reklama

Ženy versus muži: Kdo je úspěšnější v odvykání kouření

Říká se, že ženy jsou v tomto ohledu méně schopné nežli muži. A jaká je skutečnost?

Foto: Isifa/Thinkstock

Říká se, že ženy jsou v tomto ohledu méně schopné nežli muži. Jeden z nedávných výzkumů však ukázal, že jde o planou pomluvu.

Jinak bychom se zřejmě již dávno setkali se speciálními pomůckami, léky či léčebnými postupy zaměřenými pouze na ženy. A jaká je tedy skutečnost?

Většina doposud provedených studií byla zaměřena na relativně malé skupiny kuřáků. Oproti tomu uváděný nový výzkum profesora Jarvise z londýnské univerzity vyhodnocoval data více než 100 000 osob - to již umožnilo podstatně přesnější analýzu zjištěných skutečností.

Věk kuřáků hraje významnou roli

Zajímavé bylo hlavně roztřídění výsledků podle věkových kategorií. Ukázalo se hned několik důležitých aspektů:

  • V kategorii pod 50 let byly ženy, co se odvykání kouření týká, dokonce lepší nežli muži.
  • Zvláště markantní rozdíl mezi pohlavími byl pak v kategorii dvacátníků a třicátníků. Vědci nedávají přesné vysvětlení, ale je možné, že muži si více zakládají na image, kde cigareta představuje symbol nezávislosti. Uvažuje se i o tom, že ženy jsou na sebe v produktivním věku opatrnější a snaží se o zdravý životní styl ještě před případným otěhotněním.
  • U starších osob se však úspěšnost odvykání obrací ve prospěch mužů. Je však nutné vzít v potaz jejich vyšší úmrtnost, a tudíž možné zkreslení výsledků studie.

Rozdíly jsou nevelké

Vyloučíme-li závislé na žvýkacím tabáku a zahrneme-li do studie pouze více než rok abstinující kuřáky, získáme vyšší podíl žen než mužů, kteří se dokázali své závislosti zbavit - v USA bylo zaznamenáno 50 % žen v porovnání s 46,5 % mužů, obdobné jsou i výsledky pro Kanadu (46 % žen versus 43 % mužů).

Doporučujeme: V restauraci už kouřit nebudeme. Ale kdy?

Autoři ještě dodávají, že pánové méně často vyhledávají odbornou pomoc při zbavování se závislosti na tabáku, a proto ve studii mohou chybět ti, kteří se rozhodli přestat kouřit na vlastní pěst.

S jasnou myslí

Je tedy na čase skončit s předsudkem, že ženy mají menší šanci přestat kouřit nežli muži. Tento stereotyp v myšlení není užitečný ani pro pány, kteří tak podléhají vnitřní obhajobě, ani pro dámy, pro které je demotivující. Rozsáhlé komplexní studie mají navíc větší váhu nežli izolované malé výzkumy.

(bak)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

E-cigarety nedoporučuji, říká expertka na odvykání

Kde jsou v ČR nejlepší nemocnice?

Nejčastější zábrany při sexu: Jak je překonat?

   

  

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama