reklama

Marihuanu "smí" brát jen mladí. Nemocným úřady brání

Užívání marihuany u mladých je v České republice nejvyšší v celé Evropě, a nikdo nic neřeší. Zato nemocným, kteří by chtěli a potřebovali užívat  konopí pro léčebné účely, úřady stále házejí klacky pod nohy.

Foto: Profimedia.cz

Užívání marihuany u mladých je v České republice nejvyšší v celé Evropě, a nikdo nic neřeší. Zato nemocným, kteří by chtěli a potřebovali užívat  konopí pro léčebné účely, úřady stále házejí klacky pod nohy. 

V dubnu sice začala platit novela, díky které si budou moci pacienti, kterým je lékař předepíše, zakoupit v lékárně sušené části konopí.  Jak ukázal  výzkum, novelizace zákona má širokou podporu veřejnosti. Souhlas s užíváním konopí v rámci léčebného procesu vyslovilo téměř 97 % lidí. Stejný průzkum STEM pak také jasně prokázal, že lidé dokáží přesně rozlišovat mezi léčebným a tzv. rekreačním využitím marihuany.

Konopí - příliš drahá léčba?

Předepisovat konopí budou moci jen specialisté jako onkologové, revmatologové, ortopedové, neurologové či psychiatři nemocným nad 19 let. Měsíční dávka pro jednoho pacienta bude maximálně 30 gramů.  Podle ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) prý proto, že riziko zneužití tak bude menší.

Lékárníci však dosud vůbec netuší, jak se ke konopí mají chovat - jestli jej budou muset uchovávat v trezoru jako opiáty a vést podrobnou evidenci. Konopí, které bude v první fázi dovážené ze zahraničí, by mělo být v lékárnách dostupné nejdříve v červnu. Zdá se však, že konopí bude pro pacienty příliš drahé.

Doporučujeme: Nebojte se konopí. Umí léčit

Většina lidí trpících roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou, zeleným zákalem, bolestmi  nebo nechutenstvím po chemoterapii na vytoužené léčivo nedosáhne. K dostání mělo být na pultech lékáren na elektronický předpis (s modrým pruhem). Doposud se tak nestalo, protože nikdo nepožádal o dovozní licenci - stále totiž neexistují důležité vyhlášky. 

Kdo bude za marihuanu platit?

Jeden gram sušené rostliny dovážené z Nizozemska by mohl přijít na 200 až 250 korun. Měsíční léčba by tak při 30 gramech vyšla až na 7500 korun. SÚKL navrhl zakázat zdravotním pojišťovnám úhradu léčebného konopí svým pojištencům. Také ministerstvo zdravotnictví zatím odmítá zařadit konopí mezi hrazená léčiva. Pacienti by tak museli zaplatit plnou cenu.

Náš tip: Konopí z rukou českého lékaře?

Proto zůstává mnoho pacientů raději odkázána na domácí pěstování, které stále stojí mimo zákon. Podle odborníků na léčivé konopí je to však stále značná cena a mnohdy nedostatečná dávka.

Konopí: Umí léčit nebo ne?

"Konopí bude sice legální, ale pro některé pacienty nebude léčba dostupná, protože na něj nebudou mít lidé zkrátka peníze. Částka za léčbu na jeden měsíc by se totiž mohla vyšplhat nad 10 000 korun i více. Léčba by měla být podpořena z veřejných zdrojů," říká Jiří Stabla z Carun Pharmacy.

Dávkování marihuany u léčby v zahraničí se pohybuje v rozmezí 1 až 5 g na den. Tuzemské pěstování by léčivou marihuanu zlevnilo o desetikoruny za gram oproti tomu dováženému při minimálně stejné kvalitě.

O léčebných účincích konopí se vedou dlouhé a vášnivé debaty. Nepodpořil je svým nedávným výrokem ministr zdravotnictví. "Dnes je nezvratným faktem, že účinnost konopí jako léčiva není brána za seriózní," řekl před časem Leoš Heger. Proti jeho výroku se ihned odborníci ohradili, podle kterých je účinnost konopí potvrzena bezpočtem studií.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Kdy bude marihuana legální?

Prohlédněte si tělo: Hrozí nebezpečná nákaza

Nejlepší cviky na zadek: Skoncujte s větším pozadím!

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama