reklama

Schizofrenici: Lidé s jinými emocemi

"To je ale schíza!" říkáme, když se nám okolnosti zdají nenormální. Víte ale, jak schizofrenie opravdu vypadá?

Foto: Isifa/Thinkstock

"To je ale schíza!" říkáme, když se nám okolnosti zdají nenormální. Víte ale, jak schizofrenie opravdu vypadá?

Schizofrenií může onemocnět kdokoli, ale jen málo lidí ví, co tato nemoc skutečně obnáší. Popravdě řečeno, příčiny této nemoci dosud nezná ani věda.

Schizofrenie není rozdvojená osobnost

Kvůli nepravdivým mýtům si lidé běžně myslí, že neléčený schizofrenik má rozdvojenou osobnost. Pravdou však je, že má bludy, představy a halucinace, které mu ztěžují rozpoznat nereálné vjemy od reality.

S neléčeným onemocněním je život pro pacienta samotného i pro jeho pečovatele nepředvídatelný, a každým okamžikem může nabrat nebezpečný kurz - nebezpečný často i pro okolí. Pacienti mají také značné obtíže se zvládáním každodenního života, např. problémy v komunikací s lidmi v jejich blízkosti, s rozhodováním, motivací, problémy s tím, aby se postarali sami o sebe a problémy s vytvářením vztahů s ostatními.

Doporučujeme: Vědci potvrdili: Psychický stres může zabít

Důležitou součástí léčby jsou antipsychotika. V současné době je možné jejich podávání formou tablet nebo injekcí. "Problémem při užívání tablet je fakt, že přibližně u poloviny pacientů hrozí, že je samovolně vysadí. Na druhé straně právě tablety považují pacienti za přirozenější," uvádí k tomu profesor MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.

Nejmodernější je léčba injekcí 1x za měsíc

Přitom nejmodernější lék na schizofrenii vyžaduje už jen přijít na injekci pouze dnou za měsíc! Pravidelné docházení na dlouhodobě působící injekce výrazně snižuje výskyt hospitalizací a dobu jejich trvání. 

Náš tip: Kam se všichni tak ženeme?

"Hlavní výhodou injekční léčby tedy je mnohem stabilnější léčba, pakliže nemocný na injekce dochází. Nelze však s určitostí říct, že správný je pouze jeden způsob léčby. V prvé řadě záleží na pacientovi, jak na léčbu reaguje a jak spolupracuje, důležitý je také postoj rodiny pacienta, jeho přátel a samozřejmě velký vliv má též ošetřující lékař. Pacienti však často o všech svých možnostech ani nevědí," připomíná profesor Höschl.

Schizofrenie - jiný druh emocí

Téměř všichni lidé, kteří onemocněli schizofrenií, disponují zvýšenou citlivostí vnímáním okolí. Tyto pocity pak přenáší do svých uměleckých děl, která proto vyzařují zcela odlišný druh emocí.  To prokázala i putovní výstava s názvem Jsem jako ty.

"Je pravda, že u lidí trpících schizofrenií pozorujeme zvýšenou citlivost vnímání a často expresivní výtvarný projev. Když se na obraz podíváme, „má sílu". Jediným úmyslem autora bylo vydat ze sebe emoce, vlastní pocity. Jejich tvorba není motivována komerčními zájmy, či snahou uspět, tvoří sami pro sebe, aby ze sebe dostali to, co v nich je. To je hodnota sama o sobě," uvedl Ing. Arch. Milan Jíša, kurátor výstavy.

Ta nyní z Prahy přesune do Pardubic, Brna, Ostravy a Plzně Její součástí je speciální kabina simulující pocity schizofreniků, která bude zdarma zpřístupněna pro veřejnost po celou dobu výstavy.

Pokud jsou schizofrenici správně léčeni, není důvod se na ně dívat skrz prsty či z nich mít strach. Přijďte tedy objevit svět, který je stejný a přitom jiný než ten náš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Schizofrenik může být nebezpečný. Existuje nový lék!

10 jídel, která vás dokážou zabít

Angelina Jolie slaví 38 let: Připomeňte si život slavné herečky

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama