reklama

Rakovina kůže: Jak poznat podezřelé znaménko?

Léto si bez sluníčka představit neumíme. Dodává nám energii, zlepšuje náladu, umožňuje věnovat se sportu a vodním radovánkám. Nechceme se ho vzdát, i když víme o riziku předčasného stárnutí, vzniku vrásek, pigmentových skvrn - i o nebezpečí rakoviny.

Foto: Profimedia.cz

Léto si bez sluníčka představit neumíme. Dodává nám energii, zlepšuje náladu, umožňuje věnovat se sportu a vodním radovánkám. Nechceme se ho vzdát, i když víme o riziku předčasného stárnutí, vzniku vrásek, pigmentových skvrn - i o nebezpečí rakoviny.

Mezi varovné příznaky patří právě změny velikosti mateřského znaménka, barvy a tvaru. Základním diagnostickým postupem jsou pravidla ABCDE:  čím více kritérií je pozitivních, tím dříve byste měli navštívit dermatologa.

Jak poznat rizikové znaménko?

Co tedy "znaménková" abeceda zahrnuje a co by vás mělo přivést k lékaři? Sledujte 5 kritérií:

  • A (asymetry) - pokud se jedna polovina znaménka liší od druhé
  • B (border) - pokud není útvar znaménka ostře ohraničen a jeho okraje se rozplývají do okolí
  • C (colour) - barva, vypovídá nejen o zbarvení - velmi tmavá barva je varující příznak, ale i o počtu odstínů - nebezpečný je útvar, který je například zbarven dohněda, do černa, do růžova atd.;
  • D (diameter) -  veškerá znaménka, která jsou větší než 5 mm v průměru, se považují za riziková
  • E (elevation) - vyvýšení: pokud je piha, znaménko nad úrovní kůže a vypadá jako uzlíček

Návštěva dermatologa je vhodná už při dvou písmenkách a při jakékoli vaší nejistotě a pochybnostech.  Stejnými kritérii posuzují znaménka také dermatologové, samozřejmě však mají více zkušeností a jsou vybaveni speciálními přístroji.

Dejte si prohlédnout znaménka!

V těchto dnech máme možnost poradit se s odborníky i mimo ordinaci. Letos se již potřetí koná akce Stan proti melanomu, která začala včera v Praze a bude probíhat až do půlky května i v jiných místech ČR. 

Doporučujeme: Každá piha není pro krásu. Jak odhalit problém?

V šesti ordinacích zdarma vyšetřovali lékaři z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Využívají ruční i digitální dermatoskopii, která umožňuje archivaci snímků a počítačovou analýzu vyšetřovaného kožního útvaru. Premiéru tu navíc zažil i nejnovější videodermatoskop se stonásobným zvětšením, se dvěma monitory a Full-HD rozlišením. Pacientům s nálezem na kůži bude zajištěna návaznost na odborné pracoviště, na které se vyšetřovaná osoba může obrátit.

A kde můžete na stan proti melanomu narazit dále?

* 6. května 2012 bude stan postaven na náměstí Svobody v Brně

* 13. května se otevřou vyšetřovací ambulance návštěvníkům Shopping parku Avion v Ostravě

* 15. května v areálu Planetária v Hradci Králové, jehož součástí je solární a ozónová observatoř, která jako jediná měří vrstvu ozónu nad ČR

Přijďte, v případě melanomu je lepší přijít desetkrát zbytečně než jednou pozdě!

Melanom často metastázuje

Znaménka se dnes odstraňují, a to i preventivně. "Kdysi skutečně panoval názor, že jejich odstraňování je nebezpečné, ale opak je pravdou. Odstranění mateřských znamének provádí lékař ambulantně vyříznutím, což umožňuje i následné histologické vyšetření odebraného materiálu," vysvětluje  dermatoložka MUDr. Monika Arenbergerová.

Melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk (melanocytů), jež se zhoubně zvrhnou a začnou se v kůži nekontrolovaně množit. Tvoří asi 5-7 % všech kožních nádorů. Je tedy poměrně vzácný, o to více však zákeřný. Může se podobat pize, mateřskému nebo pigmentovému znaménku a má tendenci zakládat dceřinná ložiska neboli metastázy.

Zatímco v roce 1992 se melanom kůže objevil u 10 ze 100 tisíc osob, o deset let později to bylo již 18 případů a v roce 2007 dokonce 23 případů na sto tisíc obyvatel. A narůst výskytu podle dostupných údajů pokračuje dál. 

Hlídejte kůži dětem

"Průměrně je v České republice zachyceno 19 nových případů na 100 000 obyvatel," říká MUDr. Monika Arenbergerová, PhD, která patří k hlavním oganizátorům akce Stan proti melanomu. "Maximální pozornost se snažíme věnovat dětské populaci, jejíž chování na sluníčku je naprosto klíčové pro vznik kožních nádorů v dospělosti. I proto se letos soustředíme na vyšetřování rodin s dětmi a jejich edukaci. Hlavním cílem projektu je upozornit na rizika spojená se slunečním zářením.

Nejvíce ohroženou skupinou pro vznik melanomu v ČR jsou muži nad 50 let a mladé ženy do 29 let. U mužů se jedná pravděpodobně o důsledek zanedbávání preventivních prohlídek a samovyšetřování, mladé ženy zase více touží po snědé kůži.

K dalším kožním nádorům patří bazaliom a spinaliom, ale ty na rozdíl od melanomu zpravidla netvoří metastázy. Jsou to kožní nádory závislé na celoživotním vystavení se UV slunečnímu záření a objevují se většinou až ve stáří.

Spálení sluncem zvyšuje riziko

"Naopak melanom může vznikat na kůži po celý život, a to spíše na základě akutních slunečních spálenin až do puchýřů," vysvětluje doktorka Arenbergerová. Jedno až dvě spálení na slunci zvyšují riziko vzniku melanomu u žen 1,5krát, u mužů pak 2,8krát. V 60 % pak melanom vzniká na zdravé kůži, ve 40 % se vyvíjí na podkladě mateřského znaménka. Více informací naleznete na www.melanom.cz.

Rakovina kůže tvoří celou čtvrtinu všech zhoubných nádorových onemocnění v ČR. Když se zachytí včas, bývá překvapivě snadno řešitelná, obvykle stačí chirurgický zákrok. Měnící se mateřské znaménko lékař odstraní i s kouskem okolní tkáně, a to bývá všechno.

Náš tip: Poznejte včas příznaky rakoviny kůže

Pokud znaménko ale zanedbáte, vaše šance na úspěšnou léčbu se dramaticky zmenší. Při tom žádný jiný ze zhoubných nádorů se nedá tak jednoduše a rychle rozpoznat. Tím, že se vyskytuje na kůži, je v silách každého člověka zabránit jeho růstu.

Podle MUDr. Arenbergerové je nejúčinnější prevencí, kterou můžeme provádět sami,  pravidelné samovyšetřování, sledování své pokožky a všech znamének a docházení na kontroly k dermatologovi v ročních intervalech. Velice důležité pak je nevystavovat kůži, na které se nacházejí mateřská znaménka, slunečnímu záření a chránit ji vhodnými kosmetickými přípravky s dostatečně vysokým obsahem UVB i UVA filtru.

Nebezpečí ze solárií

Celosvětový nárůst kožních nádorů melanomů nesouvisí jen se sluněním na přímém slunci, ale i s oblibou solárií. A to i přesto, že silné karcinogenní účinky má především složka slunečního záření označovaná jako UVB, a v soláriích se využívá zejména paprsků UVA, které stimulují melanocyty k produkci hnědého pigmentu a mají významně méně karcinogenních účinků.

Nebezpečí solárií je především v tom, že během jejich používání dochází k opakovanému vystavování pokožky extrémně vysokým dávkám UVA, které v tomto množství škodlivé už mohou být. Velké studie ze Skandinávie prokázaly, že opakované návštěvy solárií mají  za následek vyšší riziko vzniku melanomu, a tak se solária ocitly na černé listině ve většině evropských zemích zejména pro osoby do 18 let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Nejčastější nádor mladých žen: Rakovina kůže

Definitivní konec alergií? Jděte na to po čínsku

Nejlepší cviky na zadek: Skoncujte s větším pozadím!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama