reklama

Ročně se upije 300 Čechů. Pomůže nová léčba?

Sudy piva, tisíce lahví vína a kořalky mizí z obchodů, jakoby se blížil konec světa. Ale ne, to se jen Češi připravují na volné dny, jimiž tradičně zahajují letní sezónu. A chtějí si je užít!

Foto: Isifa/Thinkstock

Sudy piva, tisíce lahví vína a kořalky mizí z obchodů, jakoby se blížil konec světa. Ale ne, to se jen Češi připravují na volné dny, jimiž tradičně zahajují letní sezónu. A chtějí si je užít!

Zapomeňte na metanolovou aféru: i bez ní v ČR každoročně zemřou více než tři stovky lidí na přímou otravu alkoholem. Problém s metanolem,   při němž zahynuly čtyři desítky lidí a stovky lidí byly v ohrožení života, tak jen zdůraznil trvalé podceňování nebezpečí, které pro Česko představuje vysoká konzumace jak státem "kontrolovaného", tak "nelegálního" alkoholu.

Pod vlivem alkoholu: úrazy, nehody, smrt

Přitom již před první otravou byly známy statistiky, které umístily Českou republiku na světovou špičku ve spotřebě alkoholu.Mezi tři sta obětí akutních otrav nejsou zahrnuti lidé, kteří zemřou na onemocnění, které vzniklo v důsledku dlouhodobé konzumace alkoholu nebo v důsledku závislosti na alkoholu.

Další mrtvé je nutné připočíst: Víme přece, jak to vypadá v pátek a sobotu večer na silnicích, a že největší počet tragických nehod zejména mladých lidí se odehraje v noci na neděli, kdy po divoké sobotní noci  pod vlivem alkoholu sednou klidně za volant.

Doporučujeme: Svátky alkoholu jsou tady! Kolik toho Češi vypijí?

"Časté pití nadměrných dávek alkoholu je také považováno za prediktor akutních problémů způsobených alkoholem, jako jsou například úrazy, dopravní nehody, agresivní jednání v opilosti," připomíná Prof. PhDr. Michal Miovský, PhD., přednosta Kliniky adiktologie VFL a 1 LF U.

Drinky běžnou součástí dne?

"Základním problémem je vysoká tolerance české společnosti k vysoké konzumaci alkoholu," tvrdí prim. prim. MUDr. Petr Popov, MHA, předseda společnosti pro návykové choroby České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Tolerance začíná zpravidla v rodině. Alkohol se podává i dětem, otevřít několik lahví je "normou" při každé rodinné oslavě. Problémy se řeší pomocí skleničky, alkohol se stává součástí denního režimu. Této situaci nahrává vysoká dostupnost alkoholu v ČR. Přitom spotřební daň z alkoholu pokryje sotva polovinu nákladů vynaložených na likvidaci škod, které alkohol napáchá, uvádí MUDr. Popov.

Náš tip: Stačí jedna noc: Málo spánku je horší než alkohol!

Podle údajů z roku 2011 se v ČR škodlivé pití a závislost na alkoholu častěji vyskytuje u mužů (12,5 % oproti 2,7 % u žen), u osob se základním vzděláním, nezaměstnaných a osob s nízkým socioekonomickým statusem.

Jak přestat s pitím?

Pití, popíjení a často ani těžká závislost však u nás nejsou důvodem ke společenskému odsouzení - lidé se naopak svou alkoholickou zdatností chlubí, a ostatní je dokonce často za to i obdivují. Sami závislí pak mají sníženou sebereflexi - tak jako i u jiných duševních chorob. Ztrácejí náhled na tíži svého problému a většinou ho popírají.  Určitě se téměř každý z nás někdy setkal s okřídleným hrdinským prohlášením: "Já s alkoholem nemám problém, mohu přestat, kdykoli budu chtít.".

Pro alkoholikovy blízké - rodinu, přátele, spolupracovníky - je velmi obtížné dostat nemocného k léčbě. Podle primáře Popova je zásadní, aby blízcí chování nemocného neomlouvali, nekryli, planě nevyhrožovali, ale jednali.

Doktor Popov doporučuje předem se poradit s lékařem (praktikem, psychiatrem, adiktologem) a podle konkrétní situace a závažnosti onemocnění vypracovat individuální scénář cesty závislého k lékaři.

Pomoci s alkoholem může i praktický lékař

Pomoc může nabídnout i praktický lékař, který má podle zákona povinnost u každého pacienta zjišťovat přítomnost návykových chorob, včetně závislosti na alkoholu. K diagnostice lze využít i krátký dotazník (AUDIT-C). Už jen pouhé vyplnění třicetidenního formuláře má v mnoha případech terapeutický efekt.

Pokud po "pojmenování" problému nedojde ke zlepšení a snížení konzumace alkoholu, pak je na místě odborná péče. Cílem  může být už redukce vypitého alkoholu. Pro mnohé z pijáků je totiž představa trvalé abstinence bariérou, kterou nejsou schopni přijmout a přistoupit na léčbu. 

Nyní se chystá nový koncept léčby, který spočívá v podpoře snížení množství konzumovaného alkoholu, a také nemusí nutně vyžadovat hospitalizaci. Od schůdnějšího a přijatelnějšího postupu se očekává zejména zlepšení dostupnosti léčby a zvýšení zájmu o řešení rizikového pití. Čím více závislých nebo rizikově konzumujících alkohol se bude léčit, tím méně lidí na následky alkoholismu zemře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Závislost na mailu, Facebooku a mobilu: 5 příznaků

Prohlédněte si tělo: Hrozí nebezpečná nákaza

Nejlepší cviky na zadek: Skoncujte s větším pozadím!

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama