou se projevit po třech týdnech, ale také až po dvou měsících.

Náš tip: Test: Znáte nemoci ze sexu?

Prevencí je zásadně nepoužívat společné ručníky, mycí houby a žínky. Pokožka pod oblečením by měla dýchat, takže nejvhodnější je bavlněné prádlo. Molusky se rychle šíří ve vodě, takže koupání v bazénech a vířivkách i doma je pro nakaženého tabu.

Holení - vliv porna?

"Virus je totiž přenosný pohlavním stykem a v posledních letech se šíří mnohem masověji," tvrdí vedoucí lékařského týmu dermatologů Francois Desruelles z Nice. Podle něj za to může móda, neboť přibývá žen, které se za pomoci vosku, ale také holením či laserem zbavují veškerého ochlupení.

"Není nám úplně zřejmé, proč lidé odstraňují své pubické (rostoucí na intimních místech) ochlupení, ale domníváme se, že to má určitou spojitost s pornografií, se zvýšeným sexuálním prožitkem, snahou navodit mladistvější vzhled a touhou odlišit se od lidské přirozenosti," podotýkají francouzští lékaři.

Před nákazou neochrání ani kondom

Jak uvádí francouzští lékaři, ani zdaleka se tento problém netýká jen žen. Až dvě třetiny pacientů tvoří muži.  U dospělých jsou považovány za sexuálně přenosnou nemoc a jejich zákeřnost spočívá v tom, že před nimi neochrání ani kondom.

Totéž bohužel platí i o další virové infekci, která se přenáší sexem a její šíření umožňují hladce vyholené genitálie u mužů i u žen. Jedná se o nákazu HPV virem, který způsobuje nejen rakovinu děložního čípku, ale také genitální bradavice.

Tím ovšem výčet nekončí. Častá depilace intimních partií způsobuje drobné pupínky, svědění, kožní infekce, cysty a malé jizvičky. Přes 90 % francouzských pacientů, kteří navštíví kvůli těmto problémům dermatologa  přiznávají, že jejich potížím předcházela depilace.

Holíte se? Neděláte dobře!

Odstranění všech chloupků nebo ponechání jen úzkého pruhu může vést k výraznému podráždění. Představují totiž přirozenou ochranu před vnějšími vlivy včetně podráždění ze spodního prádla nebo oblečení. "Ženy si myslí, že dělají dobře, když se zbavují chloupků. Ale platí to pouze tehdy, když mají vši nebo muňky," připomíná také Dr. Melissa Goistová, gynekoložka z Národního zdravotního ústavu v americkém Ohiu.

"Bakterie se po kůži šíří relativně rychle a bez problému. Na oholené či depilované pokožce se vytvoří mikrotrauma a daná plocha je náchylnější k infekci a k patogenům," vysvětlují lékaři ve své studii. Tření může způsobit neviditelné mikrooděrky - což je příležitost pro bakterie, které se vplíží do krevního řečiště.

Pokud na vyholování trváte, dodržte aspoň tyto rady odborníků, abyste snížili riziko zanesení infekce:  

  • vezměte si pokaždé nové žiletky
  • holte se pod teplou vodou 
  • používejte holicí krém

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Nemoci z lásky: Polibky vám mohou zničit játra

Přírodní kosmetika může pleti škodit, říká dermatoložka

Horoskop na duben: Jak se vám povede celý měsíc?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama